‘KENT MEYDANI’ PROJESİ ŞEHRE NEFES ALDIRIR


İskenderun Belediye Meclisi MHP Grubu, tarihi bir önergeye imza atarak, 2018 yılının ilk meclis toplantısında İskenderun Lisesi arazisinin Kent Meydanı olarak değerlendirilmesi ve lisenin bir  başka yere taşınması yönünde bir önerge hazırladı.
İskenderun Belediye Meclisi MHP Grup Başkan Vekili Emir Selim Yazar’ın hazırladığı önergede, Bekir Bozdoğan, Osman Çolak ve İbrahim Yavuz imzaları da bulunuyor. MHP İskenderun İlçe Başkanı Turan Bozkurt, İskenderun Belediyesi MHP Grup  Başkan Vekili Emir Selim Yazar, Meclis Üyeleri Osman Çolak, Bekir Bozdoğan ve İbrahim Yavuz, siyasi partiler, STK’lar ve kamuoyundan büyük destek görecek “İskenderun Lisesi Kent Meydanı olsun” projesinin ayrıntılarını her ortamda paylaşıp, destek istiyorlar. 2018 yılının ilk meclis toplantısında gündeme alınarak görüşülecek İskenderun Lisesi Kent Meydanı olsun önergesine mecliste grubu bulunan AK Parti ve CHP’nin destek verdiği ve bir aksilik çıkmaması halinde uzun süredir ilk kez kent yararına bir konunun İskenderun Belediye Meclisi’nde oy birliği ve ortak mutabakatla çıkması bekleniyor. 

TARİHİ DOKU KORUNACAK
MHP Grup Başkan Vekili Emir Selim Yazar imzasıyla hazırlanan İskenderun Lisesi Kent Meydanı olsun önergesinde, Fransızlar döneminde yapılmış tarihi yapıların restore edilerek halkın yararına işletmelere dönüştürülmesi de bulunuyor.İskenderun Lisesi arazisinin neden kent meydanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini maddeler halinde sıralayan Emir Selim Yazar’ın önergesi şöyle; “İskenderun Lisesi alanının Kent Meydanı ve Çarşı Projesi olarak düzenlenmesi: İskenderun Lisesi, İskenderun İlçemizin şehir merkezinde önemli bir konumdadır. Tarihi dokusu ile şehrimizin sembol yapılarındandır. 1901’de Fransızlar tarafından önce askeri amaçlı yapılan, daha sonra manastıra dönüştürülen İskenderun Lisesi binası her köşesiyle tarihi içinde barındıran, asırlık bir yapıdır. 1930’lu yıllardan itibaren ortaokul olarak hizmet veren tarihi bina 15 Mayıs 1955’ten sonra Lise olarak da kullanılmaya başlanmıştır. 1966 dan günümüze kadar lise eğitimi veren bu bina ne yazıktır ki kaderine terk edilmiş bir halde ve tüm kapıları kapalı vaziyette keşfedilmeyi bekliyor. Bu tarihi yapının bulunduğu alanda(11388 metrekare) farklı tarihlerde yapılmış toplamda 24 derslikle hizmet veren İskenderun Anadolu Lisesi de bulunmaktadır. Merkezi konumda bulunan bu okul hem öğrenci yoğunluğu hem de trafik yoğunluğu açısından kent merkezinde önemli yapılardan biridir.

DESTEK VERMELİYİZ
İskenderun kent merkezi trafik yoğunluğunun azaltılması, bu kentte yaşayan insanların rahat nefes alabileceği, dinlenip hoşça vakit geçireceği bir meydan kazandırılması, otopark ve yaşam alanları oluşturulması  amacıyla bu teklif ve önerge hazırlanmıştır. Aynı zamanda mevcut tarihi binanın restorasyonu yapılarak kentimize yakışır yeni bir sosyal tesis ve çarşı alanı oluşturularak yaklaşık 11 dönümlük bu alanın İskenderun halkına kazandırılması amaçlanmaktadır.Bu proje ile İskenderun Anadolu Lisesi öğrencileri daha modern ve ulaşımı daha kolay yeni okullarında eğitim imkanı bulacaktır.Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılacak bir protokol kapsamında söz konusu projenin gerçekleşmesi mümkündür. Yaptığımız çalışmada:
1. Alternatif: Frenkçiftliği 2525 Ada 1 nolu parselde 10768 metrekarelik alanda mülkiyeti hazineye ait yer değerlendirilebilir. Burası Gürsel Mahallesinde olup parsel kenarlarında kısmi işgaller olsa da eğitim alanı olarak gerekli yapıların yapılması için yeterli boş arazi mevcuttur.
2. Alternatif: Denizciler Mahallesi 1317 parsel 99692 metrekarelik alanda Yakup Bozatlı Anadolu Lisesi arkası mülkiyeti hazineye ait yerde eğitim kampüsü yapılabilir.
3. Alternatif: Konarlı mıntıka 1603 parsel,1062 parsellerin bulunduğu hazine ve şahısların mülkiyetinde olan 11436 metrekarelik alan 18. Madde uygulaması ile çözülebilir. Meydan Mahallesi’nde Selahattin Alanya ilköğretim Okulu arkasındaki bu arazi de yapılacak uygulama ile o bölgede oturan vatandaşların imar problemi de çözülmüş olur. Bu alternatifler ile ilgili dökümanlar ilişikteki dosyada sunulmuştur.Toplamda İskenderun’umuzun muhtelif yerlerinde 120 dönüm alan içinde ilçemizin tüm eğitim tesisleri ihtiyacını karşılamak mümkündür. Ayrıca yine tarihi bir miras olan Beş Temmuz İlkokulu ile Mithat Paşa İlkokulu bu yöntemle kentimize müze, sosyal ve kültürel yaşam alanları olarak kazandırılabilir.
Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılacak protokol ile İskenderun Lisesi yerinin kentimize kazandırılması karşılığında belirtmiş olduğumuz bu alanlar ile birlikte değeri oranında okul binasının yapılması ile; İskenderun nefes alacağı bir alan kazanacak, tarihi mirasın korunması ve kente kazandırılması sağlanacak, kent içi trafik ve park sorununun çözümüne yardımcı olunacak, ilçemizin derslik sayısının artırılması ile öğrencilerimizin daha modern ve daha sağlam binalarda eğitim ve öğretim görmeleri sağlanmış olacaktır.”
Haber: Yılmaz AKPINAR