Gazete Güney

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ ‘DIŞ TEHDİTLE’ BASKI ALTINDA


MHP Hatay Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Mehmet N. Ahrazoğlu, demir çelik sektörünün yaşadığı sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla vermiş olduğu Meclis araştırması önergesi hakkında Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz aldığı konuşmasında, “Türkiye ham madde bakımından ithalata bağımlıdır. Bu çerçevede, tedarik pazarlarında yaşanan sıkıntılar sektöre doğrudan yansımaktadır. Türk üreticisinin üretim yapmasının ham madde ithalatına bağımlı olması, paralelinde uluslararası rakiplerine göre maliyet dezavantajına sahip olması pazar kayıplarını da beraberinde getirmektedir. Ülkeler tedbirler alırken biz ne yapıyoruz? İnşaat demirinde gümrük vergisini sıfırlıyoruz. Tüm dünya haklı ya da haksız gerekçelerle yerli üreticiyi koruyup gümrük duvarlarını yükseltirken Türkiye’nin inşaat çeliğindeki gümrük duvarlarını sıfıra indirerek sektörün dış tehditle baskılara açık hâle getirilmesi sanayimize vurulan önemli bir darbedir. Bu karardan sadece çelik sanayisi değil Türkiye sanayisi ve istihdamı da son derece olumsuz etkilenmektedir” dedi.

DÜNYA GÜMRÜK DUVARINI YÜKSELTİYOR, TÜRKİYE SIFIRLIYOR
Demir çelik sektörünün ciddi sıkıntılar içerisinde bulunduğunu belirten Ahrazoğlu, “Çelik üretiminde kullanılan girdilerde yapılan türlü fon kesintisi, katkı payı oranlarının yüksek olmaması ve mutlaka düşürülmesi gerekmektedir” açıklamasını yapmış ve bunun yanı sıra, üreticilerin rekabet gücünü azaltan, dampingli ithalat mallarının ülkeye girmemesi için önlem alınması gerektiğine dikkat çekerek, “Çelik üreticileri Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğuyla yapılan serbest ticaret anlaşması sebebiyle bazı AR-GE destekleri hariç olmak üzere indirimli kurumlar vergisi uygulaması, yatırımlarda KDV istisnası, yatırımlarda KDV iadesi, gümrük vergisi istisnası, gelir vergisi stopaj indirimi, sosyal sigortalar prim desteği, arazi desteği gibi doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir devlet desteğinden faydalanamamaktadır” dedi.

BASKI KRİZİ DERİNLEŞTİRİYOR
Ahrazoğlu, ülkenin demir çelik üretiminin yüzde 40’ının gerçekleştirildiği ve 18 bin işçinin çalıştığı Hatay, İskenderun, Payas ve Dörtyol ilçelerindeki tesislerde devletin şirketler üzerinde büyük bir baskı kurmasının krizi derinleştirdiğini belirterek “Bunun sonucu birçok firmanın dünyayla rekabet etme zorluğu yaşadığı, sektörden de ayrılmayı düşündüğü ifade edilmektedir. Bölgede bulunan bir fabrikamızın finansal kriz yüzünden hâlen işçileri mağdur durumdadır. Bu konunun da işçilerimiz açısından ele alınması gerekmektedir” açıklamasını yapmış ve demir çelik sektöründe sıfır KDV’yle alınan yarı mamulün yüzde 18 KDV ile satılmasının ve sektörün otuz yıl önceki mevzuatlarla yönetilmesinin bir başka sorun olduğunu ifade etmiş, “Belirttiğim sorunların tespiti ve çözümü için Meclis araştırması açılmasını isteyen önergemize desteklerinizi bekliyorum” açıklamasını yaparak konuşmasını tamamladı. Haber: Yılmaz AKPINAR

Exit mobile version