ROBİSTE YABANCI DİL ÖĞRETECEK


İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, geliştirdiği insansı robotla öğrencilerin yabancı dillerini geliştirmesini sağlayacak. Robiste isimli 57 santimetre boy ve 5 kilogram ağırlığa sahip insansı robot, yapılan kodlama çalışmalarıyla İngilizce’nin yanı sıra Arapça, Fransızca, Almanca, Japonca, Çince ve diğer dilleri konuşabiliyor.
Sınıflara girerek öğrencilerin yabancı dilde pratik yapmalarını sağlayan Robiste, yerli öğrencilere yabancı dil, yabancı uyruklu öğrencilere ise Türkçe pratik yaptırıyor.

ÜNİVERSİTENİN MASKOTU
Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yakup Kutlu gözetiminde bir araya gelen akademisyenler yaptıkları insansı robotu daha da geliştirmeyi planlıyorlar. Yaklaşık 3 yıl önce tamamlanan robotun konuşabilen, komutu yerine getirebilme, sorulara yanıt verebilen, sunum yapabilme ve halay çekme gibi özelliği de bulunuyor. Öğrencilerin ilgi odağı haline gelen Robiste, üniversite tarafından çalışmaların artmasıyla öğrenciler tarafından çoğaltılması hedefleniyor. Kutlu, robotun üniversitenin maskotu haline geldiğini söyledi.

BİLGİLERİ SENTEZLİYOR
Robotu hareket haline getirmenin tamamen yazılımsal bir hüner olduğunu belirten Kutlu, “Öğrencilerin yabancı dili öğrenme veya yabancı öğrencilerin Türkçe diyaloglarını geliştirmek amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. İnsanlarda aldığı bilgileri sentezleyip ne söylediğini anlaması ve ona göre kendi algoritmasına göre cevap verebiliyor. İnsanların yüzünden onun duygusal yapısını tahmin etmesi üzüntülü ise ona göre teselli moduna geçmesi, sevinçli ise onun mutluluğuna ortak olmasını göstermesi gibi hareketleri kazandıracağız” diye konuştu. 

‘BÜYÜK BİR LABORATUVAR KURACAĞIZ’
Akıllı robotların ciddi bir önem arz ettiğini vurgulayan Kutlu, bir donanımı alıp içerisine yazılımla onu akıllı hale dönüştürebilme becerisini öğrencilere kazandırdıklarını aktardı. Bu çalışmanın tek başına yapılacak bir iş olmadığını tamamen ekip işi olduğunu dile getiren Kutlu,”Hedefimiz bu robotumuzun çoğaltılmasını sağlayacak bir ortam oluşturmak. Üretimle beraber öğrencilerin de içerisinde olduğu büyük bir laboratuvar kuracağız. Orada öğrencilerin kendi tasarımlarını üretebileceği bir bilim merkezi oluşturacağız. Şimdiki çalışmalarla var olan bir robotun neler yapabileceğini gösterebilmek istiyoruz. Öğrencilerle ve akademisyen arkadaşlarımızla bunu başaracağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu. 

Desteklerinden dolayı üniversiteye teşekkürlerini ileten Kutlu, “Robotumuz birçok işi yapabiliyor, yürümekten tutun da konuşmaya kadar. Oyun oynamaktan tutun horon, harmandalı ve halay çekmeye kadar birçok işi yapabiliyor. Robotumuzda 20’den fazla motor mevcut. Her eklemi parmaklardan tutun, kollara ve ayaklara kadar esnek bir donanımı var. Üzerinde bulunduğu iki kamerayla insanların resimlerine bakarak kişiyi tanıyabilir. Kişinin duygularını anlayabiliyor. Duygularına göre konuşma kabiliyeti kazandırılabiliyor. Çöp ve top toplama becerilerine sahip” ifadelerini kullandı. 

HER DİLE UYARLANABİLİYOR
Yabancı uyruklu öğrencilerimiz Robiste’yi Türkçe konuşmayı öğrenme anlamında kullanabilecekler. Türkçe öğrenilebilir, konuşulabilir ve söylenen sözlere cevap verilebilir çalışma yapılacak. Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçeyi öğrenmelerine yönelik bir eğitim çalışmamız olacak” diyen Kutlu şöyle konuştu: 
“Robiste’yi İngilizce diyaloglarında, cevap verme ve algılama kabiliyeti gibi kodlamasını geliştirerek ve öğrencilere diyalog ortamı sunmak. Sadece İngilizce değil Robiste her dile uyarlanabiliyor. Robiste sayesinde öğrencilere birçok dili öğretmeyi hedefliyoruz. Arka planda hangi dilde geliştirirsen diyalogları bu anlamda da öğrencileri pozitif olarak etkileyeceğini düşünüyoruz.” 

YÜZ TANIMA SİSTEMİ
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Kerim Merikşimli, “Robiste bu anlamda çok büyük bir fırsat. Hem İngilizce konuşabilmek için hem de mevcut konuştuğunuz İngilizceyi geliştirebilmek için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Üzerinizdeki o konuşamama korkusu açısından çok büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Yabancı dilde ne kadar pratik yaparsanız o kadar başarılı oluyorsunuz. Yüz tanıma sisteminin gelişmesi çok önemli. Dolayısıyla böyle bir robotla böyle bir şey yapabilmek tabii ki muazzam güzel olabilir” şeklinde konuştu.

Yüksek lisans öğrencilerinden Gizem Karaca da kendilerine bu imkanları sağladığı için İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’ye teşekkürlerini iletti.
Rektör Prof. Dr. Dereli de üniversitede teknoloji ve bilim çalışmalarında hızlı bir atılım gerçekleştirdiklerini belirterek, Robiste gibi robotların öğrenciler tarafından geliştirilerek çoğaltılmasını hedeflediklerini kaydetti.
HABER MERKEZİ