TURİZMİN YENİ ROTASI; KADİM MEDENİYETLER!

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Mardin gibi kadim kültüre sahip, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış şehirlerde yeni bir turizm çeşidini hayata geçirmek istediklerini bildirdi. Yayman, Türkiye’nin dünyada turizm çeşidini en fazla barındıran ülkelerin başında geldiğini söyledi. Türkiye’nin her ilinde tarihi ve kültürel değer taşıyan bir yapının mutlaka bulunduğunu ve bunun kendileri için büyük bir zenginlik olduğunu vurgulayan Hüseyin Yayman, bu çeşitliliği sonuna kadar kullanmak istediklerini aktardı. Bazı yapıların dünyanın önde gelen eserlerinden olduğuna dikkati çeken Yayman, önümüzdeki dönemde deniz turizminden ziyade Anadolu’daki tarihi ve kültürel değerleri tanıtmak için kolları sıvadıklarını dile getirdi. Bakan Yardımcısı Yayman, şunları kaydetti:

‘ÇOK ZENGİN OLGUYA SAHİP’
“Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Mardin gibi kadim kültüre sahip ve kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış, dillerin, dinlerin, medeniyetlerin şehirlerinde yeni bir turizm denemek istiyoruz, yeni bir turizm çeşidini buralarda hayata geçirmek istiyoruz. Türkiye denince akla deniz, kum ve güneş geliyor. Halbuki Gaziantep’in Zeugma Müzesi, Nizip ilçesindeki antik kalıntılar, dünyanın en iyi mozaikleri burada bulunuyor. Roma medeniyetinin, Hititlerin çok önemli eserleri var. Biliyoruz ki Hititlerin Kadeş Antlaşması Barak Ovası’nda imzalandı. Hitit ve Mısırlıların savaşı bu topraklarda gerçekleşti. Bu topraklar hem tarih hem de medeniyetler açısından gerçekten çok zengin olguya sahip.”

‘EVRENSEL BARIŞ MESAJINI DÜNYAYA DUYURMALIYIZ’
Hüseyin Yayman, Ortadoğu’da çok acı, insanlık dışı orta çağ savaşlarının yaşandığını, masum insanların ciddi zararlar gördüğünü anlattı. Türkiye’nin barındırdığı her değerin arkasında evrensel bir barışın olduğuna işaret eden Yayman, “Türkiyemizden yükselen evrensel barış mesajını dünyaya daha iyi duyurmamız lazım. Bunu bizim kültürümüzle, sanatımızla, mozaiklerimizle, yemeklerimizle, müziğimizle ortaya koymamız lazım” dedi.

‘IŞIK TUTMAK İSTİYORUZ’
Bakanlık olarak yıllık 50 milyon turist hedefine ulaşmak istediklerini vurgulayan Hüseyin
Yayman, “Gaziantep’teki kültür turizmi, Şanlıurfa’daki inanç turizmi, Mardin’deki kültür ve inanç turizmi, yine Hatay’daki inanç turizmi. Bunlar gerçekten bizim için çok önemli. Yeni dönemde Sayın Bakanımız Nabi Avcı’nın direktiflerinde Türkiye’nin tanıtım stratejisini değiştirmek ve ülkenin başka bir yönüne ışık tutmak istiyoruz. 15 bin yıllık bir medeniyet var burada ve bu medeniyeti ortaya çıkarmamız lazım” ifadelerini kullandı.