KANIMIZDA YATIRIM VAR!


Capital Dergisi, bu ay ki kapağını Türk İş Dünyası’nın yurtdışındaki yatırımlarına ayırdı. ’Sınır Ötesi Hız Yarışı’ başlığıyla Türk şirketlerinin, gittikleri coğrafyalarda ne kadar iddialı olduklarını anlatan Capital, Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük çelik yatırımı olma özelliğini taşıyan Karadağ’daki Tosçelik Niksic ve ‘Mega Proje’ olarak anılan dünyanın en modern demir-çelik tesislerinden biri olarak inşa edilen Cezayir yatırımını kaleme aldı.

TOSYALI, DÜNYA LİGİ’NDE..
Yurt dışında kurulu en büyük 50 Türk şirketini ve performanslarını araştıran Capital, ilk 8 ayda pek çok sektörde büyüme oranlarının beklentileri aştığını yazdı. Araştırmaya katılan 31 sektörden 14’ünün yılın başında yaptığı büyüme tahminini yukarı yönlü revize ettiğini duyuran Capital, Yurtdışında en hızlı büyüyen 10 şirket arasında Tosyalı Algerie’yi 4. sırada gösterdi.
Yurtdışında kurulu Türk şirketlerinde 2. Lig devler takımı arasında gösterilen Tosyalı Niksic ise 3. sırada büyüme hızı gösterdi. 2017 ve sonrasında organik ve inorganik fırsatları radarlarına alan Tosyalı Holding, üretim ve verimlilik açısından ideal oranı korumaya çalışıyor.

İDEAL ORAN YÜZDE 80
Tosyalı Holding ve Türkiye Çelik Üreticileri Derneği(TÇÜD) Başkanı Fuat Tosyalı, Türkiye için ideal oranın yüzde 80 olduğunu düşünüyor. Son yıllarda dünya piyasalarında artan olumsuzluklara ve düşen karlılığa paralel olarak Türkiye’nin çelik üretim kapasitesindeki artışın durma noktasına geldiğini belirten Fuat Tosyalı, “2010 öncesinde çelik sektörünün yüzde 80’lerin üzerinde kapasite kullanım oranıyla çalıştığı yıllar oldu. 2016 yılında ise sektörün kapasite oranı yüzde 64 seviyesinde gerçekleşti” diyor.’

TÜRK ÇELİĞİNİ DÜNYANIN HER YERİNDE ÜRETMELİYİZ’
Dünyada rekabetin hakimiyetçi bir rekabete dönüştüğünü kaydeden Fuat Tosyalı, “Burada üretip buradan dünyanın her yerine mal satmak artık sürdürülebilir bir şey değil. İyi bir ihracatçı, imalatçı, onlarca ülkeye mal satan bir şirket olabilirsiniz. Fakat bu sizi global bir şirket yapmaz. Bizim ülkemizin global oyunculara ihtiyacı var. Dünya’nın her yerinde olmalıyız” dedi.
Cezayir’e yaptıkları yatırım hakkında bilgi veren Tosyalı, “Bizim kanımızda yatırım var. Bir Türk girişimcinin yurtdışında yaptığı en büyük yatırımı yapıyoruz” açıklamasında bulundu.
“Bizim misyonumuz Türk çeliğini dünyanın her yerinde üretmek” diyen Tosyalı, “Afrika’nın kuzeyinde yatırımımızı yaptık. Şimdi de Sahraaltı diye bilinen Doğu ve Batı Afrika’ya yatırımlarımızı yapıp rekabet eden 53 ülkeden oluşan dünya nüfusunun üçte birini oluşturan Afrika’da bir Türk girişimci olarak oranın geleceğinde yer almayı amaçlıyoruz. Bütün bunları yaparken pahalı enerjinin olduğu ülkemizde oralardan düşük enerjiyle döviz kaybına yol açmadan hammadde aktarımı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. Haber: Yılmaz AKPINAR