ÖZGÜL ÖĞRENME BOZUKLUĞU

Özgül öğrenme bozukluğu, çocuğun zekası normal ya da normal üstü olmasına rağmen dil, okuma, yazma, dinleme ve matematik gibi alanlarda güçlük yaşamasıdır. Özgül Öğrenme Bozukluğu, okuma bozukluğu (disleksi), yazma bozukluğu (disgrafi), sayısal bozukluk (diskalkuli) şeklinde sınıflandırılır.

Özgül öğrenme bozukluğu en az altı ay boyunca süren; Sözcük okumanın yanlış ya da yavaş ve çok çaba gerektirmesi, okuduğunu anlamada güçlük çekme, yazı yazarken harf ekleme, çıkarma ya da harflerin yerini değiştirme, cümle içinde noktalama hataları ve anlatım bozukluklarının olması, sayı algısı, sayı gerçekleri ya da hesaplama güçlükleri.

Örneğin sayıları, bunların büyüklüğünü ve ilişkilerini anlaması kötüdür; yaşıtlarının matematik dersinden öğrendiklerinden değişik olarak hesaplamalarda zorlanması, yapamaması gibi belirtiler ile kendini gösterebilir.

Öğrenme bozuklukları okul yıllarında başlar ancak çocuğun bulunduğu sınıfın başarı düzeyinin normalin altında olması halinde, çocuğun yaşadığı başarı kaybı daha az olacağı için bozukluk kendini açık bir şekilde göstermeyebilir.

Özgül öğrenme bozukluğu tanısı konulmadan önce çocukta gelişim geriliği, fark edilmemiş görme veya işitme güçlüğü, ruhsal veya sinirsel bozukluklar, eğitim bakımından yetersizlik yaşamadığından emin olunmalıdır. Saydığımız koşullar öğrenmede eksiklik meydana getirebilir ve özgül öğrenme bozukluğu ile karıştırılabilir.

PSİKOLOG ECE DALYAMAN
RYC Psikoloji Danışmanlık Merkezi
Kanatlı Caddesi Havuzlu Çarşı Yılmaz Plaza Kat:2 No:10 İSKENDERUN
Tel: 0 (507) 741 65 69