Gaziantep’teki eğitim-öğretim, araştırma, inovasyon, teknoloji, üniversite, sanayi ve üniversite-sanayi işbirliği ekosistemlerini tanıyabilmek ve işbirliği fırsatlarını oluşturabilmek amacıyla İSTE’nin düzenlediği teknik çalışma programına; İSTE’li akademisyenler, yöneticiler ve öğrenciler ile birlikte; sanayiciler, iş insanları ve bürokratlar katıldı. Günübirlik program kapsamında; Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu, Gaziantep Sanayi Odası – Mesleki Eğitim Merkezi, Süper Film, SANKO Makina (MST), Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Teknopark Gaziantep, TARGET – Teknoloji Transfer Ofisi ve Gaziantep Üniversitesi ziyaret edilerek incelemelerde bulunuldu.
HERŞEY İSKENDERUN İÇİN
TEKNOVERSİTE vizyonu kapsamında; Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Sanayi 4.0’a büyük önem veren ve bu konuda yapmış olduğu nitelikli çalışmalar ile adından söz ettiren İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), Rektör Prof. Dr. Türkay Dereli’nin öncülüğünde; İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Özel İskenderun Yükseliş Koleji Kurucusu Nuri Üysen, İTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Şampiyon Filtre A.Ş. Genel Müdürü Selma Yılmaz, Noksel Çelik Boru Fabrika Müdür Yardımcısı ve Bilim-Sanat Merkezi Okul-Aile Birliği Başkanı Mevlüt Özer, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kahraman, İskenderun Organize Sanayi Bölge Müdürü Ahmet Dokgöz, Özel İskenderun Yükseliş Koleji Genel Müdürü Aykut Davut Öktem, İSTE’li öğretim elemanları, yöneticiler ve öğrencilerden oluşan bir heyetle Gaziantep’e teknik çalışma ziyareti düzenledi.
MESLEK ATÖLYELERİ İNCELENDİ
Programın ilk durağı; bir akademik yılda 3 dönem (trimester) sisteminin uygulandığı ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu (NTMYO) oldu. GAÜN Rektör Danışmanı ve NTMYO Müdürü Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz, uyguladıkları eğitim-öğretim yaklaşımları ve faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Karşılıklı olarak yapılan sunumların ardından heyet, NTMYO içerisindeki Cam ve Seramik Atölyesi ve Halı Üretim Tesisinde incelemelerde bulundu. Heyetin ikinci durağı, NTMYO’nun hemen yanı başındaki Gaziantep Sanayi Odası – Mesleki Eğitim Merkezi (GSO–MEM) idi. Heyet burada, önce GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevdet Akınal ve Merkez Müdürü Yusuf İymen’in verdiği teknik bilgileri dinledi, sonrasında eğitim verilen meslek atölyelerini inceledi.
TESİSLERİ GEZDİLER
GSO–MEM’in ardından SANKO Holding bünyesinde faaliyet gösteren SANKO Süper Film Ambalaj A. Ş.’ye geçen heyet, SANKO Holding bünyesinde üretilen ürünlerin numunelerini inceledi ve SANKO Süper Film Ambalaj A. Ş. Genel Müdürü Gültekin Savaşkan’ın sunumunu dinledikten sonra bir başka SANKO Holding şirketi olan MST İş ve Tarım Makinaları A.Ş.’ye hareket etti. Rektör Prof. Dr. DERELİ’nin başkanlığındaki Heyet, MST İş ve Tarım Makinaları tesislerinde, SANKO Holding Yönetim Kurulu Üyesi, İş ve Tarım Makinaları grup Başkanı Sami Konukoğlu tarafından karşılandı. Tesisleri gezen Heyet, üretime ilişkin bilgiler aldı ve kazıcı-yükleyiciler ile sunulan gösteriyi izledi. Daha sonra Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ne (HKÜ) geçen Heyet, HKÜ Kampüsü içerisindeki fakülte, laboratuvar ve konferans salonlarını inceleyerek, İSTE ve HKÜ arasında yapılabilecek işbirliği konusunda istişarelerde bulundu. Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) ziyareti sonrası rotayı GAZİANTEP TEKNOPARK’a çeviren Heyeti, burada Gaziantep Teknopark ve GAÜN TARGET Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. Genel Müdürü Ekrem Tekin ve Teknopark personeli karşıladı. Gaziantep Teknopark içerisindeki kuluçka merkezini ve faaliyet gösteren şirketleri ziyaret eden Heyet, devam eden projeler hakkında yetkililerden bilgi aldı. Programın son durağı ise Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü oldu. Gaziantep Üniversitesi Rektörlük Binası Senato Salonu’nda gerçekleşen ziyarette Rektör Prof. Dr. Ali GÜR, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, her zaman İSTE’nin yanında olacaklarını ifade etti. Heyet, SANKO Holding tarafından verilen iftar yemeğinin ardından, birçok proje ve işbirliği anlaşması ile birlikte İskenderun’a geri döndü.
İŞBİRLİĞİ FIRSATLARINI KOVALIYORUZ
Program hakkında bir değerlendirme yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “Biz, Teknoversite her yerde diyoruz. İSTE her yerde diyoruz. İyi uygulamaları yerinde görerek hız kazanalım istiyoruz. İşbirliği fırsatlarını kovalıyoruz. Çevremiz ile işbirliği yapmak istiyoruz. Çevremize fayda sağlamak istiyoruz. Bulunduğumuz ekosisteme fayda sağlamak istiyoruz. Üretimde, sanayide neler oluyor görmek istiyoruz. Başkaları ne yapıyor bilmek istiyoruz. Paylaşmak istiyoruz. Bu nedenle, iki ayda bir yoğunlaştırılmış çalışma ziyaretleri düzenliyoruz. İlk önce, Manisa’ya ve Vestel Elektronik’e böyle bir ziyarette bulunmuştuk. Sonrasında Tosyalı Holding’in Osmaniye OSB’deki Tosçelik A.Ş. tesislerinde bir günlük ortak çalışma ziyareti gerçekleştirmiştik. Bu sefer, komşu ilimiz Gaziantep için böylesine yoğun bir program yaptık. Görüşmelerimiz oldukça verimli geçti. Öyle ki, meyvelerini hemen vermeye başladı. Bazı arkadaşlarımız bağlantılar yaptı, bazı arkadaşlarımız yeni proje işbirliklerine imza attı. Kurumsal olarak da işbirliklerinin temelleri atıldı, temelleri olanların üst yapısı oluşturuldu. Bu çalışmalarımıza ileriki dönemde de devam etmeyi planlıyoruz. Bir sonraki çalışma ziyaretimizi Adana’ya, Adana’daki üniversite ve endüstriyel tesislere yapmayı planlıyoruz. Ben bu vesile ile, Gaziantep Programı’nda bizleri konuk eden ve katkıda bulunan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali GÜR’e, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz’a, SANKO Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sami KONUKOĞLU’na, GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevdet AKINAL’a ve GAÜN NTMYO Müdürü Sn. Doç. Dr. Necip Fazıl YILMAZ’a ve ayrıca yoğun işleri arasında bu programımıza katılan herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Haber: Yılmaz AKPINAR