DTO’DAN HADO TEPKİSİ, ‘İSTANBUL’DA YAPTIK, ZARAR ETTİK’


Hatay Deniz Otobüsü bilgilendirme toplantısında Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak ile HBB Danışmanı Muhsin Cömert arasındaki diyalog gergin anların yaşanmasına neden oldu.   Büyükşehir Belediyesi, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Hatay Kent Konseyi işbirliğiyle HADO (Hatay Deniz Otobüsü) konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda HBB Danışmanı Muhsin Cömert’le arasındaki diyalog gerginliğe neden olunca Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Bülent Kavsak salonu terk etti.

GEÇ KALINMIŞ PROJE
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Yılmaz’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda, Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon deniz otobüsü projesinin heyecan verdiğini desteklediklerini söyledi. Hatay Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Muhsin Cömert, hazırlanan videolu tanıtımın ardından Hatay için deniz otobüsü seferlerini geç kalınmış bir proje olduğunu 20 yıl önce yapılması gerektiğini ifade etti. Cömert, proje üzerinde iki yıldır çalıştıklarını ve 23 Nisan günü ilk seferini yapacağının altını çizerek düşük ücret ve kısa sürede belirlenen noktalara ulaşım sağlanacağını aktararak “Bu projeyi hep beraber yapacağız. Bu gemilerin buraya gelmesi ilk etapta Mersin ile bağlantımızı sağlayacak. Daha sonra yavru vatanımız Kıbrıs. Durumların düzelmesi halinde Laskiye hedefi var önümüzde. İşte dünya kenti olmak demek bu tür projelerle mümkün olabiliyor. Ne Expo, ne Unesco tek başına bunların hepsi yan yana gelecek ve bu tür projeler artacak  o zaman dünya kenti olabiliriz. Daha çok ev ödevimiz var yapmamız gereken onu da söyleyeyim. Biz İskenderun Mersin’i 1 saat 48 dakika ve 29,50 tl olarak belirledik” diye konuştu.

HER HALDE DENİZE ÇIKMAMIŞLAR
HADO’nun belirlenen noktalara ulaşım hızıyla ilgili ortaya konulan hedefleri eleştiren Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Bülent Kavsak, “Bu arkadaşlarımız bir kere denizcilikten anlamıyor. 40 Knot’un veya 45 Knot’un yatta veya bu tip otobüslerde ne demek olduğunu bilmiyor. Her halde denize çıkmamışlar” dedi. Yunanistan’da çalışıyor cevabı üzerine ise Kavsak şöyle devam etti: “Sizi buradan 40 Knot ile bindiririz, karşıya götürürüz üç saat sonra mideniz şeyinize gelir. Bunları konuşurken afaki konuşmayın. Bakın burada Deniz Ticaret Odası var. Biz bunu İstanbul’da yaptık 40 milyon dolar zarar ettik. Bakın bu nasıl yapılır biliyor musunuz? Bir özel şirket getirin bir sene sübvanse edin o yapsın. Belediye karıştırmayın. Siz böyle reklamınızla destekleyin. Çok iyi reklam yapıyorsunuz. Çok iyi pazarlama şekli icra etmişsiniz teşekkür ediyorum. Denizcilik tarihinde böyle bir pazarlamayı hiç görmedim denizcilik tarihinde. Şurada önce bir fizibilite hesabı yapılması lazım, gerçi siz zaten karar vermişsiniz. Hayırlı uğurlu olsun.”Devamında ise Kavsak’ın HBB Danışmanı Cömert’e “Sizin özel hayat tecrübeniz (Deniz işletmecilik anlamında) var mı? İşletmecilik yaptınız mı?” sorusu ise ortamı elektriklendirdi. 

EXPO 2021’İ BEN GETİRDİM
“Benim özel hayatım sizi ilgilendirmez” diye cevap veren HBB Danışmanı Cömert, “Siz ne iş yaptınız. Ben neyi yaptım biliyor musunuz? Expo 2021’i buraya getiren adamım. Bizim projemizi desteklemeyin!” dedi. Deniz Ticaret Odası Başkanı Kavsak toplantıyı terk ederken İTSO Vakıf Başkanı Doğan Erten de “Karşınızda bir oda başkanı var. Bu işle ilgili sorumlu kişi var. Karşılıklı ona cevap vermek değil mesele. Buraya bir sunum yapmaya geldiniz” uyarısında bulundu. Toplantı katılımcılarından Dr. Riyad Kırmızıoğlu da, “Burada çıkan tartışmadan anlayacağımız şudur. Bu proje heyecan verici ve hepimizin isteği ama projenin bir analize ihtiyacı var. Doğarken bırakın prematüre doğmasını ölü doğabilir” şeklinde konuştu.  Haber: Cuma KESEROĞLU