KIZILAY’DAN HATAY’A 2 YENİ KAN MERKEZİ AÇILIYOR

Kızılay, Hatay’da 2 yeni Aferez Trombosit Kan Merkezinin yakın zamanda açılacağını duyurdu.

Kızılay Hatay Şubesi, ilçelerde ihtiyacı hissedilen trombosit kan merkezi sorununu çözdüklerini açıkladı.
Konuyla ilgili şubeden yapılan açıklamada; “Antakya ve İskenderun ilçelerimizde Aferez Trombosit Kan Merkezi kazandırmanın verdiği sevinci yaşıyoruz. Bu sayede şehrimizin acil ihtiyaç duyulan aferez kan bağış merkezi konusunu çözmüş bulunmaktayız. Özellikle Acil durumlarda ve normal şartlarda Hastanelerimizin ameliyathane ve diğer birimlerinde kullanılmak üzere, gerekli olan Aferez Trombosit ihtiyacını bu iki merkezimizde üretmiş olacağız. Önceki yıllarda Adana’da bulunan kan merkezimizde de gerçekleştirilen bu hizmetin Orta Akdeniz Bölge Kan Merkezi tarafından Hatay Merkez Antakya ilçemizdeki 3 İskenderun ilçemizde 2 cihazlı merkezler ile bu imkânı sağlayarak hastalarımıza daha hızlı ve etkili bir şekilde Aferez kan ihtiyacını temin etmiş olacağız. Aferez işlemi ‘kan bağışçısı ile aferez cihazı arasında, hasta için gereken kan bileşeni elde edilene kadar devam eden bir kan alıp-verme işlemidir. Aferez merkezlerimizde hızlı bir şekilde “Kan Komponentleri” elde ettiğimiz cihazlar, özellikle Kan kanserlerinde gerekli olan “Kan Komponentleri” bize sağlamak için çok önemlidir.

MERKEZLERİMİZ İLİMİZE HAYIRLI OLSUN
Diğer bir önemli işlevi de hastanemiz ve civar hastanelerinde çok sayıda ve önemli ameliyatlar yapılmakta olup, bu ameliyatlarda gerekli olan “Kan Komponentleri” hızlı bir şekilde merkezlerimiz tarafından sağlanmaktadır. Hatay’da maalesef bu durumda olan birçok hastamız bulunmaktadır. Bu hastalarımız tedavi için Adana’ya gitmektedir ve hasta yakınları ihtiyaç olunan trombosit için Adana’ya bağışçı götürmek zorunda kalmaktaydı. Ayrıca bu merkezler sadece ameliyatlarda, hastanelerde, teşhis edilen kan kanseri hastalarına hizmet vermiyor, afet durumlarında, olası büyük kriz durumlarında bu merkezimiz ciddi anlamda hizmet sağlayacaktır.

Merkezlerimiz Kan alma işlemine kan bağışçılarımızın kanını alarak gerekli olan trombositi ayrılıp kanın trombosit dışında kalan kısmı bağışçıya geri verildiği bu basit işlemle birçok hastamıza umut olunması için bütün vatandaşlarımızı Aferez Trombosit Kan Bağışında bulunmaya bekliyoruz. Merkezimiz 22 Kasım 2022 tarihinde Kızılay Genel Sekreterimiz Ramazan Saygılı tarafından resmi açılışı yapılacaktır. Bu açılışa tüm halkımız davetlidir. Bu merkezlerin kurulmasında büyük emeği geçen Orta Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Tunçhan Demir ve Hatay Kan Merkezi Müdürü Dr. Cesur İnan’a çok teşekkür ederiz. Bu hizmeti Hatay’a kazandırmaktan Kızılay ailesi olarak gururluyuz. İyilik için 1868 yılından beri durmaksızın çalışan milletin kendi kurumu olan Kızılay, birçok alanda milletimize, devletimize ve insanlığa hizmet etmeye devam edecektir. Aferez Trombosit Kan Merkezleri ilimize hayırlı olsun” ifadelerine yer verildi.
HABER MERKEZİ