‘GELDİLER, GÖRDÜLER, DÖNDÜLER!’


Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Çanakkale Zaferi’nin 102. Yıldönümü ve şehitleri anma programı çerçevesinde Payaslı öğrencileri, yurdun çeşitli yerlerinden davet ettiği şairlerle buluşturdu.
‘Çanakkale Şehitlerini Anma Programı Payas Şairler Buluşması’ Basın Toplantısı, İskenderun Yelken Kulübü’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Payas Kaymakamı Hakan Kılıçkaya ile yurdun çeşitli kentlerinden davet edilen şairler de katıldı. Haçlıların dünyanın bütün coğrafyalarından gelerek Osmanlı’nın üzerine geldiğini belirten Belediye Başkanı Bekir Altan, “Tarihinde hiç yenilgiye uğramamış İngiliz donanması, Fransız ve Rusya’nın desteğiyle birlikte itilaf devletleri, Avusturalya, Yeni Zelanda ve Hindistan gibi sömürge ülkelerinden getirdikleri binlerce asker Türk askerine karşı savaştı ve 102 yıl önce boğazın derin sularına gömüldüler. Karada 9 ay süren, süngü çarpışmaları sonucunda Türk askerinin iman gücüyle kazanılan Çanakkale zaferi destanı dünya tarihine altın harflerle kazınmıştır. Türk askeri vatanını korumak için canını verdiği savaşta, insani duygularını kaybetmedi. Çanakkale’de, düşmanıyla ekmeğini paylaşmış, yaralı düşman askerini tedavi etmiş, Mehmetçiğin yazdığı tarihi destandır. Fakat düşmanlar, yaralı askerlerimize bile silah sıkmış ve bu manada bugün bize barbar diyenler dönüp kendilerine baksınlar” diye konuştu.

‘ZERREMİZE KADAR ÇANAKKALE RUHUNU YAŞAMALIYIZ’
Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, konuşmasının devamında “Vatan dediğimiz bu aziz toprakların diyeti Çanakkale’de ağır ödendi. Çanakkale Zaferini üç kelime ile anlatmak gerekirse; ‘geldiler, gördüler, döndüler’. Çanakkale Zaferi’nin, özellikle genç nesillere iyi anlatılması, ecdadımıza ve şehitlerimize bir borcumuz olduğu gibi, geleceğimizin de teminatıdır. Bugüne kadar, 47 ayrı otobüsle toplam 2162 kişiden oluşan öğrencilerimizi ve ailelerimizi, Payas’tan Çanakkale’ye götürdük. 2017 yılında, Çanakkale’yi keşif turlarımız devam edecek. Şehitlerimizi her zaman ziyaret etmeli ve anmalıyız” diye konuştu.

‘ECDAT 16 DEVLET KURDU, KURMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ!’
Payas Kaymakamı Hakan Kılınçkaya da, Çanakkale’nin geçilmez olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Zaten geçemediler. Osmanlı o haliyle bile 7 düvelle savaştı, 500 bin insan öldü. 300 bin Müslüman Türk şehit oldu. o günleri çok iyi anlamamız gerekir ki, bugünleri anlayalım. Türkiye hala savaşa devam ediyor. Dün savaşıyordu, geçmişte savaştı, ecdadımız 16 Türk devleti kurdu ve kurmaya da devam edeceğiz. Biz bir gün yıkarız, diğer gün yaparız Allah’ın izniyle…”
Haber: Yılmaz AKPINAR