HATAY DEVLETİ RESMİ GAZETESİ’NDE SATIR SAYMIŞ!


Basın İlan Kurumu’nun ‘Basın Hayatı’ ismiyle çıkardığı dergi yepyeni yüzü ve dolu içeriyle ilgi görüyor. Derginin Mayıs/Haziran yayınında Hatay Devleti’nin tarihi yapısı gündeme oturdu.
Basın İlan Kurumu Hatay Şube Müdürü Soner Kavak’ın, dört sayfada yer bulan makalesinde, tarihi gazetelerden alıntı yapılarak, ‘Hatay Devleti Resmi Gazetesi’nde satır saymış’ başlığıyla önemli ayrıntılara yer veriliyor.
Basın İlan Kurumu Hatay Şube Müdürü Soner Kavak ilgi gören yazısında, “Hatay Devleti, yayınladığı Resmi gazetelerinde resmi ilan ve reklamlara da yer vermiştir. Hatay Devleti, Resmi Gazetesi’nin ilan ücretini ise satır sayarak hesaplamış ve satır başına resmi ilanda 5, reklamda ise 10 kuruş olarak belirlemiştir” dedi.
Hatay’ın tarihi hakkında bilgi de veren Kavak, Hatay Devleti’nin kurulduğu yıllarda tüm birimleriyle var olduğunu yazdı. Yaklaşık 100 sayı olarak çıkan Hatay Devleti Resmi Gazetesi’nin o yıllarda Türkçe ve Fransızca olarak iki ayrı dilde basıldığını anımsatan Kavak, gazetenin bir dönem Arapça olarak basıldığını da belirtti.
Basın İlan Kurumu Hatay Şube Müdürü Soner Kavak, 1938 tarihli gazetelerden örnekler vererek, ’40 kuruşluk ilan’ ve ‘tashih’ başlığıyla yapılan düzeltmeleri de hatırlattı.
Haber: Yılmaz AKPINAR