“URBAN GREE+N” PROJESİNİN SON FAALİYETİ ROMANYA’DA GERÇEKLEŞTİ

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Türkiye’den Belen Kaymakamlığı, Slovakya’dan Mother Flower ve Romanya’dan Romiscare Derneklerinin ortaklığı ile yürütülen “urban greE+n” çalışma ziyareti projesinin son hareketliliği, Romanya’nın Bükreş şehrinde, Hatay’dan 4 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirildi.

İlk olarak “Green Mogo Enerji Eğitim ve Danışma Merkezi”ne ziyarette bulunan proje ekibi, bu merkezde iklim değişikliğini önlemek ve daha sürdürülebilir bir çevre için yapılması gerekenler hakkında bilgi aldı. Merkezin kurucuları, çevreye en az zarar verecek şekilde, sürdürülebilir ve çevreci binalar tasarladıklarını, bu binaları aynı zamanda mimarlık öğrencileri için bir eğitim aracı olarak kullandıklarını ve her yıl farklı ülkelerden birçok öğrenciyi merkezlerinde misafir ettiklerini belirttiler.

Bu merkezde, iklim krizlerinden kaynaklanan bazı sorunlara sürdürülebilir çözümler uyguladıklarını ve enerji tüketimini azaltarak insanların çevre üzerindeki etkisini en aza indirgemeyi amaçlayan çevre dostu, teknik ve eğitim programları oluşturduğunu aktaran kurucular, 13 ay içinde bir binayı modernleştirerek, enerji sürdürülebilirliğine ve iklim değişikliğine uyarlamaya odaklanan, çevre üzerinde düşük etkiye sahip bina çözümlerini tanıtmak için bu merkezi oluşturduklarını aktardılar. Sonrasında ekibimiz, Green Mogo Merkezi’ne yakın bir mesafede yer alan, 300 yıldır tüm ihtişamıyla ayakta duran ve barındırdığı doğal güzelliklerin titizlikle korunduğu, bahçesinde doğal güzellikler ve ağaçlarla dikkat çeken “Mogoşoaia Sarayı”nı ziyaret etti.

Projenin ikinci gününde, ekibimiz eğitimsel bir Sivil Toplum Kuruluşu olan ve daha sürdürülebilir bir çevre hedefiyle yola çıkan gönüllü gençler ve profesyonellerden oluşan EfdeN’i ziyaret etti. İnşa ettikleri çevre dostu evleri küçük bir şehre dönüştüren ve bu evler ile uluslararası yarışmalara katılan EfdeN gönüllüleri, sürdürülebilirlik konusunda Romanya’nın en önemli Sivil Toplum Kuruluşlarından biri olduklarını ve insanları bu konuda bilinçlendirmenin öncelikli hedefleri olduğunu belirtti. Sonrasında ekibimiz, Romanya’daki ortağımız Cristi Florescu’nun projelerini yürüttüğü AHA Gençlik Merkezine giderek, Agent Green Sivil Toplum Kuruluşu’ndan gelen ve Romanya’daki ağaç kesiminin ulaştığı tehlikeli boyutları aktaran bir gönüllünün konferansına katılarak faaliyetlerini tamamladılar.

Belen Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz; şu an yaşadığımız ve gelecekte bizleri bekleyen çevresel problemlerin farkındalık oluşturması açısından uluslararası bir projeye konu olmasını memnuniyetle müşahede ettiğini, gençlerimizde çevresel duyarlılığın gelişmesi için böyle projelerin önemli olduğunu dile getirdi. Ülkemizde ve farklı ülkelerdeki çevresel uygulamaların değerlendirilmesi sonucu uluslararası örnek teşkil edeceğini belirterek, projeye katılım göstererek günümüzde daha da önem kazanan çevremizin korunmasına yönelik faaliyetlere dikkat çekilmesine katkı sağlayan öğretmenlerimize ve Proje Koordinatörü Yeliz Sevim’e teşekkür etti.
HABER MERKEZİ