ŞEHRAZAT OKUYUCULARLA BULUŞTU


İskenderun’da Eğitimci Yazar Sevinç Çevik özgürlük anlamına gelen ‘Gerçek bir dünya masalı’ Şehrazat adlı kitabıyla özellikle genç okurlarına ulaşmaya, onları edebiyatın içine çekmeyi hedefliyor. Eğitimci yazar Sevinç Çevik ilk kitabı Şehrazat’la okurlarına ulaştığını, gelen ilk tepkilerin çok güzel olduğunu ifade ederek “Şehrazat’ın kelime anlamı özgürlük. Özgürlük dediğin zaman; ben bunun bütün alanlarda kapsamasını istiyorum. Ama kitabımda ki Şehrazat, özgürlük adına her şeyden vazgeçen bir kadın aslında. Bir kadının adı altında Şehrazat’ın adı altında insanların her alanda özgür olması, istediklerini yapması için hiçbir şekilde kurallara, kalıplara bağlı kalmaması gerektiğini vurgulayan bir kitap” dedi.

KİTABIN TASAVVUF YÖNÜ DE VAR
İşin farklı bir yönüne de vurgu yapan Yazar Sevinç Çevik “Çok fazla okuyanların her okuduğunda farklı anlamlar çıkardığı bu kitap, bu şekilde tepkiler alıyorum. Kitabın bir de tasavvuf yönü var. Aslında asıl derinliğini oradan alıyor kitabım. Her alanda olduğu gibi araştırmak yerine, öğrenmek yerine hep duyduklarımızla yetiniyoruz. Benim kitabımda ki dervişte hatasız bir derviş değil, tam aksine yaptığı hiçbir hatayı, yaptığı hiçbir yanlışı fark edemeyen kitabın sonuna kadar ve kitabın sonunda da hiçbir yanlışını kabul edemeyen hep doğru yaptığını kabul eden bir karakter. Aslında sonuna kadar Şehrazat’ın haksız olduğu ya da Şehrazat’ın yanlış bir insan olduğunu düşünen okurlarımdan aldığım tepkiler bu şekilde. Kitabın sonunu okuduklarında da okur çok şaşırıyor hatta bazen bana gelen mesajlardan dervişler hata yapmaz. Biz Şehrazat’ı haksız buluyorduk, gibi esprili bir yaklaşım oluyor” diye konuştu. 

GENÇLERE HİTAP EDİYOR
Tam olarak kalıplaşmış fikir olarak benimsenen bir düşünceye karşı çıkmak adına bu kitabın kurgusunu oluşturduğunu aktaran Sevinç Çevik “Bu kitabın kurgusu yaklaşık 1,5-2 yıl sürdü, yazılması da 1,5 yıl sürmüştür. Düzemeleriyle beraber içerisinde 144 sayfa olmasına rağmen günlerce, haftalarca, aylarca düşünülecek çok farklı, çok derin anlamlar ve olaylar içermektedir. Ne yazık ki kitapçılara gittiğimiz zaman popüler kültürün, popüler ürünlerin karşılığını alan kendini yazar olduğunu zanneden ne yazık ki ama dilbilgisi kurallarına, edebiyata, edebiyatın derinliğine fikir dünyasına zenginliğine hiç de sahip olmayan insanların kitaplarıyla dolu. Böyle kitapları raflarda gördüğümüzde ne yazık ki gençlerimiz ben bir eğitimci öğretmen olarak buna çok üzülüyorum. Gençlerimiz buna çok fazla ilgi gösteriyorlar. Aslında kitabımın sayfa sayısını ince tutmamın sebebi bir sebebi de bundan ibaret” şeklinde konuştu.
İçerisindeki derin anlamlarda kafa karışıklığına ya da işte sıkılabilirler mi acaba diye sayfa sayısını az tuttuğunu sözlerine ekleyen eğitimci yazar Sevinç Çevik şunları söyledi: “Ben istedim ki gençlerimize hitap etsin çünkü onlar çok çabuk sıkılıyorlar, daha popüler şeylere ilgi gösteriyorlar. Düşünmekten, bir şeylere emek vermekten pek fazla haz almıyorlar. Dediğim gibi birçok alanda olduğu gibi edebiyatta da biz bunun acısını çekiyoruz ve çekmeye de devam edeceğiz. Tabi ki yazmaya devam edeceğim. Tabi ki bundan ne olursa olsun asla vazgeçmeyeceğim. Düşüncelerimi, ilkelerimi, isteklerimi gerçekten bu ülkenin gençlerini gerçekten gelecekte hepsinin duymasını bir şeklide kendimi onlara duyurmayı ben hedef olarak seçtim.”
Haber: Yılmaz AKPINAR