Gazete Güney

BÖLGESEL ISITMA SİSTEMLERİ ALTERNATİF OLABİLİR!


İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), bilim ve teknolojide söz sahibi olan konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Bu kapsamda; Teknoversite vizyonunu yaygınlaştırma amacıyla, TÜBA Asli Üyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin tarafından; “Enerji, Çevre ve Yenilikçi Fikirler” başlıklı konferans verildi.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansın başlangıcında; İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin ve özgeçmişi hakkında bilgiler vererek sahneye davet etti. “Enerji, Çevre ve Yenilikçi Fikirler” konulu konferansına, İSTE’de olmaktan dolayı duyduğu mutluluğunu dile getirerek başlayan Prof. Dr. Bahri Şahin; “Ülkemizin gelişmesi iyi yönde ilerliyor. Bununla birlikte, özellikle enerji sektöründe yeni yatırımlar ve çalışmalar Ülkemizin gelişimini daha da üst seviyelere taşıyabilir. Bunun yolu da yenilikçi fikirler üretmekten geçiyor. Örneğin, termik santraller termodinamik kurallar gereği, kullandığı yakıt enerjisinin bir kısmını güce dönüştürürken bir kısmını da çevreye atmak zorundadır. Termik santrallerden atılan enerjiler proses içinde ve proses sonunda kullanılabilir. Bölgesel ısıtmada da kullanılabilir. ‘Bölgesel ısıtma’ dünyada oldukça yaygındır. Alternatif ısıtma sistemlerine göre %15-30 oranında ekonomiktir. Yakıt santralde yakılır, binaya sadece sıcak su gelir. Çevre dostu bir sistemdir. Almanya’da 5 milyon konut bölgesel ısıtma sistemleri ile ısıtılmaktadır. Ülkemizde de çok sayıda termik santral bulunmasına rağmen, bu konu ihmal edilmiştir. YTÜ olarak Soma da biz bu çalışmayı yaptık. Çok güzel sonuçlar elde edildi” diyerek, bölgesel ısıtma sistemlerinin, termik santraller bakımından son derece zengin olan İskenderun’da da etkin olarak kullanılabileceğini ve bu konuda çalışmalar yapılması durumunda katkı verebileceklerinin altını çizdi.

Son olarak, geçlere seslenen YTÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin; “Gençler; sahaya inin ve uygulama yapın. Böylece bütün teorik bilgilerinizin can bulacağını fark edeceksiniz” dedi.
Konferansın sonunda İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, katılımları ve katkılarından dolayı YTÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin’e kampüste adına dikilen ağacın sertifikası ile plaket ve hediye takdim etti. Konferansı sonuna kadar can kulağıyla dinleyen öğrencilere sürpriz hediyeler dağıtıldı.
Haber: Yılmaz AKPINAR

Exit mobile version