KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ KABUL ETMİYORUZ


İskenderun’da kentsel dönüşüm projesine yönelik açılan davada vatandaşın lehine verilen kararın hemen arkasında Çevre Şehircilik Bakanlığı’nca 6 mahalle için riskli alan ilan edilmesine Meydan Mahallesi sakinleri tepki gösterdi. İskenderun’da Belediyenin kentsel dönüşüm projesini yargıya taşıyan Meydan Mahalleli, hukuk savaşını kentteki 6 mahalle adına kazandı, ancak aynı karar bu kez Şehircilik Bakanlığı’ndan daha önceki 6 mahalle için Resmi Gazetede yayımlanan yazıyla ‘Riskli alan’ ilan edilince vatandaş yeniden harekete geçti. Kentsel dönüşüm mağduriyeti karşısında vatandaşın yanında yer almak için Meydan ve Numune Mahallesinde bulunan iki dernek yeniden çalışma başlattı.

DESTEĞİMİZ BOŞA GİDİYOR
Meydan Mahallesi Muhtarı Ramazan Güneş her iki derneğin yöneticileri, Mimar Ercüment Kimyon ile mahalleli Şehircilik Bakanlığı’nın son kararını eleştirdi. Mahalleli burada 50 yıldır oturan insanların bulunduğuna dikkat çekerek “Kendileri rant sağlayacak diye, bu kadar insanı mahvedecekler. Yazık günah, bütün verdiğimiz destekler boşuna gidiyor” dedi.

İTİRAZ HAKKIMIZ VAR
Mahalle muhtarı Ramazan Güneş İskenderun’da 6 mahallede kentsel dönüşüm adı altında karar alındığını hatırlatarak “2015’de idari mahkemeye dava açmışız, iptal kararı için. Bu yılın onuncu ayının 4’ünde biz mahkemeyi kazandık. Şehircilik bakanlığınca yeniden buralar riskli alana sokulması bizleri rahatsız etmiştir. 14 Ocak 2018 tarihine kadar itiraz hakkımız var, gereken itirazı yapacağız, biz kentsel dönüşümü kabul etmiyoruz” diye konuştu.

‘BİRLİKTE OLUN’
Mimar Ercüment Kimyon, kentsel dönüşüm adı altında yapılan projenin yanlışlığına dikkat çekerek daha önceki dönemde, kendisinin de meclis üyesi olduğu bu süreçte meclisten bu kararın çıkışına kadarki mücadelesini mahalleliye anlattı. İstanbul’daki kentsel dönüşümdeki tecrübeleri ve sonuçlarından da bahseden Kimyon Meydan mahalleliye Şehir Plancıları Oda Başkanı Orhan Sarıaltun’un ‘Birlikte olun, dayanışmanızı geliştirin. Derneklerinizi kurun’ önerisini anımsattı.

PANODA PLANLAR YOK
Mevcut Belediye Başkanı Seyfi Dingil’in projeyi önünde bulduğunu da vurgulayan Ercüment Kimyon “Hazır bulmuşken projeye atladılar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından da 4,5 trilyon gibi krediyi de aldılar. Bu projeyi hayata geçirmeye başladılar. Su arada 2015’in Haziran sonunda yangından mal kaçırırcasına bu bölgenin kentsel dönüşüm planları çevre ve Şehircilik İl müdürlüğünde askıya çıktığı internet sitesinde yayınlanmış, ancak Antakya’da da paftaları görmeniz mümkün değil! İskenderun Belediyesi’ne muhtarımı gönderdim, o zaman Pınarbaşı muhtarı da beraber gittiler, Belediyede de panoda da planlar yok! yani şeffaflıktan uzak, bir planı askıya çıkartmadan kabul edilmesini sağlamaya çalışıyorlardı” dedi. Haber: Cuma KESEROĞLU