Hatay Büyükşehir Belediyesi, il genelinde, bireysel araç kullanımının azaltarak trafik sorununu çözmek, toplu taşıma araçlarına standart getiriyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Muhammed İkbal Polat ve Toplu Taşıma Şube Müdürü Süleyman Barış Süner’in başkanlığında HATSU İskenderun konferans salonunda yapılan toplantıda “Toplu Taşımada Dönüşüm ve Elektronik Ücret Toplama Sistemi” anlatıldı.
Toplantıya, HBB Başkanı Lütfü Savaş, HBB Genel Sekreter Yardımcısı Sait Günal, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın, kooperatif başkanları, şoförler katıldı. Toplu taşımada Hatay’ın mevcut durumu ve tasarlanan proje hakkında sunum yapan Toplu Taşıma Şube Müdürü Süleyman Barış Süner, Türkiye geneline göre Hatay’ın toplu taşıma araç kullanım oranının % 16 gibi çok düşük olduğunu söyledi. Otomobil sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde, 2009-2016 yılları arasında % 75 arttığını ifade eden Süner, “Hatay genelinde 1 milyon 533 bin 507 nüfusa 4 bin 218 toplu taşıma aracı hizmet vermektedir. Büyükşehir Belediyesi olarak halkımızdan gelen yoğun talep üzerine toplu ulaşımda rahat, konforlu, güvenli ve engelli erişimli ulaşım hizmeti verebilmek, kent içi ulaşımda yolcu potansiyeline uygun 6- 8.15 – 9.5 ve 12 metrelik otobüse geçilmesi ile ilgili çalışmalar yürütmekteyiz” dedi.
‘ESNAFIN 140 MİLYON BORCU, ARAÇLARI NE OLACAK?’
İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın, “Bizler kesinlikle bu dönüşüme karşı değiliz, hakikaten bu düzenlemenin yapılmasını, elektronik ücret toplanmasını istiyoruz. Masadaki sistemle sahadaki sistemin örtüşmesini de istiyoruz. Kurulacak şirketin büyükşehrin bünyesinde kurulması görüşündeyim. Kurulacak şirkete kooperatifler ortak olsun. Neden biz % 6’lık payı bir şirkete verelim? Bunun karı da, sevabı da, hayrı da belediyemizin olsun. Sizin alacağınız pay % 2-3 olsun, kooperatiflerimize de %1 pay verelim. Hangi hattı nereye birleştireceksek, araç sayısını kaça düşüreceksek biran önce yapalım. Çünkü arkadaşlar gerçekten sıkıntı çekiyor. Bakın, Hatay’da 4 bin 218 toplu taşımacılık yapan araçlar var. Biz bir araştırma yaptırdık. Sadece esnafımızın esnaf kefalet kooperatiflerine 140 trilyon lira borcu var. Şimdi bu arabaların satışını sağlamamız gerek. Şuan 40-50-100 milyon lira olan araçları 20-30 bin liraya satamayacaklar. Emin olun tavuk kümesi olarak kimse almayacaktır. Bunlar bir zaman dilimi içerisinde de boşta kalacaktır. Bunları göz önüne almanızı istiyoruz” şeklinde konuştu.
HER YERE FARKLI SİSTEM UYGULANACAK
Hatay Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Muhammed İkbal Polat, Projenin başından beri her zaman esnafın yanında olduklarını belirterek, “Hatay’da tek bir sistem uygulanmayacak. Belki Hatay’da 15 tane sistem olacak. Çünkü her bölgenin farklı yapısı var. İskenderun’un içerisinde bile farklı yapılar var. Toplu taşımada çok önemli bir konun da engelli yasası, kanuna göre mevcut araçlar engellileri alabilecek donanıma sahip olacaktı. Bu 2018’e kadar uzatıldı. 2018 yıllına girdiğimizde esnaf hala bu araçlarla devam ediyorsa trafikten men edilecekler. Bu sefer daha çok sıkıntı çekecek. Bizim önerdiğimiz sistemde 1 lira harcayacaksa o zaman beş lira harcayacak. 5 lira harcayıp on lira kazanacağımıza üç lira harcayıp on lira kazanalım hesabını yapıyoruz” diye konuştu.
EKONOMİK ÜCRET UYGULAMASI YAPILACAK
Hatay’da bir yerden bir yere giderken birkaç araç değiştirmek ve yüksek maliyet nedeniyle vatandaşın, özel araç tercihini kullandığını vurgulayan Polat, şunları kaydetti: “Dönüşüm projesi ile cazip hale getirerek trafikteki araç sayısını azaltacağız. Toplu ulaşımda kullanılan araçlarda ücret ödeme sistemi konusunda halktan büyük tepkiler aldık. Bu sorunu çözmenin yolunu elektronik ödeme sistemi ile çözmeyi hedefliyoruz. Elektronik ortamda ulaşım ücreti ödenmesiyle elektronik kartların kullanımına olanak sağlanacak ve toplu ulaşım hizmetinin çağdaş koşullarda verilebilecek. Elektronik Ücret Toplama Sistemine geçilmesi ile Aktarmalı yolculuk, indirimli yolculuk, kurumsal kart, aylık kart, haftalık kart gibi alternatif ödeme şekilleri ile kullanıcılara daha ekonomik ücretlerle yolculuk yapma imkânı sağlayacağız.”