LABORATUVAR MUAMMASI!


Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ali Aygün İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ni Ziyaret etti. Aygün, çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. İGC Basın Merkezi’nde Başkan Veysel Cıncık ile Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılanan Aygün, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Aygün, “İki tane kaçakçılık istihbarat müdürlüğümüz var. Birisi Cilvegözü’nde diğeri İskenderun’da. Cilvegözü Müdürlüğümüz sadece Cilvegözü’nden sorumlu. Ancak, İskenderun Bölge Müdürlüğü Osmaniye dahil olarak Ceyhan’dan Yayladağı’na kadar olan bölgeden sorumlu. Bu arada İskenderun Kaçak İstihbarat Müdürlüğü’ne Fikret Yakut arkadaşımızı atadık. Geldiğimde gördüm ki. Kaçakçılık bölümü sadece LİMAK Limanı’nda aktif olarak çalışıyor, onun dışında yok gibi. Diğer 8 iskelemizde de çalışmalar yaptık. Osmaniye dahil olmak üzere. Arama hangarları oluşturuyoruz. Diğer iskelelerimizde de memurlarımızı görevlendirdik. Risk analizi bölümümüzde de farklı personelleri görevlendirdik. Bunların yanı sıra ödül ve ceza sistemimiz var. Bir personel başarılı olduğunda teşekkür, 5 kere alınca takdirname vereceğiz” dedi.

‘TRİLYONLUK VERGİ KAÇAĞI ÖNLENDİ’
Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ali Aygün, kontrol şubesinin geçtiğimiz aylarda trilyonluk bir vergi kaçağı tespit ettiğini, bakanlığa bildirildiğini, ciddi bir vergi kaybının önlendiğini de ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaçakçılık konusunda ihbarda bulunanlara ödül de verilmektedir. Biz de teknik donanımlarımızı arttırmaya çalışıyoruz. Örneğin Limak’da araç x-ray cihazımız bulunmakta ve ikincisi talep edilmiştir. Bakanlığımız 2 ay önce de eşya x-ray cihazı gönderdi.”
Ceza kesilenlerle uzlaşma toplantılarının yapıldığını da belirten Aygün, belirli limiti aşan olaylarda kararı Bakanlığın verdiğini ifade ederek, kendilerinin şu ana kadar yapılan tüm uzlaşma toplantılarını olumlu sonuçlandırdıklarını söyledi.

LABORATUVAR EKSİKLİĞİ
Aygün, Mersin Limanı’nın İskenderun’dan daha çok çalışmasının nedeni nedir şeklindeki bir soru üzerine, şunları söyledi: “Bizdeki eksik laboratuvar’ın olmaması. Buradaki ihtiyacımızı Bakanlığımıza bildirdik. Maddi destek olacak firmalarımızı da bildirdik. Bakanlığımız incelemeyi sürdürüyor. Kurulursa bölgemiz için çok hayırlı olur. Duyumumuza göre ya İskenderun’da ya da Gaziantep’te kurulabilirmiş. Türkiye’de çok sayıda gümrük var. Biz devlet memurları olarak gümrük mevzuatlarını uygulamak zorundayız. Düzgün çalışan toplumlar uzun vadede kazanır. Düzgün çalışmayanlar hep kaybeder. Laboratuvar eksiğimizi gidermemiz bize artı sağlar.”

‘RESMİ HİZMET BİNAMIZ YOK’
Amanos tünelinin açılması halinde Doğu ve Güneydoğu pazarının İskenderun’a açılacağını, Belen otobanının Cilvegözü’ne ulaşması ile de Ortadoğu pazarının bu bölgeye açılacağını ifade eden Aygün, İskenderun’un geleceğinin parlak olduğuna dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda bizim resmi Bölge Müdürlüğü binamız yok. Talep ettiğimiz yer de kabul edilmedi. Milli Emlak Müdürlüğü ile görüşerek bir arsa talep ettik ama olmadı. İskenderun Belediyesi’nden talebimiz var. Birkaç alternatif görünüyor ama henüz netleşmedi. Belediye’nin gösterdiği yerler arasında şu anda içinde bulunduğumuz yer olursa değerlendireceğiz. Buraya Gümrük Kompleksi şeklinde kalıcı bir bina yapabiliriz. Belediye Başkanlığı’nın bir an önce cevap vermesi halinde bakanlığımız nezdinde girişimde bulunacağız. Çünkü 2017’de bunun için ödeneğimiz mevcut” İGC Başkanı Veysel Cıncık da ziyaret nedeniyle Doğu Akdeniz Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürü Ali Aygün’e teşekkür ederek, “Biz gazeteciler olarak çalışmalarınızda her zaman yayınızdayız. Halkımızı bilgilendirmek için görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Geldiğinizden bu yana yaptığınız başarılı çalışmaları yakından izliyoruz ve devamını diliyoruz” dedi. Haber: Cuma KESEROĞLU