HATAY’DA GELENEKSEL DOKUDAKİ EV VE İŞ YERLERİNİN ENKAZI “KÜLTÜR MOLOZU” OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Hatay’da geleneksel dokuyu yansıtan ev ve iş yerlerinin yıkıntıları da koruma altına alındı. Sivil mimari örneklerinden geri kalanlar, kültür molozu olarak değerlendirilecek ve ayrıştırma merkezlerine taşınacak.

Yapılar yeniden ihya edilirken bu malzemeler aynı yerde kullanılacak. Afet Bölgesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, Hatay’daki tarihi eserlerin büyük bir kısmının, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle zarar gördüğünü söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının afetin ardından bir bilim komisyonu oluşturduğunu dile getiren Arslan, komisyonun kararıyla Hatay’da depremden etkilenen tescilli kültür varlıklarının korunması ve nitelikli malzemenin hızla enkazdan çıkarılması amacıyla Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı kurulduğunu anlattı.
Arslan, 9 üniversiteden sanat tarihçiler, arkeologlar, mimarlar ve inşaat mühendislerinin de aralarında olduğu 37 kişilik ekiple sahaya çıktıklarını ve çalışmalara başladıklarını belirtti.