SAĞLIK TURİZMİ’NE HAZIR MIYIZ?


İskenderun Gelişim Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yıldız, Hatay’ın ‘Sağlık Turizmi gelişiminden hakettiği payı alabilmesi için önemli bir panele ev sahipliği yaptı.
Toplantının önemli konukları vardı.  
Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Ali Can Aksu, Başbakanlık E. Müşaviri/THTC Danışma Kurulu Başkanı Mustafa Hamdi Şengel, E. Turizm Bakanlığı Müsteşarı/THTC İleri Aktif Yaşam Grup Başkanı Süleyman Kamil Yüceoral, THTC Ege Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Atilla Üner ve THTC Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Erkan Özsavaş, Sağlık turizmi avantajlarını fırsata dönüştürmek için İskenderun’a geldiler.
Toplantıyı dikkatle izledim. Eğer ciddi bir altyapı oluşturabilirsek, 2023’te hedeflenen 2 milyon sağlık turisti ile 20 milyar dolar gelirden Hatay da pay sahibi olabilir.
Sağlık turizmi ile Hatay’ın tanıtımına büyük katkı sağlayabiliriz.
Yeni ve çeşitli mesleklerde istihdam alanları açabiliriz.
Doğa, inanç, kültür turizmi çeşitleri ile sinerji oluşturabiliriz.
Ancak, sağlık turizminin Türkiye için gelecek vadeden bir fırsata dönüşebilmesi için bir takım adımların atılması gerekiyor..
Örneğin; ulusal sağlık turizmi politikasının belirlenmesi, standartların oluşturulması, kamu kurumları arasındaki dağınıklığın giderilmesi, Malezya örneğinde olduğu gibi bir Ulusal Koordinasyon Merkezinin oluşması, bakanlıklarımız tarafından çıkarılan mevzuatlarımızın gözden geçirilmesi, sağlık turizmi tanımlarının kavramsallaştırılması ve benzeri konularda kamu, özel sektör, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşların ivedilikle konuya eğilmesi gibi bir dizi hayati gelişmeyi de düşünmeliyiz.
Bunlar aşılmayacak sorunlar değil.
Yeter ki isteyelim!
Soru şu;
İskenderun’da Sağlık Turizmi adına atılan bu dev adıma Hatay olarak hazır mıyız?