ERASMUS+ 30 ÖĞRENCİ, 30 YENİ HİKAYE!


30 yıldır birçok gencin, hayatında yeni hikayeler yazmasına vesile olan Erasmus+, Hatay’da da yeni hikayeler yazmaya devam ediyor. Bu kapsamda, İskenderun Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Suçıkağı Paşa Karaca Ortaokulu öğrencilerinden oluşan 30 kişilik öğrenci grubu “30 Öğrenci, 30 Yeni Hikaye” temalı ücretsiz gezi ile Mustafa Kemal Üniversitesi, Antakya Mozaik Müzesi, Habibi Neccar Camii ve Saint Pierre Kilisesi’ni ziyaret etme imkanı buldu. Gezi hakkında bilgi veren Suçıkağı Paşa Karaca İlkokulu müdür yardımcısı ve proje koordinatörü Hanefi Zobar, 6 yıldır Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen Comenius ve Erasmus+ projeleriyle okullarında eğitimin kalitesini artırmaya çalıştıklarını belirterek şunları şöyledi; “Okulumuz da proje çalışmalarına 2011 yılında Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına başvurduğumuz Bölgesel Ortaklık projesi ile başladık. 2011’den bugüne değişik projeler yaptık. Okulumuz İskenderun ilçesine bağlı bir köy okulu. Köyde imkanlar kısıtlı olduğu için projelerle öğrencilerimizi desteklemeyi düşündük. Bu projelerle öğrencilerimize yeni ufuklar açtık, onlara yeni fırsatlar sunduk. Yüzlerce öğrencimizi ücretsiz aktivitelerle desteklerken yine yüzlerce öğrencimizi Antakya başta olmak üzere, Gaziantep, Ankara, Nevşehir, Mersin illerine geziye götürdük. Yine okulumuzdan 13 tane öğrenciyi Litvanya’ya götürdük. Yaptığımız projelerle 100’den fazla öğretmenimiz yurtdışına gitti, yine 100’den fazla yabancı öğretmen ülkemizi ve ilimizi ziyaret etme şansı buldu. Okulumuzun çehresini değiştirdik. En son başarılı bir şekilde bitirdiğimiz ‘Okulu Bırakma Okulu Yaşa’ Projesi ile okulumuzda devamsızlığı ödülle yenmeyi başardık.”

‘HİKAYELER YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Konuşmasına yaptıkları projelerle devam eden Zobar, “Bugün ki gezimiz, yine okulumuzun ve İskenderun Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin ortak olduğu “ Bugünün Okuyanı, Geleceğin Lideri” isimli projemizin bir aktivitesi olarak planlandı. Biz de bunu, Hatay Valiliği AB Proje Koordinasyon Ekibi ile iletişime geçerek ve onların da desteğiyle Erasmus+ 30. Yıl etkinlikleri kapsamında yapmaya karar verdik. Biz okulumuzda 6 yıldır öğrencilerimizin hayatlarında hikayeler yazıyoruz. Ve Erasmus+ ile yazmaya da devam edeceğiz” diye ekledi.

‘HAYATIMDA İLK KEZ MÜZEYE GELDİM’
Okullarında uygulanan projelerden duyduğu memnuniyetini dile getiren 6/A sınıfı öğrencisi Tuba Dik, “Geçen sene uygulanan “Okulu Bırakma, Okulu Yaşa” projesinde okula düzenli geldiğim için, yapılan tüm aktivitelere katıldım. Erasmus+ ile hayatımda ilk kez bowling oynadım, ilk kez tekneye bindim. Bugün de hayatımda ilk kez müzeye gelmiş oldum. Bu projeleri hazırlayarak bizlere farklı yerleri gösteren öğretmenimize ve projelerimize destek veren Türkiye Ulusal Ajansı’na teşekkür ediyorum” dedi.

‘ERASMUS+ AVRUPA İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI’
Erasmus+ programının 30 yıldır birçok hayatı değiştirdiğini belirten Zobar, “1987 yılında sadece yükseköğretim alanında 3000 öğrencinin hareketliliği ile başlayan Erasmus Programı, zaman içerisinde eğitimin diğer alanlarını ve gençliği de kapsayarak sürekli gelişti. Socrates, Leonardo da Vinci, Hayatboyu Öğrenme, Gençlik adı altında 7’şer yıllık periyotlarla uygulanan program, 2014-2020 dönemi için “Erasmus+” markası altında yeniden yapılandırıldı. Bugün Erasmus+ Programı Yükseköğretimle birlikte Okul Eğitimi, Yetişkin Eğitimi, Mesleki Eğitim, Gençlik ve Spor alanlarındaki projelere destek vererek Avrupa’nın beşeri sermayesinin geliştirilmesine önemli katkılar sağlıyor. Erasmus+ 30 yılda 9 milyon kişinin hayatına katkıda bulundu” diye ekledi. Haber: Yılmaz AKPINAR