TÜRK-İŞ HATAY İL TEMSİLCİSİ ÇAKIR VARAN, ‘BU 1 MAYIS’TA HERKES YARALI’

Türk-iş Konfederasyonu’nun Adana’da düzenlendiği 1 Mayıs kutlamalarına Türk Metal İskenderun 1 Nolu Şubesi’ne bağlı işyerlerinden 1000 üye ile katılım sağlandı.
Türk-İş Hatay İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Çakır Varan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde “Yaralar beraber sarılacak” ve “Yaşama ve çalışma şartları insana yakışır olacak” dedi ve işçilerin taleplerine vurgu yaptı.

Türk-İş Hatay İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Çakır Varan açıklamasında, “Biliyoruz ki İşçilerin örgütlü mücadelesi zor şartlardan geçerek bugünlere gelmiştir. Cumhuriyetimizin ilk yüz yılı kurtuluş, kuruluş, ekonomik ve sosyal alanda var oluş mücadelesi temelinde gelişti. Demokrasinin, sosyal hukuk devletinin işçi hak ve özgürlükleri açısından önemi ve değerini işçi sınıfı yaşayarak öğrendi. Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında, her alanda bağımsızlık ile temel insan hak ve özgürlüklerinin egemen olması temel önceliğimiz olmaya devam edecektir. Bu 1 Mayıs’ta herkes yaralı, 6 Şubat 2023 Pazartesi günü yaşanan ve daha sonra devam eden depremler “asrın felaketi” olarak tanımlandı” dedi.

‘YURDUMUZ BİR YAS EVİNE DÖNDÜ’
Başkan Varan’ın açıklaması şöyle; “Yurdumuz bir yas evine döndü. Geçen senelerde omuz omuza mücadele verdiğimiz arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin bir bölümü artık aramızda değil. Depremin yaşandığı bu bölgede tekrar ayağa kalkmaya, memleketi ayağa kaldırmaya, yaraları sarmaya ihtiyacımız var. Türkiye İşçi Sınıfı, ne derece fedakâr ve özverili olduğunu, depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren ortaya koydu. Arama kurtarma çalışmalarının en önemli aşamalarında Türkiye İşçi Sınıfı oradaydı. İşçi sınıfının çabalarıyla daha fazla canımızın enkaz altında acı çekerek, soğuktan donarak ölmesinin önüne geçildi. Deprem sonrası yaraların sarılmasında öncü ve etkin rol oynadı.”

FELAKETTEN BELKİ DAHA AZ CAN KAYBIYLA ÇIKILABİLİRDİ
“Örgütlü toplum olmanın, sendikal örgütlenmenin önemi bu felaket sonrası daha iyi anlaşıldı. Yaşanan deprem felaketi, yurdumuzda uzun süreden beri aynı olan şeylerin kökten değişmesi gerektiğini hepimize gösterdi. Bu felaketten belki daha az can kaybıyla çıkılabilirdi. Ücretli çalışanların geçim ve yaşama şartları her geçen gün zorlaşmaktadır. Yaşanan enflasyon karşısında ücret artışları kısa bir zaman içinde etkisini yitirmektedir. Vergide ücretliler aleyhine olan yapı köklü olarak çözüme kavuşmamıştır. Daha yılın ilk aylarında vergi oranları yükselmekte, ücretli çalışanlar ağır vergi yüküyle karşı karşıya kalmaktadır.
Asgari ücret artışları enflasyon karşısında kısa bir sürede etkisini kaybetmekte, yapılmak durumunda kalınan artış toplumun ağırlıklı bölümünün gelirini asgari ücret seviyesinde yoğunlaştırmaktadır.”

‘ŞARTLARININ İNSANA YAKIŞIR OLMASI ÇABALARINI KARARLILIKLA SÜRDÜRECEKTİR’
“Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller, mevzuattan kaynaklanan sınırlamalar, uygulamada karşılaşılan sorunlar devam etmektedir. Bütün olumsuzluklara rağmen İşçi sınıfı, yaşama ve çalışma şartlarının insana yakışır olması çabalarını kararlılıkla sürdürecektir.”

‘700 BİN İŞÇİNİN TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ MÜZAKERELERİ SÜRDÜRÜLMEKTEDİR’
“Günümüzde, kamu kesiminde yaklaşık 700 bin işçinin toplu iş sözleşmeleri müzakereleri sürdürülmektedir. Burada elde edilecek sonuç, çalışma hayatının biçimlenmesinde önemli rol oynayacaktır. Yüzbinlerce işçi ve ailesi geçim şartlarının iyileşmesini, yaşama şartlarının gıda-konut-ulaşım harcamaları cenderesine çıkarılmasını talep etmektedir.”

‘TÜRK-İŞ’İN EMEK MÜCADELESİ’
“Bu ülkede bütün insanlarımızın barış ve huzur içinde yaşamasının yolu sosyal devletin işlemesine, yoksulluğun ortadan kaldırtılmasına, işsizliğin yok edilmesine gelirin adaletle paylaşılmasına, hukukun işlemesine kısaca birlikte yaşamanın şartlarının güçlenmesine bağlıdır. TÜRK-İŞ’in emek mücadelesi aynı zamanda ekmek, demokrasi, birlik, toplumsal barış ve vatan mücadelesidir. Mücadelemizi büyüteceğiz, dayanışmayla yaralarımızı saracağız.İşçi sınıfı olarak hep beraber ayağa kalkacağız!”

Yılmaz AKPINAR