Güney Kore Cumhuriyeti, İskenderun’un Yanında!

Türk Askerinin 71 yıl önceki desteğini hiçbir zaman unutmayan yüzyılın felaketinde yaraları sarmak için deprem bölgesinde olan Güney Kore Cumhuriyeti’nin Ulusal Meclisi Parlamento heyeti vefasını İskenderun’da gösterdi. 360 konteyner ve kültür merkezinden oluşan İskenderun Kore Mahallesi konteyner kentinin açılışı yapıldı.

Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, “Asrın felaketi sonrasında şehrimizin yeniden ayağa kalkması noktasında desteklerini esirgemeyen Güney Kore Parlemantolar Grubu’na canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

TAIK, “ÖZGÜRLÜK FEDAKÂRLIĞINI ASLA UNUTAMAYIZ”
TBMM Başkanvekili Celal Adan, Güney Kore Cumhuriyeti Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Chung Woo Taik ve beraberlerindeki Parlamento Heyeti İskenderun Meydan Mahallesinde kurulan ‘Kore Mahallesi konteyner kentin açılış törenine katılmak üzere Türkiye’ye geldi.
TBMM Başkanvekili Celal Adan’ın eşlik ettiği Kore heyeti, ülkelerinin özgürlüğünde önemli katkı sunan Türk Askerinin çıkış noktası Hatay’ın İskenderun ilçesinde bir dizi ziyaret ve açılışa katıldı.

İskenderun Kaymakamlığı ziyaretinde TBMM Başkanvekili Celal Adan, Kore savaşı ile perçinlenen tarihi dostluk bağlarının deprem sonrası kan kardeşliği bağının daha da pekiştiğini belirterek “İlişkilerimizi her alanda güçlendirmek istiyoruz. Ülkelerimiz arası 2021 Ekim ayında kararlaştırılan yol haritasını sonuçlandırmak istiyoruz. Karşılıklı üst düzey ziyaretler ilişiklerimizi her alanda geliştirilmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

‘HER PROJEDE İŞBİRLİĞİMİZİ YÜRÜTECEĞİZ’
Kore Cumhuriyeti Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Chung Woo Taık da, İskenderun iki ülke arasındaki kardeşliğin sembolü bir şehir olduğunu ifade ederek “Kore ve Türkiye iki millet aynı kökten gelmiştir. İki ülke kardeş ve kan kardeş ülke olduğundan kimsenin kuşkusu olmasın.1950 yılında Kore savaşı döneminde Türkiye ile Kore arasında ilişki yoktu ama 20 bin den fazla asker göndererek bizim özgürlüğümüz ve demokrasimiz için fedakarlık yaptı. Bu fedakârlığa karşı Kore halkı çok minnettarlık duyuyor asla unutamıyoruz. Deprem sonrasında zor durumda olan Türkiye için Koreliler tek yürek olarak yardım etmek için çalıştılar. İki ülke arasında son dönemde altyapı projeleri ile sanayi adımları projelerinde sıkı bir işbirliği yürütülmekte. Türkiye’nin büyük projelerinden biri olan Avrasya tünel, Çanakkale 15 Temmuz köprüsü gibi anlamlı projelere Kore firmalarıyla katılmaktan onur duyuyoruz. Ayrıca Türkiye’nin Altay tank projesinde tankın parçalarının tedarik edilmesinden dolayı da mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

KORE ŞEHİTLİK ABİDESİ ÖNÜNDE TÖREN YAPILDI
Ziyaret sonrası Kore Cumhuriyeti Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Chung Woo Taık ile Beraberindeki Parlamento Heyeti, Kaymakamlık bahçesinde bulunan Kore Şehitlik Abidesi önünde düzenlenen törene katıldı. Kore Cumhuriyeti Ulusal Meclis heyetine İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, MHP Hatay İl Başkanı Mehmet Fevzi Altay, askeri ve sivil erkan ile muhrip gaziler derneği üyeleri, Kore gazileri, yakınları da hazır bulundu.
Törende Anıta çelenk bırakıldı ve bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 71 yıl önce barışa katkı sunmak üzere İskenderun’dan Kore’ye giden şehit Türk askerlerini minnet ve saygıyla anmak üzere Koreli heyet tarafından abideye karanfil bırakıldı.

Törenin ardından Kore gazisi Mehmet Şeker, Kore’ye giderken ve orada yaşadıklarını büyük bir heyecanla Kore Cumhuriyeti Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Chung Woo Taik‘e anlattı, heyete o günleri adeta hissettirdi.