Bloomberg HT de Mine Uzunyol’un sunduğu Fokus programında İhracat, Büyüme, Katar krizinin Türkiye ihracatına yansımalarını değerlendiren TİM Lojistik Konseyi Başkanı ve AKAMİB Başkanı Bülent Aymen ekonomide ilk çeyrekte %5 büyümenin sevindirici olduğunu belirtti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak İhracatın artması için Hükümet ten talep ettiğimiz 10 maddelik önlem paketinin de çok önemli olduğunun altını çizen Bülent Aymen özellikle KDV’deki finansman yükünün azaltılması ve ihracatçıya verilecek kredi faizlerinin tek hanelere inmesi ile ilgili yapılacak çalışmaların ihracatçılar için çok ciddi bir rahatlama getireceğini belirtti. Aymen; “Bildiğiniz gibi ihracatçının en büyük 3 sorunundan biri, KDV, bu yeni önlem paketi için KDV’de İngiltere modeli üzerinde çalışılıyor, o model uygulanırsa ihracatçı açısından çok iyi olur, bir diğer sorunumuz istihdam ve kıdem tazminatları, bu konuda da çalışma yapılıyor. Bir diğer konu da ihracatın finansmanı. Burada da KGF ile ihracatçı için yerinde önlemler alınıyor” dedi.
‘PAZARLARA GİRMEKTE BİRAZ GEÇ KALDIK’
İlk 5 ay ihracatını da değerlendiren Aymen; “%15’lik ihracat artışı içerisinde Irak’a ve Körfez Ülkelerine ihracatımızdaki artış olumlu, yine AB ülkelerine ve ABD’ye ihracatımızda da artış söz konusu. Ancak bizim için önemli olan mevcut pazarlarda büyümenin ötesinde Afrika gibi, Güney Amerika gibi yeni pazarlara girmek. Biz bu pazarlara girmekte biraz geç kaldık, son 7-8 yıldır bu pazarlara giriş için çabamız var, oysa Çin, ABD ve Fransa gibi ülkeler çoktan bu pazarların vazgeçilmezi oldular.
İhracatçının son günlerde gündeme oturan navlun fiyatları ile ilgili sorununa da değinen Aymen; “Bu küresel bir sorun, 3 konteyner hat firmasının tüm dünyada fiyatları domine etmesinden kaynaklanıyor. Biz de TİM olarak Ekonomi Bakanlığının patronajında bu firmaların Türkiye’deki acentaları ile ihracatçılarımızı bir araya getirdiğimiz toplantılar düzenleyerek Türkiye’de ihracatçının güçlü olduğunun mesajını vermeye, bu konuda bir lobi oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
Aymen Katar krizi ile ilgili olarak da; “Ticaretimizi olumlu anlamda etkileyecek, daha şimdiden 6 Haziran’dan bu güne 15 günlük bir süreçte 71 uçakla 5.000 ton gıda ürünü ihraç edildi Katar’a. Suudi Arabistan Körfez bölgesinde ticari olarak bizim rakibimiz, oluşan boşluğu değerlendireceğiz. Katar’a direkt RORO hattı kurulması ile ilgili de çalışmalar devam ediyor, S.Arabistan üzerinden ihracatta sıkıntılar yaşıyorduk, bu bizi rahatlatacak” dedi.
Son olarak kur konusuna değinen Aymen; “İhracatçının yüksek kura sevindiği ile ilgili bir şehir efsanesi var. Bu doğru değil, çünkü bizim hammaddemiz %60-70 oranında ithal ediliyor, enerjimiz döviz üzerinden, nakliyemiz öyle. Yani yüksek kur maliyetlerimizi otomatikman yükseltiyor. Biz her zaman tabi ki çok düşük de olmayan reel ve dengeli kuru tercih ederiz” dedi.
Haber: Yılmaz AKPINAR