DOĞU AKDENİZ’DE KALKINMA ATAĞI


Kalkınma Bakanlığı’nın desteği, NTV & Özgencil işbirliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz İhracatçılar Birliği, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Mersin Ekonomi Platformu bölge ortaklığında ilk kez “Akdeniz Ekonomi Forumu” düzenlendi.
Mersin HiltonSA’da gerçekleşen “Akdeniz Ekonomi Forumu”na Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, TC Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün yanı sıra, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı da konuşmacı olarak katıldı.
Akdeniz Bölgesi’nin önde gelen sanayicileri, yerel yöneticileri, iş adamları ve kanaat önderlerinin de destekleriyle tüm Doğu Akdeniz Bölgesi’ni kapsayan “Akdeniz Ekonomi Forumu”nun “Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon” sağlaması amaçlanıyor.
Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle Mersin’de ilk kez düzenlenen ‘Akdeniz Ekonomi Forumu’nda konuşan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, değişen dünya dengelerinin ve küresel ticaret eğilimlerinin çelik sektörü üzerindeki etkisini anlattı. Tosyalı, her coğrafyada olmamız gerektiğini hatırlatarak, “Ülkemizin gelişmesi, kalkınması için, dünya ölçeğinde güç sahibi olabilmesi için her şeyi yapacağız. Her sektörün kaygıları, endişeleri vardır. Ancak bunlar aşılamayacak sorunlar değildir. Bizim her coğrafyada olmamız gerekiyor. Değişen şartlara uyum sağlayarak, yolumuza devam etmeliyiz” dedi.

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ KORUMASIZ DURUMDA
Gelecekle ilgili öngörülerini paylaşan Tosyalı, “AB’yi birleştiren çeliktir. Peki Türkiye bunun neresinde? Türkiye, son 30 yıldır çelik sektöründe kamusal destek olmamasına rağmen, Dünya’da önemli bir oyuncudur. Hayatımızın her alanında çelik var. Türkiye çeliği üretiyor, dünyanın her yerine satıyor. 10 mikro kalınlığına inen çelik üretmeye başladık. Demir çeliğin yüzde 40’ını İskenderun’da, Osmaniye’de üretiyoruz. Ancak, her ülke kendi sanayicisini koruyor. Türkiye’de ne yazık ki bunu göremiyoruz. Türkiye, Uluslararası sözleşmelere bağlı kalıyor, ama Türkiye’nin dışındaki ülkeler bu anlaşmaları ihlal etti. İnşaat demirine gelince, Bayındırlık yasası gereği, kamuya iş yapan müteahhitlere yılda bir çimento farkı, demir farkı ödeniyor. Şimdi haberler çıkıyor, maliyet arttı diye. Oysa bu kamuya serzeniştir. Kamu enflasyon rakamlarına göre fark veriyor. Ama inşaat sektörü farklı konuşuyor. Çelik üreticisi Dünya’nın dört bir tarafından gelen tehditlerle boğuşuyor. Yine de bunlara rağmen 53 milyon ton üretim kapasitesi var. Ancak 37 milyonu tonu kullanabildi. 14-15 ton ihracat yapmasına rağmen, 16 milyon ton da ithal etti. Yani sektör korumasız durumda. ABD’nin aldığı karar ortada.. Biz herşeye rağmen Dünyanın dört bir yanına gidiyoruz. AB kapılarını kapattı, yakında Çin de kapatır, AB’de de.. Biz bunu 10 sene önceden gördük. Tuttuk, yeni pazarlar aradık. Üretici olmayan, dönüştürücü olan yere gittik. Biz Cezayir’de sahip olduğumuz güçle, sıvı çelik yatırımına başladık. Girdiğimiz ülkelerin ana sanayicisi oluyoruz. Türkiye’nin ihtalatını ikame ediyoruz. Bugün Türkiye kendi çelik endüstrisini oluşturdu” dedi.

SANAYİ KÜMELENMELERİNE KATKI SUNDUK
İskenderun ve Osmaniye’deki yatırımlara değinen Fuat Tosyalı “İskenderun, Osmaniye’de iş yapıyoruz. Bir dönem ‘satılık’ levhaları asıldığı sırada, yeni sanayi kümelenmelerine katkı sunduk, canlılık oluşturduk. Özellikle Osmaniye’de bu sayede 40’a yakın fabrika çalışıyor. Bu dalga dalga yayılıyor. Çevre illerde sanayici oluşuyor. Biz Akdeniz bölgesinde sanayi kümelenmeleri başarmak zorundayız. Tarımda metal ambalaj çok önemli. Bunun çeşitlendirilmesi durumunda çok uzun raf süreleriyle ürünlerimiz saklanabilir. Bölgede çok ciddi potansiyel var. Biz üzerimize düşeni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Türkiye’nin gelişimine, üretimine çelik sektörünün büyük desteği var. Sektörün büyümesi için her türlü girişim yapılmalıdır” şeklindeki konuşması ilgiyle dinlendi

FORUMDA HEDEFLER KONUŞULDU
Akdeniz Havzası’nın birçok medeniyete beşiklik etmiş, insanlığın bugüne kadar yaşadığı bilimsel, sanatsal, kültürel, ekonomik birikimin en temel hususlarının geliştiği önemli merkezlerden bir tanesi olduğunu söyleyen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Bölge yaklaşık 3.7 trilyon dolarlık ticaret hacmiyle de önemli bir ticaret potansiyeli barındırmaktadır. Bu potansiyeli ülkemiz lehine değerlendirilmesi, turizm geliri ve ihracat fazlasına dönüştürülebilmesi için ikili ekonomi ilişkilerini daha da geliştirmemiz ve bunun için de düzenleyeceğimiz foruma benzer yaklaşımlara ihtiyacımız olduğunu buradan bir kez daha ifade ediyorum ki bu forumun özellikle bölge ekonomisine, dünya ekonomisine hem de ülkemizin o coğrafyada önemli artışlar olacağına kesinlikle inanıyorum” dedi.
Haber: Yılmaz AKPINAR