GÜBRETAŞ, 4 AYDA 15 BİN ÜRETİCİYLE BULUŞTU


67 yıl önce tarımda verimliliği artırmak amacıyla sektörün ilk şirketi olarak kurulan GÜBRETAŞ, tarım sektöründeki katma değerin yükselmesine yönelik düzenlediği bilinçli tarımı yaygınlaştırma faaliyetleri ve son iki yılda yoğunluk verdiği Ar-Ge faaliyetleriyle dikkat çekiyor.
Sosyal sorumluluk çalışmalarıyla sektöre öncülük eden GÜBRETAŞ’ın 15 yılı aşkın süredir yürüttüğü bu alanlardaki faaliyetler, artık birçok şirket tarafından da örnek alınarak yaygınlaşmaya başladı.
Sadece 2019 yılının ilk dört ayında 15 bin üreticiye tarımsal danışmanlık hizmeti veren GÜBRETAŞ, bu sene Türkiye’nin 29 noktasında oluşturduğu model üretim alanlarıyla da bilinçli tarım sayesinde elde edilebilecek verim artışlarının örneklerini ortaya koyuyor.

BU YIL 1300 NOKTADA 15 BİN ÜRETİCİYE EĞİTİM
Operasyonel faaliyetlerdeki başarılarının yanı sıra sosyal sorumluluk alanında da sektöre öncülük eden çalışmalarını sürdüren GÜBRETAŞ, tarımın geleneksel yöntemler yerine daha bilinçli şekilde yapılması halinde verimlilik ve kalitenin yükseldiği gerçeğinden hareketle sosyal sorumluluk çalışmalarına devam ediyor.
Bilinçli tarımı yaygınlaştırmak amacıyla her yıl binlerce çiftçiye doğru gübreleme, toprak analizi ve tarımsal ürün yetiştiriciliği eğitimleri veren GÜBRETAŞ’ın son iki yılda bu alanda yeni bir stratejiyle hareket ettiğini belirten Genel Müdür İbrahim Yumaklı, “2017 yılına kadar yılda ortalama 1500 noktada 100 binden fazla çiftçiye eğitimler vermekteydik. 2017 yılından itibaren üreticilere arazide tarımsal danışmanlık hizmeti vermeye yoğunlaşma kararı aldık. Bölge müdürlüklerimiz bünyesindeki uzman ziraat mühendislerimiz, sürekli Anadolu’yu karış karış dolaşıyorlar. Sahadaki bu ekiplerimiz sadece 2018 yılında 5 binden fazla noktada 30 bin üzerinde üreticiye, arazide uygulamalı olarak tarımsal danışmanlık hizmeti verdiler” dedi.

Türkiye’nin dört bir yanındaki GÜBRETAŞ ziraat mühendislerinin arazi çalışmalarının yanı sıra ayrıca köy kahvehanelerinde veya il-ilçe merkezlerindeki salonlarda üreticileri buluşturan bilinçli tarım eğitimlerine de devam ettiğini söyleyen İbrahim Yumaklı, “Nitekim Nisan sonu itibariyle sadece 2019 yılının ilk 4 ayında 1300’den fazla noktada düzenlediğimiz toplantılarda yaklaşık 15 bin üreticiye eğitim ve bilgilendirme gerçekleştirdik” diye konuştu.

Yumaklı, etkili bitki besleme uygulamalarını ve bilinçli tarımı yaygınlaştırmanın, sonuçları itibariyle toplumda herkese değen bir yönünün olduğunu belirterek, bu çabalarının amacını şöyle açıkladı: “GÜBRETAŞ olarak kuruluşumuzdan beri koruduğumuz misyonu devam ettirerek, sektörde öncü olmanın verdiği sorumluluk anlayışıyla her zaman çiftçimize destek olmaya çalışmaktayız. Bitki besleme önerileri ile üreticilerin dış pazarlarda rekabet edebilecek kalitede ve bol verimli ürünler yetiştirmelerine böylece hem kendi gelirlerini artırmalarına hem de ülke ekonomisine katkı sağlamalarına destek oluyoruz. Ayrıca bir yandan ülke topraklarımızın korunmasını ve doğru şekilde beslenmesini sağlarken, diğer yandan bu sayede bitkiyi hastalık ve zararlılara karşı koruyup kalite kayıplarının önüne geçiyoruz. Bitkilerin ihtiyacı kadar girdi kullanımını önererek iyi tarım uygulamalarını teşvik ederken, tüketicilerin güvenli tarımsal gıdalara ulaşmaları için çaba harcıyoruz.”

