LÜTFÜ SAVAŞ’TAN SEYFİ DİNGİL’E, ‘DEVLETİ 800 BİN LİRA ZARARA UĞRATTI’


HBB Başkan Lütfü Savaş, Hatay’ın ve Türkiye’nin gündemini değerlendirdi. Canlı oturumda İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil’i eleştiren Başkan Savaş, “Biz halkımızı ve devletimizi zarara uğratacak hiçbir projenin altına imza atmadık. Fakat benden ekstra yetki isteyenler, Aşkarbeyli Feyezan Kanalı 3. Kısım Deresi Islahı projesinde yapılan yanlış ve gereksiz köprüler sonucunda devleti 800 bin lira zarara uğrattı. Devlet Su İşleri(DSİ) Adana Bölge Müdürlüğü’nün 16.06.2016 tarihli ve 50055 sayılı yazısında İskenderun Belediyesi’nin bu proje kapsamında üzerine düşen hiçbir sorumluluğu yerine getirmediği gerekçeleriyle açıklanmıştır. Yine aynı yazıda bu köprülerin İskenderun Belediyesinin ısrarıyla yükselttiği ve sonrasında yine aynı ısrarla kısaltılmaya çalışıldığı belirtilmiştir” dedi.

‘BENDEN YETKİ İSTİYOR, DAHA İLAÇLAMAYI YAPAMIYOR’
Başkan Savaş, “Kanun koyucu TBMM ve mevcut hükümettir. 2013 yılında büyükşehir yasasında büyükşehir belediyelerinin yapılanmasını, büyükşehir belediye başkanlarının görevlerini tarif etmiş diğer taraftan ilçe belediyelerin yapılanmasını ve başkanların görevlerini tanımlamıştır. Yasaya göre itfaiye, mezarlık, altyapı gibi konularda yasayla kimin yetkisinde olduğu belirtilmiştir. Kavram kargaşası yaşanmasın aslında herkesin görevi belli. Birkaç konuda küçük sıkıntılarımız var dere konusunda kimin görevi olduğu, sinek haşereyle mücadele konusunda küçük problemlerimiz var bunlara ek olarak yollar konunda küçük ayrışmalar var. 7. madde de belirtildiği gibi ana arteller ve bulvarlar büyükşehir belediyelerine aittir derken 24. maddede de büyükşehir meclisinde karara varılır diye belirtilmiştir. Benim mahkûm edildiğim dosyada hırsızlık yok, ahlaksızlık yok, yolsuzluk yok. Ortada şu sorun var İskenderun Belediye Başkanı Sayın Seyfi Dingil kanun koyucuların bizlere verdiği yetkilere büyükşehir belediyesinin görevlerine talip olmuş kanunlarla belirtilen görev tanımının dışında hareket etmek istemektedir. Kanunda Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilçe belediye başkanı bazı konularda anlaşırsa yetkileri devredebilir diyor. Ancak siz büyükşehir belediyesi ile anlaşmadan görev tanımınız dışında büyükşehir belediyesinin görev alanı içinde olan birimlere bütçeleriyle birlikte talip olamazsınız. TBMM ve kanunlarla bana verilmiş görevi başkalarına devretmememden daha doğal bir şey olamaz. Siz daha sinek ilaçlama işini biz yapamayız büyükşehir belediyesi yapsın diyorsunuz. 2014 Mart ayında kim sinek ilaçlamayı yapacak diye İçişleri bakanlığına sorduk bakanlık işin ilçe belediyelerinde olduğunu söyledi. Bu senenin ortalarında İskenderun Belediye Başkanı Sayın Seyfi Dingil, ben bu sinek ilaçlama işini yapamıyorum büyükşehir yapsın dedi. Bir daha İçişleri Bakanlığı’na sorduk ve tekrar bu görevin ilçe belediyelere ait olduğu cevabını aldık. Mecliste toplantıda İçişleri bakanlığının kararını söyledik İskenderun Belediye Başkanı Sayın Seyfi Dingil, ‘biz bakanlık ile görüştük bu işi büyükşehir yapacak yakında yazı gelir’ dedi. İçişleri bakanlığından aldığımız cevaba ek olarak 19 gün sonra yeni bir karar daha geldi. 19 gün önce bu işi ilçe belediyeler yapacak diyen İçişleri bakanlığı diğer yazısında bu işi büyükşehir belediyesi yapacak diyor. Anayasaya değişmemiş, kanun değişmemiş, tüzük yönerge değişmemiş nasıl oluyor da 19 gün arayla İçişleri bakanlığından iki ayrı cevap geliyor. Sayın Seyfi Dingil ve milletvekilimiz Sayın Orhan Karasayar birlikte bakanlığa giderek bu yazıyı yazdırmışlar. Devlette ve belediyelerde bütçe kasım ayında yapılır. Bütçe kasım ayında yapıldıktan sonra harcama kararlarını ona göre yaparsınız. Başkalarının görevi dahilinde olan işi bütçemizde buna harcayacak paramız olmamasına rağmen bize devretmeye çalıştılar. Bize emir geldiği için diğer bütçelerden kıstık ve bu iş için ekipler kurarak işi yapmaya başladık” diye konuştu.

