FUAT TOSYALI, ‘VAKUMLU ÖZEL KALİTE ÇELİK ÜRETİMİNE BAŞLIYORUZ’


Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, sandıktan ‘evet’in çıkmasıyla ekonominin ayrı bir vitese geçeceğini belirterek, anayasa paketinin bürokratik oligarşiyi bitireceğini söyledi. Tosyalı, “Türkiyemiz’e hayırlı uğurlu olsun! Sandıktan ülkemiz için en güzel sonuç çıktı. Daha önce davul birinin, tokmak birinin elindeydi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle bu şansı iyi değerlendireceğimize inanıyorum” yorumunu yaptı. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, hem şirketin faaliyetleri hem de referandumdan çıkan sonuç ve ekonomi hakkında konuştu.
Fuat Tosyalı, “İlk günden beri Evet’i savunuyorum, bunun çıkması için de çaba sarf ettim. Hamdolsun ki, referandumdan ‘evet’ çıktı. Bu şekilde bürokratik vesayetin son bulacağına inanıyorum. Çünkü, bu ülkede siyasi iktidarlar halka hesap veriyor, bürokrasi hesap vermiyor. Yani bürokratın yaptığı her işlemin hesabını hükümet veriyor. Madem bir sorumluluk veriyoruz, yöneticiyi seçiyoruz, o yöneticinin de kimlerle çalışacağını da kendisinin belirlemesi gerekiyor. Ben bu düzenlemenin ülkeyi yönetenlere bu hakkı tanıyacağına inanıyorum. Her zaman olduğu gibi, bugün de milletimizin feraseti bu dengeyi çok iyi ayarladı. Bu sonuçla kazanan Türkiye oldu” dedi.

HER ŞEY VARDI, BÜROKRASİYE TAKILIYORDUK’
Bürokrasiden çok çektiklerini anımsatan Tosyalı, “Sandıktan ‘evet’ çıkmasıyla ilk defa umudum oldu. Şimdi tekrar yatırım yapacağım. Hükümet arka arkaya teşvik kararnamesi çıkarıyor ama uygulayamıyor. Uygulayamamasının sebebi, eften püften sebepler. Japonlarla yaptığımız dev yatırımımız var. Bir jüri toplayın. Bunun teşvikten faydalanmayacağı bir madde bulamazlar. Büyük ölçekli bir yatırım, yabancı ortaklı doğrudan yatırım, yüksek teknolojili, kalkınmada öncelikli yerde. Cumhurbaşkanımızdan başbakanımıza ve ekonomi bakanımıza kadar herkes canla başla mücadele etmesine rağmen bırakın teşvik belgesine bağlanmayı, düz bir demir çelik yatırımı gibi değerlendirip kapsama almadılar. Üstelik yatırım sırasında 98 milyon dolarlık KDV ödedik” dedi.

‘EKONOMİ AYRI VİTESE GEÇECEK’
Sandıktan çıkan sonucun ekonomiye büyük moral olacağını belirten Tosyalı, “Ben bu sonuçla ekonominin çok yeni bir safhaya geçeceğine inanıyorum. Büyük bir moralite olur. Doğu bölgesinde yeni yatırımların önü açılır. Ekonominin ayrı bir vitese geçeceğini öngörüyorum” diye konuştu.

YENİ YATIRIM 2. OSB’DE..
Yeni yatırımlar hakkında ilk kez konuşan Fuat Tosyalı, “İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde ülkemizde ilk defa üretilecek ‘vakumlu özel kalite çelik’ yatırımına başlıyoruz. Yıllık kapasitesi 2.5 milyon ton olacak. Bu yatırımla savunma sanayisine ve endüstriyel yapılara yaylık ve cıvata çelikler üreteceğiz. Otomobil endüstrisi için de üretim yapacağız. Hazırlıklarımız bitti, önümüzdeki birkaç ay içerisinde başlayacağız” diyerek, bu yatırımın ithalatı ikame edeceğini vurguladı.

‘HAYALİMDİ, ZIRHLI ÇELİK ÜRETECEĞİZ’
Tosyalı ikinci müjde olarak, “Yakın coğrafya tamamen kontrolümüzde olacak. Hedefimiz en az 300 milyon dolarlık ihracat yapmak ilk etapta. Türkiye’de ilk yassı çeliğini ürettik, açık ara hemen hemen bütün segmentlerde üretim yapan çelik boru üreticisiyiz. Şimdi vakumlu çelik üretimine başlıyoruz. Benim tek bir hayalim var, bu ülkede zırh çeliklerini üretmek” açıklamasında bulundu.

30 YILA DAMGA VURACAK YATIRIM
Tosyalı yeni yatırımla ilgili, “Hazırlıklarımızı tamamladık. Ülkemizin ilk zırh çeliğini üretmek istiyoruz. Bu, savunma sanayimizi çok güçlendirecek. Özellikle savunma sanayimiz ve ulusal güvenlik sistemimizi ikame edecek çok önemli bir yatırım. Yeni fabrika olacak. Sektörde 50’nci yılım. Artık bu işteki bütün birikimimi Türkiye’de bir ilki başararak ortaya koymak istiyorum. Ülkenin gelecek 30 yılına yön verecek en önemli yatırım diyebilirim. Ülkemize borcumuz var. Ülkemizin dışarıya olan bağımlılığını azaltma yönünde bizim de katkımız olması lazım. Allah’a şükür birçok şeyde üzerimize düşen sorumluluğu hiç düşünmeden yerine getiriyoruz. Eğitim, sosyal sorumluluk projeleri alanında aklımızın ucundan hesap geçirmiyoruz ama bunlar kayda değer ama yetmez. Bizim ulusal sorumluluklarımız var. Madem sektörde bu noktadayız, birikimimizi ülkemizin ihtiyacını giderme yönünde ortaya koymamız gerekiyor” dedi.

SAVUNMA SANAYİ’NE BÜYÜK DESTEK
Zırh çelik üretiminde Avrupa’nın egemen olduğunu anımsatan Fuat Tosyalı, “Savunma sanayisiyle ilgili yatırım yapabilirsin ama içeriğiyle dışarıya bağlısın. Savunma sanayimize Karadağ’daki fabrikamızla çok ciddi destek verebilecek durumdayız. Orada dökme çelik, namlu çeliği üretebiliyoruz. Ama zırh çelikleri bizim bu işteki en üst seviye olacak. Türkiye için çok önemli. Dünyada söz sahibi olacağız” diye konuştu. Haber: Yılmaz AKPINAR