BAŞKENTTE ‘MEDENİYETLER KOROSU’ RÜZGARI ESTİ


Hatay Birlik Vakfınca, Hatay Günleri kapsamında düzenlenen “Antakya Medeniyetler Korosu” konseri, başkentlilere unutulmaz anlar yaşattı. MEB Şura Salonu’ndaki “Antakya Medeniyetler Korosu” konserinde, Türkçe, Azerice, Ermenice, Fransızca, Arapça, Çerkezce, Kürtçe başta olmak üzere, 14 dilde şarkılar ve ilahiler seslendirildi.”Bülbül Kasidesi, Ah Bir Ataş Ver, Sarı Gelin” gibi bilinen eserlerin de seslendirildiği konserde Semazen, Zeybek ve Horon gösterileri izleyenlerin beğenisine sunuldu.
Konserin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Hatay’ın dillerin, dinlerin ve medeniyetlerin şehri olduğunu belirterek, “Kenti en iyi anlatacak unsur, Hatay Medeniyetler Korosu’dur” dedi. Koro üyelerine emekleri için teşekkür eden Yayman, “Türkiye’nin en uzun sahili Hatay’da. Anadolu’nun ilk camisi Antakya’da. Dünyanın ilk kaya kilisesi Antakya’da St. Pierre kilisesi. Türkiye’nin en büyük mozaik müzesi Hatay’da” diye konuştu.
Hatay’ın Cemil Meriç, Beyazıt Bestami Hazretleri’nin ve güzel insanların memleketi olduğunu anımsatan Yayman, şunları söyledi: “Mustafa Kemal’in ’40 asırlık memleket düşman işgali altında kalamaz’ güzel sözünde olduğu gibi sen, ben yok, biz anlayışıyla Hatay’ı ana vatana katan dedelerimizi ve isimsiz kahramanları şükranla anıyoruz.”

‘HATAY HOŞGÖRÜNÜN BAŞKENTİDİR’
Hatay Valisi Erdal Ata da “Hatay hoşgörünün başkentidir. Binlerce yıl tarihi olan, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, farklı dilleri, farklı kültürleri, farklı mezheplerin dostça yaşadığı bir kenttir” ifadesini kullandı. Hatay’ın kültür mozaiğinden bir kesitlerin koro tarafından sunulacağını anlatan Ata, koroda her yaştan ve her meslek grubundan insanın bulunduğunu aktardı. “Biz insanların farklı dinde, farklı kültürde, farklı mezhepte de olsa bir arada yaşayabileceğinin mesajını tüm dünyaya vermek istiyoruz” diyen Vali Ata, koroda emeği geçen herkese teşekkür etti. Hatay Birlik Vakfı İhsan Aydeğer de 1-5 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Başkent Hatay Günleri’ne tüm Ankaralıları davet etti.

‘HEPİMIZ ALLAH’IN KULUYUZ’
Hatay Medeniyetler Korosu Kurucusu, Başkanı ve Koro Şefi Yılmaz Özfırat koronun çalışmalarıyla ilgili konser öncesi bilgi verdi. Özfırat, koroda her meslek grubundan Hristiyan, Müslüman ve Yahudi vatandaşların bulunduğunu aktardı.
“Amacımız sadece ‘Yaratılanı seviyorum. Yaradan’dan ötürü’ felsefesini dünyaya göstermektir. İster Müslüman olsun, ister Yahudi olsun, isterse Hristiyan olsun hepimiz Allah’ın kuluyuz. Bunu dünyaya göstermek için uğraşıyoruz” diyen Özfırat, koronun ABD, Birleşmiş Milletler ve Avrupa’nın birçok ülkesinde 400’ün üzerinde konser verdiğini bildirdi. Özfırat, Türkiye’nin yanlı ve yanlış tanıtılmasına karşı neler yapılabileceğini göstermek için çalıştıklarını belirterek, ticari amaç gütmediklerini kaydetti.Haber: Yılmaz AKPINAR