‘KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETMEK ZORUNDAYIZ’

osbu%cc%88k-vali3
Organize Sanayi Bölgelerinin kendi aralarında yardımlaşmaları ve ortak sorunlarını çözüme kavuşturmaları amacıyla kurulan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından, OSB’leri yerinde görmek, yöneticileri ile tanışmak, genel ve bölgesel sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunmak için Hatay ve Çevre OSB’leri İstişare Toplantısı düzenlendi. Ottoman Otel’de düzenlenen toplantıya Hatay Valisi Erdal Ata, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk, Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bekir Sütcü, Antakya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Kabaali, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sunday Balıkoğlu, çevre illerden OSB Başkanları ve ilgili diğer yetkililer katıldı.

‘YATIRIMDA KOLAYLIKLAR SAĞLANIYOR’
Toplantıda bir konuşma yapan Hatay Valisi Erdal Ata, OSB’lerin ülkemizin kalkınması ve gelişmesinde önemli adımların atılmasını sağlayan kuruluşlardan biri olduğunu ifade etti. Vali Ata, “Bugün Türkiye’de sanayi sektöründe sanayicimiz rahatlıkla yatırım yapabiliyorsa bunda Organize Sanayi Bölgelerinin büyük katkısı vardır. Çünkü OSB’ler sağladığı her türlü altyapısı hazır sanayi parsellerini sanayicilerimize tesis ederek yatırımda kolaylıklar sağlamaktadır” dedi. Sanayicilerimizin Organize Sanayi Bölgeleri dışında yatırım yapmaya kalktıklarında büyük güçlüklerle karşılaştıklarını dile getiren Vali Ata, “Biz sanayicilerimize maratonu engelli koşturuyorduk. Onların yatırım yapabilmesi için bürokratik birçok işlemi aşmaları gerekiyordu. Özellikle mahalli idarelerde uğraşmak zorunda kalıyorlardı. OSB’lerle bunların dönemi geçti. Yolla, elektrikle, doğalgazla veya telefon gibi diğer hususlarla uğraşmak zorunda kalmıyorlar. Bunun yanında aradıkları nitelikli elemanları sanayi kuruluşlarının bir arada olması sebebiyle kolay bulma şansına sahip oluyorlar” şeklinde konuştu.
‘EĞİTİME ÖNEM VERMELİYİZ’ Ülke olarak bundan sonraki hedefimizin OSB’lerde katma değeri daha yüksek olan yüksek teknoloji ürünlerini üretmek olduğunu ifade eden Vali Ata, “2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirerek dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek istiyorsak mutlaka katma değeri daha yüksek ürünler üretmek zorundayız. Bundan sonra süreçte sanayicilerimiz lütfen kendilerine hedef olarak bunu koysunlar. Bugün dünyanın gelişmiş ülkelerine baktığımız zaman birçok sektörde öne çıktığını görüyoruz. Bunu yapmanın yolu eğitimden geçiyor, biz ülke olarak eğitime ne kadar önem verirsek, gençlerimizi ne kadar iyi yetiştirirsek söylediğimiz şeyleri gerçekleştirebiliriz. OSB’lerde meslek liselerinin açılması sanayicimizin aradığı nitelikli personel yetiştirme anlamında çok önemli bir adım” dedi.

‘YENİLİKÇİ İŞ GÜCÜ ŞART’
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk ise yaptığı konuşmada, “Organize Sanayi Bölgeleri ortak idari teknik ve altyapı hizmetleri sunarak sanayi işletmelerinin bir arada faaliyet göstermesine zemin hazırlayan bölgelerdir. Yatırımların işbirliği anlayışı ile yapılması enerji, çevre, ulaşım gibi asgari altyapı çalışmalarının tek bir elden yönetilmesine, üretim maliyetlerinin azalmasına ve kalite standardının yükselmesine zemin hazırlamaktadır. Küresel rekabet kazanmamız için gereken yenilikçi iş gücü, iş kültürü ve kalite odaklı üretim anlayışı ve yüksek katma değer üretme gibi nitelikleri ancak planlı bir sanayi politikası ile ulaşabiliriz” şeklinde konuştu.

‘OSB’LER NİTELİKLİ OLMALI’
Hassa Organize Sanayi Bölgesi’nin bölgenin ve hatta Türkiye’nin en büyük yatırım alanlarından biri olabileceğini belirten Öztürk, “Bu proje hem bölge için hem de Türkiye için çok önemlidir. Bundan sonraki süreç içerisinde OSB’lerin sayısal olarak artması çok önemli bir konuda değil, OSB’lerin sayısını 500’e çıkarabilirsiniz ama nitelik olarak altını dolduramazsanız çok da fazla bir anlam ifade etmez” şeklinde konuştu. OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü ise, “OSBÜK olarak Türkiye’nin üreten gücü olan Organize Sanayi Bölgelerinin bölge toplantılarında o bölgenin sanayicilerini bir araya getirerek bölgede yaşananları dinlemek, yerinde görmek ve varsa önerilerini almak ve bu çalışmaları gerekli mercilere ulaştırmak amacını taşıyoruz. Bu toplantımızın da Hatay için ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

‘İŞADAMININ MORALİ YÜKSEK OLMALI’
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay’a verdikleri önemden dolayı OSBÜK Yönetim Kurulu’na teşekkür etti. Çinçin Savaş dönemi öncesindeki ticari hayat ile ilgili bilgiler vererek, “İş adamı geleceğe yatırım yapar. İş adamının moralinin yüksek olması gerekir. İnşallah Suriye’deki dram bittiğinde bu bölgeler hak ettiği yere çok kısa bir zamanda gelecektir diye umuyorum” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından program OSB’lere ilişkin genel değerlendirme paneli ile devam etti. Toplantı salonun Vali Ata katılımcılara plaket takdim etti.
HABER/FOTO: HATAY VALİLİĞİ