AYNI SUÇU KENDİSİ DE İŞLEDİ
HBB Başkanı Savaş ayrıca, “Sayın Seyfi Dingil beni şikayet etmiş. Hatay Büyükşehir Belediyesi TBMM ve kanunlarla verilmiş yapması gereken hizmetleri 2017 bütçesini delerek ben işletecekken o bütçeyi bize vermediği gerekçesiyle beni mahkemeye verdiler. Eğer bu suçsa aynı suçu kendisi işlemiş! İskenderun’da MHP’li ve CHP’li arkadaşların makul isteklerini göz ardı ederek ben istediğimi yaparım diyerek yoluna devam etmiştir. Benim yetkime dokunulmayacak bütün makul isteklerin hepsini dilekçelerini mecliste gündeme almışımdır. Kanunun bana vermiş olduğu yetkiyi haksız bir şekilde kullanmasını engellemek adına sıraya koymamışımdır. Türkiye Cumhuriyetinde Türk milleti adına karar veren bağımsız yargıdan bu olay üzerine bana ceza verdiler. Ben de aynı şeyi dilekçeyle bağımsız yargıya vereceğim. Bağımsız yargımız Sayın Seyfi Dingil’e ne yapacak ona bakacağız. Hatay halkının hakkını korumak adına ben ceza aldım. İskenderun’da yaptığımız battı-çıktı vatandaşlarımız tarafından çok beğenildi. Şimdi de bin 700 metrelik çok güzel bir çalışma yapıyoruz. Sayın Seyfi Dingil, bunu yapmamam için önümüze birçok sorun çıkardı. Hizmet götürmemi engellemeye çalıştı ancak partili-partisiz tüm STK temsilcileri buna karşı çıktı” dedi.

DEVLETİ ZARARA UĞRATANLAR ORTADA
Henüz bir feyezan kanalının yapımında başarılı olamayan bir belediye başkanının kendini suçlamasını anlamadığını ifade eden Başkan Savaş, “Biz halkımızı ve devletimizi zarara uğratacak hiçbir projenin altına imza atmadık. Fakat benden ekstra yetki isteyenler, Aşkarbeyli Feyezan Kanalı 3. Kısım Deresi Islahı projesinde yapılan yanlış ve gereksiz köprüler sonucunda devleti 800 bin lira zarara uğrattı. Devlet Su İşleri(DSİ) Adana Bölge Müdürlüğü’nün 16.06.2016 tarihli ve 50055 sayılı yazısında İskenderun Belediyesinin bu proje kapsamında üzerine düşen hiçbir sorumluluğu yerine getirmediği gerekçeleriyle açıklanmıştır. Yine aynı yazıda bu köprülerin İskenderun Belediyesinin ısrarıyla yükselttiği ve sonrasında yine aynı ısrarla kısaltılmaya çalışıldığı belirtilmiştir” diyerek İskenderun halkına hizmet etmekle yükümlü bir belediye başkanının kendi keyfiyetiyle hareket edemeyeceğini belirtti.

HATAY’A HİZMETTE GERİ ADIM YOK
HBB Başkanı Savaş ayrıca; “İskenderun Belediye Meclisi’ne sunulan haklı talepleri gündeme almayarak keyfi davranan Sayın Seyfi Dingil, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın bana verdiği yetkileri ve mali portreyi kullanma arzusu içinde hareket ediyor. Ben de bu konuda bağımsız yargıya başvuruda bulunup hakkımı arayacağım. Aldığımı ceza da büyütülüp abartılacak bir şey değil. Yargı organlarımızın verdiği karara saygılıyım ancak kamuoyunda sanki hapis cezası almışım gibi bir algı oluşturulmasını da anlamıyorum” dedi ve Hatay’a hizmet noktasında geri adım atmayacağının altını çizdi. Haber: Yılmaz AKPINAR