İSTE, TÜRKİYE’DE BİR İLKE DAHA İMZA ATIYOR!


İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) İskenderun Meslek Yüksekokulu (İMYO) bünyesinde Türkiye’de bir ilk olan “İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operasyonları Programı” açılıyor.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), “Teknoversite” vizyonuna uygun çalışmalarıyla farkındalık oluşturarak ilklere imza atmaya devam ediyor, aldığı sonuçlarla da yaptıklarının ve yapacaklarının somut örneklerini veriyor, ürüne veya çıktıya dönüşen teknolojik tabanlı faaliyetlerini ve yapılanmasını sürdürüyor.

Bu yapılanma içerisinde; son olarak, Sivil Havacılık Yüksekokulu’nu Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne dönüştüren İSTE’de, şimdi de, kullanımı her sektörde ve alanda gün geçtikçe yaygınlaşan İnsansız Hava Araçları Teknolojisi ve Operasyonları ile ilgili olarak yeni bir bölüm daha açılıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), İSTE İskenderun Meslek Yüksekokulu ile Eskişehir Teknik Üniversitesi Porsuk Meslek Yüksekokulu’nda, ülkemizde ilk olma özelliğine sahip, “İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operasyonları Programı” açılması kararı aldı.

‘GÜÇLÜ BİR LABORATUVARA SAHİP’
Konu hakkında açıklama yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “Türkiye, düne kadar konuya ilişkin teknolojileri ithal eden bir ülke iken, son senelerde savunma sanayinde yapılan büyük yatırım ve hamleler neticesinde, bugün artık tamamen yerli İnsansız Hava Araçlarını (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Araçlarını (SİHA) üretebilen ve satabilen 8 ülkeden biri haline geldi. Gözetleme, keşif, imha, taşımacılık, zirai ilaçlama, kamera çekimi ve yangın söndürme ve benzeri gibi alanlarda kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşan İHA’lar, uygun bir biçimde silahlandırılarak, savunma ve askeri amaçlar için kullanılabilen stratejik SİHA’lar haline getirilebiliyor. İHA/SİHA’lar hedeflerin etkisiz hale getirilmesi amacıyla gözetleme görevini üstlenebilen, herhangi bir alandan kalkış ve iniş yapabilme yeteneğine sahip teknolojik araçlardır. Ülkemiz, İHA/SİHA ve ilgili teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanımı konusuna büyük önem vermektedir ve bu konuda önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Bu nedenle, yerli ve milli İHA/SİHA teknolojileri ve operasyonlarına yönelik olarak üniversitelerde de eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme çalışmaları yapılması ve nitelikli uzmanlar ve teknik elemanlar yetiştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, “İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operasyonları Programı”’nın ilk kez İSTE’de açılmasının uygun görülmesinden ve bu misyonun Eskişehir Teknik Üniversitesi ile birlikte İSTE’ye verilmiş olmasından gurur duyuyoruz. Kontrol, enstrümantasyon, mekatronik, makine, elektronik ve haberleşme programlarında yer alan öğretim elemanlarımız ile birlikte güçlü bir laboratuvar alt yapısına sahip İskenderun Meslek Yüksekokulu’muzda açılan bu bölümde, Ülkemiz açısından stratejik olan İHA/SİHA teknoloji ve operasyonlarının geliştirilmesine katkı koyabilecek ve bu teknolojiyi kullanabilecek nitelikte ve donanımda teknik elemanlar ve uzmanlar yetişecek” şeklinde bilgiler verdi.
Haber: Yılmaz AKPINAR