İSKENDERUN’DA KABOTAJ BAYRAMI COŞKUSU


İskenderun’da 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı coşkuyla kutlandı. İskele mevkiinde düzenlenen etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu. Akşam saatlerinde başlayan etkinliklere İskenderunluların ilgisi yoğun oldu. Gerçekleştirilen etkinliklere İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, İskenderun Deniz Üs Komutanı Dz. Kur. Alb. Aykar Tekin, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Zeki Balcı, İlçe Jandarma Komutanı J.Yüzbaşı Ferit Gül, İskenderun Sahil Güvenlik Grup Komutanı SG Yarbay Çağın Taşkın, İskenderun Liman Başkanı Özkan Alkaç, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Meclis Başkanı Adnan Yener, Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu, Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

Kabotaj Bayramı kutlama programı ilk olarak Atatürk Anıtı önünde başladı. Liman Başkanlığı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi’nin çelenklerinin Atatürk Anıtı’na sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile şanlı Türk Bayrağımız göndere çekildi.
Ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Meclis Başkanı Adnan Yener, “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 92. Yıldönümünü gururla kutluyoruz. Türk denizcilik tarihinde çok önemli bir yeri bulunan kabotaj hakkı kanunu; Kurtuluş Savaşı’nın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk kanunlaştırdığı yasalardan biridir. Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yabancı devletlerin denizlerimizdeki ticari hâkimiyetleri son bulmuştur. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğaza sahip bulunan ülkemiz; denizciliğin geliştirilmesini amaçlayan Kabotaj Kanunu ile kendi kara sularında egemenliğini ve bağımsızlığını elde etmiştir. Kabotaj kanunu ile Türk Karasularında kendi gemimizle kendi malımızı taşıma hakkını kullanmaya başladığımız için de kapitülasyonlardan sonra kendi denizlerimiz başta olmak üzere denizlerde kaybettiğimiz üstünlüğü tekrar geri almaya başladık” dedi.

DIŞ TİCARETİMİZİN YÜZDE 85’İ DENİZ YOLUYLA YAPILIYOR
Dış ticaretimizin yüzde 85’inin deniz yoluyla yapılmakta olduğuna dikkat çeken Yener; konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün güçlenen altyapısı, modern tersaneleri ve büyüyen deniz ticaret filosuyla uluslararası rekabete açık denizcilik sektörümüzün ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artmaktadır. Dış ticaretimizin yüzde 85’i deniz yoluyla yapılmaktadır. Türk bayraklı gemiler dünyanın her tarafında seyrüsefer ediyorlar. Zaten geleceğe dönük hedefleri büyük olan, 8333 km kıyısı bulunan bir ülkenin denizcilik sektöründe iddiasının olmaması da mümkün değildir.”

TOBB’DA AKREDİTE OLAN İLK ŞUBEYİZ
Konuşmasında Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi olarak yaptıkları çalışmalardan da bahseden Meclis Başkanı Yener; “Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi olarak ise bölgemizin ve ülkemizin sosyo-ekonomik yapısını geliştiren her türlü projelerde, faaliyetlerde yer alarak, desteklerimizi sürdürdüğümüzü de buradan ifade etmek istiyorum. Bunun için de hiç durmadan çalışıyoruz. 2016 yılında TOBB’da akredite olan ilk şubeyiz. ISO 9001 kalite belgesine de sahip 225 üyeli şubemiz; tarihinde birçok denizci yetiştirmiş ülkemize yeni leventler kazandırmak için üzerine düşen tüm görevleri yerine getirecektir” ifadelerini kullandı.
İskele mevkiinde düzenlenen etkinlikler de İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, İskenderun Liman Başkanı Özkan Alkaç, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Meclis Başkanı Adnan Yener Deniz Şehitleri için denize çelenk bıraktılar. Ardından etkinlik programı içerisinde TCG Karataş Gemisi ve Deniz Müzesi de halkın ziyaretine açıldı. Lazer ve optimist dallarında yelken gösterisi, çocuklara yönelik uçurtma şenliği, palyaço gösterisi bu yılki etkinlikler içerisinde yer aldı. Boyama kitabı, balon, şapka, tişört, balık ekmek, içecek, dondurma dağıtımı, tekne gezileri de ücretsiz olarak yapıldı. Yağlı direk, yüzme yarışmaları, paraşütle atlama gösterileri, Doğa Koleji öğretmeni Emin Çakıcı tarafından düzenlenen basketbol maçı ise ilgi odağı olan diğer etkinlik içerisinde yer aldı. İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk ve protokol üyeleri gösteri karşılaşmasının ardından kazanan takıma kupasını, oyunculara da madalyalarını verdiler. İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi, İskenderun Deniz Nakliyecileri Derneği, İskenderun Yelken Kulübü koordinesinde düzenlenen etkilerde protokol üyeleri de kısa bir tekne turu yaptılar.

MUHTEŞEM BALO
İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları kapsamında gece de İskenderun Yelken Kulübü’nde balo düzenledi.
Hatay Valisi Erdal Ata, İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk ve protokol üyeleri, işadamları, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi üyeleri ile çok sayıda davetlinin katıldığı gecede konuşma yapan Meclis Başkanı Adnan Yener; “Denizler, ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptirler. Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler her zaman başarıyı yakalamıştır. Bunu farkında olan büyük Atatürk’ün direktifleriyle çıkarılan kabotaj kanununun önemi, günümüzde dünya da yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerle çok daha iyi anlaşılmaktadır. Atatürk, denize, denizciliğe yöneliş ile Türker’i asırlar boyu mahveden kapitülasyonlara meydan okuyuşun bir sembolü olarak, bu kanunun çıktığı günün bayram olarak kutlanmasını, Türk halkına bir nevi armağan olarak sunmuştur. Bu yönü ile Türkiye, bir nevi deniz kültür şöleni olan ‘Denizcilik Bayramı’na sahip ender ülkelerden biridir. Bu anlamda mutlu ve gururluyuz” dedi.
Gecede Grup COPE ART ve sanatçı Jale’nin şarkıları ve çaldıkları müzikle davetliler gönüllerince eğlendiler, stres attılar.
Haber: Cuma KESEROĞLU