‘HALKIN VİCDANINDA KİM MAHKUM OLMUŞ ONU GÖRELİM


Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaretinde sorular peşpeşe geldi, her soruya da içtenlikle yanıt verdi.
Temiz suyu, battı çıktıyı, hakkında sonuçlanmış mahkeme kararını, alternatif yolları, expo ve daha birçok soruyu sorduk.
Henüz gündeme yeni düştüğü için, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a, Hatay 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nin “Hükmü ertelenen mahkumiyet” kararını sordum. Lütfü Başkan, “Mahkemenin kararına saygılıyım. Ama bu karar ben muhalefette olduğum için verildi. Benim alnım ak, hizmetim şeffaftır. Beni yargıda mahkum etmiş olsalar bile, halkın vicdanında nasıl mahkum edecekler? Onu da göreceğiz.. Ben hizmet yapıyorum. Ama hizmet yapamayıp da çamur atanlar şunu unutmasın; (İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil’i kastederek) müşteki hakkında bildiğiniz veya bilmediğiniz ne varsa, mahkeme önünde hesaplaşacağız? Bakalım yargı bu konuda eşit ve adil davranacak mı?” diyerek, adil bir yargılama isteğinden söz etti.
Bir de AK Parti İl Teşkilatı’nın 2016 denetim raporları hakkında açtığı dava var ki onun için, “Benim suçlandığım konu yüz kızartıcı bir suç değil. Vicdanen de rahatım! Ama o birileri hakkında sarfedilen suçlamalar için ne diyeceğiz? Bunun kabul edilebilir bir yanı var mı?” sözleriyle, takdiri kamuoyuna bıraktı.
Görünen o ki restleşmelerde tansiyon yükselecek gibi..
En azından Lütfü Başkan’ın cephesinde ‘belgeler’ gün yüzüne çıkacak.
Bu kararın sıkıntı oluşturduğu ortada..
Ancak Lütfü Başkan’ın müşteki hakkında “bildiğiniz veya bilmediğiniz ne varsa, mahkeme önünde hesaplaşacağız” sözleri de, yangının dinmeyeceğini gösteriyor.
Muhtemelen İskenderun Belediyesi’nin denetim raporlarına yansıyan iddiaları ve önergelere yapılan itirazları kastediyordur. Biliyorsunuz, bu durum mecliste epeyce bir tartışıldı.

SUYU ARITSAK BİLE TEMİZ AKMAYACAK, ÇÜNKÜ..
İkinci bir konu ise, içmesuyu arıtma tesisi..
Lütfü Başkan’ın, içmesuyu arıtma tesisiyle ilgili çekinceleri var.
Tesisi teslim aldılar ama, bulunduğu yerin dışında daha yüksek bir yerde yeniden konuşlanmasını istiyor. Çünkü, 11 noktada açık su havzası olduğundan, hem arıtma hem kontrol açısından sıkıntı olacağını söylüyor. Kaldı ki, sızıntıların bulunduğunu ve suyun tahliyesini sağlayan borularda yenileme yapılabileceğini duyuruyor. O yüzden açık ve net bir şekilde;
“Şu an musluklardan akan su daha temiz. Bu şekilde suyu arıtıp musluklara verirsek, içilebilir yönünde garanti vererem” diye konuştu.
Anlayacağınız o ki; temuz suyun garantisi yok!
O araziyi bedeli karşılığında satıp, eldeki parayla ikinci bir alternative arayışı hakim..
Yani, sonuç halen belirsiz!
Bu arada battı çıktı çalışmaları kapsamında devlet demir yollarından yol kullanım hakkı istedikleri halde, “Her seferinde söylüyoruz, kabul etmediler” diyerek, duyduğu rahatsızlığı anlattı.
Lütfü Başkan’a AHM inşaatının arkasından geçen yolu hatırlattım.
Liman B istikametinden İskenderun şehir merkezine giren her araç alternative yol olarak burayı kullanıyor. O yüzden ciddi bir yoğunluk var.
Lütfü Başkan, “Mustafa Kemal Mahallesi’nde bir çalışmamız var. Orası biter bitmez, AHM’deki yola başlıyoruz” dedi.

YASAK MI VAR?
MMK ile ruhsatsız yapılar meselesini de sordum.
Dedi ki; “Biz de herşey yasal. Sıkıntıları varsa, yasal hükümler çerçevesinde çözeriz. Ama Hatayspor’a bağış alınmışsa, bunda ne var? Hangi iş sektörü takımlara destek olmuyor ki? Yasak mı var? Hatayspor’a bağış istenmişse, cebimize mi giriyor? Sayıştay’ı var, müfettişi var. Niye rahatsız oluyorlar ki?”
Bu arada Soğukoluk’a teleferik meselesi halen gündemde..
Bir de EXPO Hatay 2021 için de Karaağaç’ta 50 dönüm arazide çok kapsamlı bir çalışma yapılacağını duyurdu.. Geçici değil, kalıcı bir yaşam merkezinden sözetti..
Hatta, “Çalışmalarımızı, 7’den 70’e herkesi düşünerek yapıyoruz” dedi.
Bu arada borçlanmayla alakalı söylemler için de, “Konya Büyükşehir Belediyesi 3 milyar lira borçlanırken, bizim 150 milyon lira borçlanmamız neden birilerini rahatsız ediyor?”
Bunları elbette düşünmemiz gerekiyor.
Hakkaniyet her belediye için gerekli..
Ama İskenderun Belediyesi’nden de HBB’nin bütçesine aktarılan ciddi bir para söz konusu..
İskenderun her anlamda, battı çıktı dışında büyük projeler bekliyor..
Ama Lütfü Başkan ‘Mutabakat sağlayabildik mi?’ diyerek, sorunun kaynağının kendisi olmadığını vurguladı..
Peki bundan sonra ne olacak?
Durum belirsiz..