İSKENDERUN İL OLMAYA YAKIN!

CNNTürk’te 45 dakika boyunca İskenderun’un neden il olması gerektiği konuşuldu, 1.Sırada gösterildi. “Hatay’ın demografik yapısında sorun oluşur” kuşkusu çürütüldü. Aksine Hatay’a katkısı olacağı dillendirildi.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “100 il 1000 ilçe” söylemiyle birlikte gözler il olması beklenen İskenderun’a çevrildi.
Emekli Jandarma Kurmay Albay Dr. Eray Güçlüer ve Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, İskenderun’un il olması önünde engel olmadığını belirterek, güçlü destek verdi.
CNNTürk’te Ahmet Hakan’ın yönettiği programda İskenderun’u ‘İl Olacak’ ilçeler arasında 1. sıraya taşıyan konuklar, “İskenderun il olursa, Hatay’ın demografik yapısında sorun oluşur” söylemine de tepki gösterdi.

‘HATAY’IN DEMOGRAFİK YAPISINDA BİR SIKINTI OLMAZ’
İskenderunlu emekli Jandarma Kurmay Albay/Akademisyen Dr. Eray Güçlüer, “Hatay’ın ikiye bölünmesi ilin demografik yapısında sıkıntı oluşturur söylemine katılmıyorum. Tam aksine, İskenderun’un nüfus yoğunluğu, Tarsus’tan sonra ikinci sıradadır. İskenderun’dan ayrılan bir nüfus yok. İskenderun il olursa, Arsuz, Dörtyol, Belen, Erzin, Nurdağı’nın batısında olan ilçeler İskenderun’a bağlanır. İskenderun’un il olması bölünme anlamına gelmiyor. Büyük Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde anayasa önünde eşit haklara sahip vatandaşlık sistemine ve bu bağlamda da coğrafi anlamda hizmetlerin götürüleceği şekilde vilayetleri il sistemine dayandırmıştır. Eski Osmanlı’daki eyalet sisteminden vazgeçilmiştir. Osmanlı döneminde İskenderun Sancağı vardı. Demografik yapı söylemi o yüzden inandırıcı değildir. Nurdağları zaten Hatay’ı ikiye bölüyordu. Ova tarafı ve İskenderun ile çevresindeki ilçeler ortada.. Dağın bu yanından bir ilçenin il olması, teşkilatların yapılandırılmasıyla bu bölgeye katkı sunar. Bir İskenderunlu olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.

‘İSKENDERUN İL OLURSA, HATAY BÖLÜNMEZ DAHA DA GÜÇLENİR’
Abdulkadir Selvi ise, Hatay’da demografik yapı üzerinde yapılan spekülasyonlar beni oldukça rahatsız ediyor. Ben Hatay’a çok kez gittim. Hatay, vatanına bağlı bir şehir. İskenderun bölünürse, şöyle veya böyle olur diye yapılan söylemler, Hatay’a yapılan büyük bir haksızlık. Hatay, İzmir gibi, Trabzon, Sivas gibi, Erzurum gibi, vatanına bağlı bir şehirdir. Hatay bölünürse, Suriye’ye mi bağlanacak? Böyle bir şey mümkün olabilir mi?” diye görüş bildirdi. Jandarma Kurmay Albay/Akademisyen Dr. Eray Güçlüer ayrıca, “Ben bir İskenderunlu’yum. Orada doğdum büyüdüm. Demografik yapı gibi kuşku dolu söylemlere asla katılmıyorum. İskenderun’da sanayi ve limancılık çok güçlüdür. Ova tarafından daha çok yoğunluğu vardır. İskenderun il olursa, Hatay’a da katkısı olacaktır. Bir İskenderunlu olarak içim yanıyor. İskenderun il olmalıdır” dedi.
Haber: Yılmaz AKPINAR