TOSYALI HOLDİNG’TEN ‘YATIRIMA DEVAM’ SÖZÜ!


Türkiye’nin üretim ve ihracat gücüne katkı sağlayan Tosyalı Holding, üç ayrı kıtada faaliyetlerini sürdürüyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Elbette durmak yok. Yeni yatırımlar için start vermeye hazırlanıyoruz. Anlaşmalar imzalanır imzalanmaz onları da açıklayacağız” dedi. 1952’de teneke soba boru üretimi ve ticareti yapmak üzere kurulan, bugun ise Türkiye’nin global çelik üreticisi olmaya başaran Tosyalı Holding, özellikle son birkaç yıldır yurt içinde ve dışında yatırım atağına geçti. Bu yatarımlarla Türkiye ekonomisine olduğu kadar ihracat hacmine de olumlu katkı sağlayan Tosyalı Holding, aynı zamanda bölgenin en önemli istihdam kapısı olmaya da devam ediyor.

2017 ÜRETİM HEDEFİ 6 MİLYON TON
Üç kıtada faaliyetlerini sürdüren Tosyalı Holding, Avrupa’nın en büyük kapalı alana sahip boru üretim tesislerinde dakikada 5 bin metrenin üzerinde boru üretiyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Tek başımıza Türkiye’deki diğer tüm boru üreticileri kadar üretim yapıyoruz. Ham maddeden nihai boru üretimine kadar tek çatı altında yapılanmış tek şirketiz. Bu bize rekabet avantajı sunarken, bölgenin en büyük istihdam kaynaklarından biri olmayı sürdürmemize de katkı sağlıyor. Hedefimiz, yatırımlarımızla birlikte bölgemize sağladığımız istihdamı daha da arttırmak” dedi. 2017 yılında üretim hedefini 6 milyon ton olarak belirleyen Tosyalı Holding, 2020 yılında ise rakamın 10 milyon tona ulaşmasını hedefliyor.

‘DURMAK YOK’
Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde, çelik ürünlerde Japon Toyo Kohan ile iş birliğiyle tamamlanan Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş’nin faaliyete geçmesi planlanıyor. Türkiye’nin ilk ileri teknolojiye sahip ve yüksek katma değerli yassı çeliğinin üretileceği bu tesislerin ürünleri, otomotivden elektrikli ev aletlerine, bilişim ürünlerinden meşrubat kutularına kadar geniş bir yelpazede kullanılacağı gibi, Avrupa’dan Kafkaslar’a, Orta Doğu’dan Kuzey Afrika’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyanın ihtiyacını karşılayacak. Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş. ile yüksek teknolojili çelik ürünlerde Türkiye’nin dışa bağımlılığını ortadan kaldırmayı hedefleyen Tosyalı Holding, bu yatırımla tamamen ithal edilen bir ihtiyacını yurt içinde karşılayacağı gibi, carı açığın azalmasına daha fazla katkıda bulunuyor. “Burada ülkemizin yıllık 500 milyon doları aşkın ileri teknolojinin ürünü çelik ithalatını ikame etmeyi planlıyoruz” diyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, yine bu yatırımla birlikte Türkiye’ye 300 milyon doları aşkın ek ihracat girdisi sağlanacağını belirtiyor. Bölgedeki yeni yatırımlar bununla da sınırlı değil. Ayrıca yurt içinde henüz üretilmeyen ‘Boyunu dikişli LSAW Boru’ üretimi içinde yatırım kararı aldıklarını açıklayan Fuat Tosyalı, bu tesisin ilk etapta 500 bin tonluk kapasite ile çalışacağını açıklıyor ve ekliyor; “Elbette durmak yok. Yeni yatırımlar için start vermeye hazırlanıyoruz. Anlaşmalar imzalanır imzalanmaz onları da açıklayacağız.”

CEZAYİR’DE SON DÖNEMEÇ
Tosyalı Holding’in yatırım yaptığı yurt dışı destinasyonlarının başında ise Cezayir var. 1.3 milyar dolarlık Tosyalı Cezayir Tesisleri’nin üçüncü fazının yatırımına hız veren Tosyalı Holding, Karadağ’da bulunan fabrikalarının modernizasyon yatırımı da tamamlamak üzere, 2017’de tamamlanması planlanan Tosyalı Cezayir yatırımıyla birlikte 1.6 milyon ton olan çelik üretiminin 4 milyon tona çıkacağını hatırlatan başarılı iş adamı Fuat Tosyalı, “Böylece yıllık ciroyu da 2 milyor doların üstüne çıkaracağız” diye ekledi. Ayrıca burada günlük 3 bin 500 ton olan ihracat demiri üretimi de 12 bin tona yükselecek. Haber: Mustafa TOPAL