PAC, MEYDANA KAVUŞUYOR!

Pac adı üstünde ‘meydan’ demekti, ama ortada meydan diye bişey yoktu.
Dönel kavşağın yarattığı trafik karmaşası dışında ne görsel ne de estetik açıdan o bölgede insanların nefes alacağı bir alan yoktu.
Tarihi TEDAŞ binası ve çevresi mezbelelik bir alana dönüşmüştü.
Sonra İskenderun Belediyesi’nin eli değdi..
Türk Kızılay İskenderun Şube Binası’nın yanında belediyeye ait eski itfaiye binası yıkılarak, molozları kaldırılmış, aynı alana trafo dikilmişti.
Bir de o arazi içinde bir şahsa ait yapı var ki, orada da yıkım yapılmış, ama enkazdan bazı bölümler halen ortada duruyor.
Bugün gittim, o alanı gezdim.
Çünkü, tarihi TEDAŞ binasının restorasyonunun yapılması ve Pac’ın meydana kavuşması yönünde tüm sorunları ortadan kaldıran karar, İskenderun Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle geçti.
Konu şu;
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ve AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, tescilli binanın bir kısmının ibadethane, bir kısmının da müze olarak kullanılması yönünde TEDAŞ yetkilileriyle uzun süredir görüşüyorlardı.
TEDAŞ’ın arazisini, belediyenin araziyle takas yapmak için görüşmeler yapıldı, olmadı..
Fiyatlar arasında büyük farklar oluştu, olmadı..
Orası olsun, burası olsun dediler, olmadı..
Sonuçta Başkan Tosyalı ve Milletvekili Özel’in üstün gayretleri sonuç verdi.
Mevcut tarihi binanın bulunduğu arazi ile İskenderun Belediyesi’nin yerine bina yapılması için TEDAŞ’a vereceği makina ikmal müdürlüğü civarındaki arazi, kullanım hakkı kurumlarda kalmak kaydıyla, iş çözüldü.
Alan memnun, veren memnun!
Sağolsunlar belediye meclisi üyeleri oy birliğiyle bu karara onay verdi, o yerin kamuya park alanı olarak düzenlenecek olması, müze ve ibadethaneye dönüşmesi hakkında omuz verdi.
Şimdi TEDAŞ binasının restorasyonu için protokol imzalanacak.
Sonra;
O bölgede ışıklandırılmış, parka dönüşen..
Müzeyle birlikte, bahçede tarihi unsurların da sergileneceği, insanların nefes alacağı koca bir meydan oluşacak.
Meydanda şahsa ait arazi kamulaştırılıp alana dahil edilirse, çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Ama bu şekliyle bile yeterli ve gösterişli..
Fatih Başkan, Kızılay binasının yanındaki trafonun kaldırılacağını ifade etti. Gayet güzel..
Bana sorarsanız, Kızılay’ın hemen yanına bir taziye evi ve aşevi yapılabilir. En azından Kızılay işbirliğiyle insanlara da hizmet edilmiş olur. Kızılay bu konuda önemli hizmetler yapıyor. Bu sinerjinin yaratacağı ivme, ihtiyaç sahiplerinin de faydalanabileceği önemli bir merkeze dönüşebilir.
Meclis üyelerinin ortak akılla hareket etmesini olumlu buluyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum!

Yılmaz AKPINAR – 3 Kasım 2022 Perşembe