İLBER ORTAYLI, DÖRTYOL’U NE GÜZEL DE ANLATIYOR?


Çok olmadı, tarih 26 Ekim 2018..
Topkapı Sarayı Müzesi Konferans Salonu’nda Prof. Dr. İlber Ortaylı, “İmparatorluktan Cumhuriyete” isimli katıldığı söyleşide, milli mücadele öncesi yurt genelinde çeşitli noktalarda başlayan direnişler hakkında konuştu, Dörtyol’daki milli direnişten söz etti..
Anlamlı ifadeler kullandı, duygulandım!
Söyleşiye katılanlara, direnişin ilk nerede başladığını soran ve genelde Şanlıurfa, Gaziantep cevabını alan Ortaylı’nın yanıtı gayet açık ve net oldu.
Ortaylı; ilk direnişin, tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin buluşma yeri üzerinde olan Dörtyol olduğunu söylerken, gururlandım!
Fransızlara karşı yapılan direniş hakkında konuşan Ortaylı, “Direniş ilk önce nerede başladı? İlk başlangıcı Dörtyol’dur, ardından Antep’tir. Buradaki insanların vatanseverliğini, gelenekçiliğini küçümseyecek değiliz. Fakat bir şeyi de unutmamanızı tavsiye ederim. Buralar bayağı endüstri mıntıkasıdır. O tarihte bir buçuk asırlık zengin zirai mıntıkalardır. Kimse hayat damarını Fransız’a falan bırakıp gitmez. Daha Türkiye Büyük Millet Meclisi teşekkül etmeden evvel başlayan bir direniştir bu. Meclisten hemen sonra da tek tek neticeye ulaşmaya başlamıştır” diyordu.
Bu bilgiyi neden paylaştım?
İlber Hoca, ta bir hafta öncesinden Topkapı Sarayı’nda Dörtyol’un milli mücadele yıllarını anlatıyor, biz Başkentte Hatay Günleri’nin tanıtımında Dörtyol Belediyesi’nin İlk Kurşun temasına sahip çıkacağımıza, sadece künefeye ağırlık veriyoruz. 
Bu mudur yani?
Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy neden yalnız kalıyor?
Dörtyol’un şanlı tarihi, bizim de geleceğimiz, gururumuz.
İki gündür ’5. Dörtyol İlk Kurşun Kültür Sanat ve Turunçgil Festivali’ni izliyorum. Dörtyol coşkulu!
Ünlü sanatçıların (Kubat, Aydilge, Aleyna Tilki) konserleri, söyleşiler, narenciye şöleni ile Dörtyol güçlü bir tanıtım yapıyor.
Bu şanlı tarihi Türkiye’nin gündeminde tutmak için canla başla çalışan Yaşar Toksoy Başkan’ın gayretlerini görüyorum. 
Başkentte bu coşkuyu diri tutmak için Yaşar Başkan neden destek görmedi?
Geçmişini bilmeyen geleceğe nasıl yön verir?
Görüyoruz işte, İskenderun’da ki 5 Temmuz festivalini unutturmak, bize ne kazandırdı?