MEVLÜT DUDU, ‘HAM PETROL KOKUSU ZARAR VERİYOR’


CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Dörtyol’un Yeşilköy Mahallesi’nde ham petrol kokusunun önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturduğunu söyledi. Milletvekili Dudu, “Bu koku; Dörtyol İlçesi’nde yaşayan vatandaşlara hem psikolojik hem fizyolojik açıdan zarar vermektedir. Ev içlerine kadar giren koku; İlçe halkı için dayanılmaz bir hal almıştır” dedi.
Dudu açıklamasında, “Yıllardır devam eden bu sorunun katlanarak büyümesi, Dörtyol Yeşilköy Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlarımızın sağlığını tehdit eden boyuta ulaşmıştır. Kandaki hemoglobine tutunarak, vücuttaki oksijeni bloke eden gaz, psikolojik açıdan da stres kaynağı olmuştur. Geceleri arka arkaya tankerlerden yapılan boşaltım, zaman zaman vatandaşlarımızın ‘gaz zehirlenmesi tanısı’ ile hastanelerin acil servisine başvurmalarına yol açmaktadır. Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, iki firma ile görüşerek, bazı önlemler almıştır. Ham petrolün taşınması sırasında tankerlerde oluşan gaz sıkışmasının önlenmesi için kapakların açıldığı tespitini yapan Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bu sırada oluşan kokunun sıkıntı yarattığına işaret etmiştir. Bu tespitten sonra yakıt tankı çevresinde bekleyen tanker sayısının 50’yı geçmemesi, diğer tankerlerin Adana Yolu üzerindeki Opet’te bekletilmesi kararını alan Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yakıtın depolandığı tesisin çevresinin de koku giderici sistemle döşenmesini talep etmiştir. Bu çerçevede tesisin çevresine havaya parfüm kokusu pompalayan boru sistemi döşenmiştir. Çevre Müdürlüğü, gaz nedeniyle oluşan kokunun parfüme benzer koku ile bastırılmasını amaçladıklarını belirtmiştir.
Ancak “temiz havada yaşam hakkı” en temel insan haklarından biridir. Gaz kokusunu bastırmak için güzel koktuğu düşünülen başka bir kimyasal kokunun kullanılması, teneffüs edilen havayı daha da kirletmektedir. Dörtyol Halkının, herkes gibi temiz, kimyasal madde içemeyen bir havada yaşam hakkı vardır. Bu çerçevede ilgili firmaların gerekli düzenlemeleri yaparak, koku sorununu ortadan kaldıracak şekilde tüm tırlarını ADR tipine uyarlaması gerekmektedir. Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, şikâyet konusu “koku emisyonları” için Bakanlık’tan uzman personel görevlendirilmesini ve detaylı inceleme yapılmasını talep etmiştir. Bu gelişmeler ışığında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın takipçisi olacağız. Bakanlığın Hatay Dörtyol Halkının bu önemli sıkıntısını ne derece önemseyip gerekli önlemleri alacağını yakından izleyeceğiz” dedi. Haber: Cuma KESEROĞLU