BİLİNÇLİ TARIM İÇİN 29 NOKTADA MODEL ÜRETİM ALANLARI KURULDU
GÜBRETAŞ’ın son dönemde yoğunluk verdiği konulardan biri de model üretim alanlarında farklı tarımsal ürünler için yapılan deneme ekimi faaliyetleri. Önceki yıllarda birkaç noktada yapılan bu model üretim alanı uygulamalarını son iki yılda katlayarak artırdıklarını belirten Genel Müdür Yumaklı, “Toprak analizine dayalı bilinçli bitki beslemeyi yaygınlaştırmak, üreticilere bol verimli ve üstün kaliteli ürün yetiştirmenin yollarını göstermek amacıyla geçen yıl Türkiye’nin 18 ayrı noktasında 11 tarımsal ürün için deneme ekimleri gerçekleştirmiştik. Bu deneme alanlarında, optimum gübre tüketimi ile Türkiye ortalamasının üzerinde maksimum verim ve kaliteyi yakaladığımız örnekler ortaya koyduk. 2019 yılında ise yine ülkemizin farklı bölgelerinde ayçiçeği, fındık, mısır, pamuk, patates, şeker pancarı, zeytin başta olmak üzere 13 tarımsal bitki için 29 model alanda deneme üretimi planladık ve yine güzel neticelere ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.
Ekim/dikim ve bakım faaliyetleri sürdürülen bu arazilerde, bilinçli tarımsal üretim yöntemiyle ulaşılan yüksek verim örneklerini ortaya koymak için hasat döneminde tarla ve bahçe günü etkinlikleri de düzenlediklerini hatırlatan İbrahim Yumaklı, bu toplantılara o bölgedeki önder üreticilerin de katılarak deneme ekimlerinin başarılı sonuçlarına kendi gözleriyle şahit olduklarını söyledi.

81 İLDEN ALINAN 11 BİN VERİ İLE TÜRKİYE TOPRAK VERİMLİLİĞİ HARİTASI ŞEKİLLENDİ
Diğer yandan GÜBRETAŞ’ın, tarım arazilerini bilinçli kullanmanın yolunun toprak analizinden geçtiği ana fikriyle 2005’ten beri sürdürdüğü Türkiye Toprak Verimliliği Haritası Projesi kapsamında, tarımsal alanlardan alınan toprak numuneleri laboratuvarlarda analiz edilerek çiftçilere o arazi için en uygun tarımsal üretim reçeteleri sunulmaya devam ediliyor.

Proje kapsamında geride kalan 14 yılda 81 ilden toplam 11 bin arazinin toprak verilerini dijital ortama aktardıklarına dikkat çeken Genel Müdür Yumaklı, “Bu veriler sayesinde Türkiye’nin tarımda verimlilik haritasını büyük oranda şekillendirmiş olduk. Yine bu proje kapsamında yaklaşık 50 bin çiftçiye birebir arazide uygulamalı olarak toprak numunesi alma ve bilinçli bitki besleme eğitimleri vererek, önemli bir sosyal sorumluluk faaliyeti de gerçekleştirmiş olduk” dedi.

GÜBRETAŞ’ın bu büyük projesinde elde edilen verileri Ar-Ge yönüyle de değerlendirdiklerini ifade eden Yumaklı, “Yaptığımız analizler sonucu oluşturduğumuz verilerden hareketle bölgeye ve bitkiye özel gübre çeşitleri geliştirdik. Bu özel gübreler de tarımda yüksek verimlilik ve kalite artışı sağlayarak, çiftçilerin yüzünü güldürmektedir” diye konuştu.

GÜBRETAŞ HER ZAMAN HER YERDE ÜRETİCİNİN YANINDA
Üreticilerin daha fazla ve daha kaliteli ürünler hasat ederek gelirlerini artırmaları ve işletmelerini ayakta tutabilmeleri gereken bir dönemden geçildiğine dikkat çeken İbrahim Yumaklı, üreticilerin yanında olmak için saha faaliyetlerini farklı kanallardan zenginleştirdiklerini söyledi.
Üreticilerin istedikleri yerden GÜBRETAŞ uzman ziraat mühendisleriyle iletişim kurabilmeleri için teknolojinin imkanlarını da tarım sektörüne kazandırdıklarını belirten Genel Müdür Yumaklı, sözlerini “Tarımsal danışmanlığı herkesin her yerden erişebileceği hale getirmek için farklı iletişim kanallarını da kullanıyoruz. (0850) 811 50 50 numaralı Üretici Danışma Hattı, Whatsapp Danışma Hattı ve mobil cihazlar için geliştirdiğimiz GÜBRETAŞ EGP (Etkili Gübreleme Programları) uygulaması gibi teknolojik kanallardan da bilinçli tarım için çiftçilerimize danışmanlık hizmetleri sunmaktayız” diye tamamladı.
HABER MERKEZİ