BEKİR ALTAN, ‘HATAY HUZUR İSTİYOR’


Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek, çeşitli konularda açıklamalarda bulundu. Başkan Altan’ı İGC Başkan vekili Erdal Yılmaz ile yönetim kurulu üyeleri karşıladılar. Başkan Altan konuşmasına HBB Başkanı Lütfü Savaş ile HBB Meclisi’nde yaşadığı olayı anlatarak başladı. Başkan Bekir Altan, “Hatay büyük projeler, büyük işler bekliyor. Hatay, sevgi bekliyor, ilgi bekliyor. Daima büyük düşünmek gerekiyor. Büyük projeleri uygulamak için her şeyimiz var” dedi.

‘BAZI KONULAR AÇIĞA KAVUŞSUN İSTEDİK’
Başkan Altan son meclis oturumuyla ilgili, “Biz HBB Meclisi’nde bir önerge verdik ama Sayın Savaş yanlış anladı. Önergemizde, bazı konuların açıklığa kavuşmasını istedik. Birincisi bir gazetecinin Twitter’da yazdığı şeylerin karşılıksız kalmasını sorduk. Neden cevap verilmediğini öğrenmek istedik. İşin doğrusunu anlatmasını istedik. İkincisi, bazı meclis kararlarında belediye meclis üyelerinin işadamlarından bağış aldığı(istendiği) iddialarını sorduk. Meclis üyelerine sordum, ‘almıyoruz’ dediler. Ben de sordum, ‘siz almıyorsanız, biz almıyorsak bu dedikodu nereden çıkıyor. Bu konuda bilgi veriniz. Bunu araştırın’ diye sorduk. Üçüncü konu Antakya’daki Hatsu binasının depreme dayanıklı olmayıp yıkılması gerekir diye rapor olduğu söyleniyor. O binada yüzlerce insan can tehlikesiyle mi çalışıyor? İnsan arkadaşının ölmesini ister mi? Böyle bir rapor varsa, neden durmadan doğrudan teminlerle bu binada tadilatlar yapılıyor? Bu da kamu zararı değil mi? Buna karşılık Başkan Savaş, esti gürledi. ‘Böyle bir rapor varsa bina yıkılmalı ve yeniden yapılmalı’ dedik. Bana, ‘Bak o zaman sen kimsin, onu da millete göstereyim’ dedi bana. Yıllar önce Türkçe olimpiyatlarında söylediğim bir sözü bana dinletti. Ben şöyle demiştim; “Bu okullarla gittiğimiz her yerde karşılaşıyoruz, Türk Bayrağı’nı dalgalandırıyorlar, İstiklal Marşımızı okutuyorlar’. Ben onların hain olduklarını o günlerde nereden bilebilirdim ki. Aynı toplantıya devletin en üst yöneticileri de, milletvekilleri de, kendisi de katılmıştı. Ama, daha sonra Aralık 2013 yılında ilk yaptığım konuşmada bunların ne kadar hain olduklarını açıklamıştım. 2010 yılında Zaman gazetesini belediyeye sokmamaları, bu gazeteyi alanlardan alışveriş yapılmaması talimatını vermiştim. Bu davranışının hukuk dışı olduğu yolunda avukatları kendisini uyardı. Böyle bir yönetim anlayışı olamaz” dedi.

‘BÜYÜK PROJELERE İHTİYACIMIZ VAR’
Hatay’ın büyük projeler istediğini, barış, huzur kardeşlik istediğini tekrarlayan Bekir Altan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Payas’da yapmak istediğimiz projeleri HBB engeli nedeniyle yapamıyoruz. Örneğin, Payas’a otogar yapılmasını istedik verilen cevapta ‘Payas da otogara ihtiyaç yok. Gidecekler İskenderun’a gelsin” diye cevap verdiler. Biz de durumu Sayın Valimize söyledik. HBB’nin yapmaması halinde yetki konusunda çalışma yapılacağını söyledi. Mezarlıklar konusu, mezbahane konusu aynı durumda.”

‘YEPYENİ BİR PAYAS KURACAĞIZ’
Büyükşehir Belediye Kanunu’nun yeniden yapılması halinde birçok yetkinin ilçe belediyelerine tekrar verileceğine inandığını ifade eden Altan, yeniden dönüşüm konusunda yepyeni bir strateji uygulayacaklarını belirtti. Altan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz şu anda yepyeni bir Payas kuracağız. Türkiye ye örnek olacak bir yeniden dönüşüm yapacağız.Buna başladık. Evini yıkacağımız vatandaşlarımıza biz önce Belediye olarak sağlam binalar yaparak burada oturmaları için teklifte bulunacağız. İstemezlerse, kendi evlerinin yapılmasını bekleyecekler. Biz yeni Payas’ı çok sağlam yapacağız. Belediye binasının en üst katını yıktım, içinden demir çıkmadı. İsdemir’de yaptığımız analizde demir kalitesinin 30 çıkması gerekirken 10/15 çıktı. İsdemir de hızlı bir şekilde dönüştürme çalışmalarına başladık. Payas OSB dönüşümü bitirdi. Vatandaşların binalarını da bu şekilde yapacağız. Dönüşüm sırasında 1- Belediye, 2 müteahit, 3 vatandaş kazanıyor..Bizim yaptığımız sistemde Belediye tek kuruş kazanmayacak. Yaşam hakkı olan bir şehir kuracağız. İnsanları evinden etmeden, yan tarafa yapacağımız binaları teklif edeceğiz. Bizim kentsel dönüşümümüz böyle olacak.”

‘HEDEFİNİZ OLMALI’
Hatay’ın her yerini gezmesinin nedenini HBB Meclis üyesi olmasına bağlayan Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, sözlerine şöyle devam etti:“Ben önce Payas Belediye Başkanıyım, aynı zamanda HBB Meclis üyesiyim. Reyhanlı’da, Yayladağı’nda, İskenderun’da bulunan sorunları yakından takip ediyorum. Ben 19 yıldır Hatay’ın her yerine gidiyorum. Bunları değerlendirirken, ‘Bekir Altan HBB Başkanlığı için çalışıyor’ diye değerlendiriliyor. Elbette insanların bir hedefi olacak. 20 yıldır Payas Belediye Başkanlığı yapan biri olarak bir sonraki dönemde ne yapmam gerektiğini halkımıza soruyorum. Şimdi bundan sonraki dönemi de soruyorum. Bunu böyle değerlendirin. Bir hedefe giderken, bunun gereklerini de yerine getirmek gerekiyor. AK Parti gibi güçlü bir partide bir sonraki dönem ne olacağını bilemezsiniz.”

‘YOLUNUZ AÇIK OLSUN’
İGC Başkanvekili Erdal Yılmaz da ziyaret ve açıklamalar için teşekkür etti. Yılmaz, “KKTC’de TGF Başkanlar Konseyi’ne katılan İGC Başkanı Veysel Cıncık’ın selamları var. Benim bildiğim kadar açık bir demeciniz yok ama anlattıklarınız, söylemleriniz HBB Başkanlığı için yürüdüğünüzü tarif ediyor. Büyükşehir tecrübe ve enerji ister. Sizin de tecrübeleriniz var. Hatay’ın her yerini geziyorsunuz. Yolunuz açık olsun. Biz İGC olarak siyasi görüşü ne olursa olsun herkesi ağırlıyoruz. Bir vatandaş olarak siyasetçilerden toplumsal barış adına germeyen üslup beklediğimizi ifade edebilirim. Biz de üzerimize düşen görevi yapmak zorundayız” dedi. Haber: Yılmaz AKPINAR