‘PARAMEDİKLER, ATT’LER SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN BAŞ AKTÖRÜDÜR’


Mustafa Kemal Üniversitesi Hatay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği işbirliğinde Rektörlük Binası Konferans Salonunda “Neonatal Resüsitasyon ve Transport” adlı seminer düzenlendi. Meslek Yüksekokulu öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen etkinlikte bölümle ilgili farklı sunumlarla öğrencilere mesleğin incelikleri aktarıldı. Seminerde konuşan Hatay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tülin Durgun Yetim, yaşadığımız bu süreçte sağlık çalışanlarına daha fazla sorumluluklar düştüğünü ifade ederek, “Çok zorlu süreçlerden geçtiğimizin farkındayız. Sizler bu sağlık zincirinin ilk temel taşlarısınız. Riskli bir görev yapıyorsunuz. Enfeksiyon, travma ve darp riskiyle karşı karşıyasınız” dedi.

‘İYİ BİR PSİKİYATRİST OLMANIZI BEKLİYORUZ’
Sağlık çalışanlarının çok önemli görev üstlendiğini vurgulayan Yetim şöyle devam etti: “Paramedikler, ATT’ler bu sağlık sektörünün baş aktörüdür. ATT ve Paramedik olarak, sosyo-kültürel seviyesinin ne olduğunu bilmediğiniz birçok insanla karşı karşıya kalıyorsunuz. Özellikle giyim kıyafet konularında dikkatli olmanızı, temiz görünmenizi, düzgün konuşmanızı ve insanlarla diyaloglarınızı çok iyi bir şekilde geliştirmenizi istiyoruz. Özellikle sizlerin iyi bir psikiyatrist olmanızı bekliyoruz. Hasta geldiğinde ya da hastaya gittiğinizde ilk aşamada koordinasyonu çok iyi yapabilmeli, oradaki hasta ve hasta yakınlarını çok iyi sakinleştirebilmelisiniz. Panik halindeki konuşmalarınız sizden yardım bekleyen insanları daha da tedirgin edecektir. Bu nedenle özellikle konuşmamıza ve davranışlarımıza çok dikkat etmemiz gerekiyor.”

‘BÜYÜK SORUMLULUK TAŞIYORUZ’
Doç. Dr. Yetim, ATT ve Paramedik bölümlerinde çalışan sağlık çalışanlarının ölümle yaşam arasındaki o ince çizgide yaşama elini uzatan sarı melekler olduğunu sözlerine ekledi. Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Paramedik Derneği Akdeniz Bölge Koordinatörü Abdullah Baltacı da dernekleri hakkında bilgiler verdiği konuşmasında, “Dernek olarak omuzlarımızda büyük bir sorumluluk taşıyoruz. Meslek sevdasıyla çıktığımız bu yolda kader, bizlere sadece mesleğimizin ve meslektaşlarımızın değil acil sağlık camiasının da bayraktarlığını yapmayı nasip etti. Ve bugün artık sınırları mesleğimizi aşan misyona ve vizyona sahip bir sivil toplum örgütünün temsilcileriyiz” dedi. Konuşmaların ardından bölüm öğrencilerine mesleğin riskleri ve inceliklerini anlatan sunumlar yapıldı. HABER MERKEZİ