Yükseköğretim Kurulunun Yükseköğretimden Endüstriye Nitelikli İnsan Gücü Projesi ile öğrenciler, okul döneminde iş hayatına da hazırlanıyor.
Hem öğrenciler iş hayatına hazırlanıyor hem de sanayiye kalifiye eleman yetiştiriliyor. Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) hazırladığı Yükseköğretimden Endüstriye Nitelikli İnsan Gücü Projesi, sanayinin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip insanların yetiştirilmesini amaçlıyor.
Projenin diğer hedefleri ise şunlar:“Organize sanayi bölgelerinde meslek yüksekokullarının kurulması, öğrencilerin meslekleri ile ilgili eğitimi sanayi ortamında almalarının desteklenmesi ve teşvik edilmesi, fen ve mühendislik bilimlerinde lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilerin alanları ile ilgili kuruluşlarda bir dönem uygulamalı eğitim yapmalarının desteklenmesi ve teşvik edilmesi.”
YÖK, organize sanayi bölgesi içerisinde kurulan 9 meslek yüksekokuluna sanayi eğitimi için 9 milyon 833 bin lira destek verdi.
Bu okullardan biri de Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu.
Okuldaki 9 programda 2 bin öğrenci eğitim alıyor. 4 dönem ders gören öğrenciler, bu dönemlerin birinde “iş yeri eğitimi” alıyor. Öğrenciler 2. sınıfa geçtiklerinde, bölümlerine göre çeşitli işletmelerde tam zamanlı eğitim görüyor. Okulda teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Bu eğitimler de işletmelerde öğrenilen bilgilerle pekiştiriliyor.
İSTE’YE UYGUN PROJE
Sanayi şehri İskenderun’da bu projeye en çok ihtiyaç duyan kurum, İskenderun Teknik Üniversitesi!
Eğer, İskenderun Teknik Üniversitesi’ni de OSB’lere entegre edip, Meslek Yüksek Okulu açabilirsek, YÖK’ün desteklediği iş yeri eğitimi modeli sayesinde öğrenciler, okulda göremedikleri ekipmanları görmüş, iş hayatını tanımış, belli bir disiplin edinmiş olarak mezun olabilir. Bu süreçte iş hayatını tanıyan öğrencilerin iş yeri eğitimi aldıkları firmalarda işe girme oranı da yüksek olacak.
Haber: Yılmaz AKPINAR