FUAT TOSYALI, ETİYOPYA’DA ÇELİK FABRİKASI KURACAK


Cezayir’de 6 milyar dolarlık yatırım projesi olan Tosyalı Holding, şimdi de Sahra Altı’na yöneldi.
Ağır sanayide yurtdışındaki en önemli Türk yatırımcı Tosyalı Holding. Avrupa’da Eski Yugoslavya’nın en önemli çelik tesisi Zeljezara Niksic’i satın alarak tekrar hayata döndüren Tosyalı Holding, Afrika’da ise en büyük üretici olmak üzere.
Bilindiği üzere Cezayir’de 6 milyar dolarlık yatırım projesi olan Tosyalı Holding, şimdi de Sahra Altı’na yöneldi. Tosyalı’nın 2020 hedefinde dünyanın en büyük 20 demir-çelik firması arasına girmek var. Geçmiş yıllarda Afrika’da farklı ülkelerle de ilgilendiklerini anlatan Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Fuat Tosyalı, geçtiğimiz hafta Etiyopya’daydı.

FUAT TOSYALI, RESMİ GÖRÜŞMELERE BAŞLADI
Fuat Tosyalı, başkent Addis Ababa’da Etiyopya Dış Yatırımlar Bakanı Aklilu Hailemicheal ile görüştü. Tosyalı’nın hedefi net: Etiyopya’da yatırım yapmak. Tosyalı Algerie yatırımının henüz sadece Cezayir’in iç pazarını karşılayacak bir kapasiteye sahip olduğunu söyleyen Fuat Tosyalı, ancak bu yıl başlayacakları 4’üncü etap yatırımlarıyla birlikte Afrika’nın diğer bölgeleri için de ciddi bir ihracatçı konumuna geçeceklerini vurguluyor.
Fuat Tosyalı, Etiyopya yatırımıyla birlikte Tosyalı’nın Afrika’daki en güçlü demir-çelik ihracatçılarından biri olacağını şu sözlerle vurguluyor: “Etiyopya’da planladığımız bu yatırımla, ülkedeki çelik üretiminin ithalatını ikame etmeyi, yatırım ilerledikçe üretimin bir kısmının da Afrika bölgesine ihraç edileceğini söyleyebilirim. Burada önceliğimiz çelik ve inşaat demiri olacak. Etiyopya’da daha öncesinde demir üretimi için ithal ettiği hammadde konusunda da planlarımız var. Buna yönelik de yatırım yapacağız. İlerleyen zamanda, Cezayir’de olduğu gibi, burada da madenden ve cevherden demir-çelik üretimine ağırlık verebiliriz.” 
 
TOPLAM 6 MİLYAR DOLARI BULACAK
Cezayir’deki yeni fazlarla birlikte otomotiv, beyaz eşya ve boru endüstrisinin ihtiyaç duyduğu katma değerli üretimi de gerçekleştirmeyi planlayan Tosyalı, Cezayir’in en büyük sanayicilerinden biri. Öyle ki Cezayir’in petrokimyadan bu yana en büyük sanayi yatırımı unvanına sahip Tosyalı Algerie için şu ana kadar 2 milyar 250 milyon doları aşan bir yatırım yapıldı. Yatırımın 3’üncü fazı 2018’de devreye girecek. 4’üncü faz için de çalışmalara başlandı. Bu faz, 2’şer milyar dolarlık iki ayrı modülden oluşacak. Böylece holdingin sadece Cezayir’e yatırımlarının toplamı 6 milyar doları aşacak. 
 
MAREŞAL TITO’NUN EFSANESİYDİ
Gelelim Tosyalı’nın Avrupa’daki projesine… 1950’lerde Mareşal Tito’nun kurduğu Zeljezara Niksic, 1980’lerde 22 bin çalışana ev sahipliği yaptı. Hem Yugoslavya’nın hem de bölgenin en büyük çelik fabrikası olan tesis, ülkenin dağılma süreciyle küçülmeye başladı. 2012’de çalışan sayısı 320’ye kadar düşen şirketin birçok üretim bandı durdu. O yıl Türk şirket Tosyalı Holding, Zeljezara Niksic adlı tesisi 15 milyon euroya satın aldı ve adını Tosçelik Niksiç olarak değiştirdi. 35 milyon euroluk yatırım yapan Tosyalı, 120 bin tonluk üretimi de 400 bin tona çıkardı. Tosyalı şimdilerde haddelenmiş profil üretimi için de yeni bir ünite kurmayı planlıyor.