HATAY MECLİSİ BİNASI İLK KEZ BİR TIP KONGRESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Türkiye’den ve bir çok ülkeden alanında uzman hekimlerin katılımı ile düzenlenen “EuroSOMT International Madical Printing and Simulation Congress in Functional Urology” etkinliğine katıldı.

Hatay Valiliği Meclis Kültür ve Sanat Merkezinde Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan etkinlik, EuroSOMT Proje Direktörü ve Kongre Başkanı, Prof. Dr. Emre Huri’nin açılış konuşmasıyla devam etti. Prof. Dr. Huri konuşmasında, “Düzenleyeceğimiz bu kongre Tarihi Meclis Binasında düzenlenen ilk Tıp Kongresi olması açısından önem arz ediyor. Doğup büyüdüğüm topraklarda sevgi, barış, kardeşlik ve hoşgörünün başkenti olma özelliğine sahip kadim şehir, devlet olmayı millet olmaya tercih etmiş Türkiye Cumhuriyeti sevdalısı halkı ile örnek Hatay şehrimizde sizlerle bir arada olmak benim için büyük bir mutluluk ve gurur. İçinde bulunduğumuz bina Hatay’ın Türkiye Cumhuriyeti Devletine ilhakı Ulu Önder Atatürk’ün büyük bir diplomasi zekasının yanı sıra farklı inanç ve kültürlerden olan mebusların oy birliğiyle gerçekleşmiştir. Hatay onlarca kültüre, medeniyete ev sahipliği yapmıştır” dedi.

‘HATAY SOKAKLARINDA MUTLULUĞU, HUZURU, GÜVENİ GÖRÜYORSUNUZ’
Vali Doğan ise, “Böyle bir tıp kongresinin İlimizde düzenleniyor olması bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. Bundan 1 ay önce enfeksiyon hastalıkları uzmanları da yine İlimizde benzer bir kongre yapmışlardı. Fakat bu kongre biraz farklı, Avrupa Birliği projesinin kapanış toplantısı için bir aradayız. Farklı ülkelerden, ülkemizin çeşitli şehirlerinden uzmanlar buradalar. Hatay olarak bizde sağlık yatırımlarına devam ediyoruz. Hatay’da birçok medeniyet yaşamış, yüzyıllar önce yaşayan bu medeniyetlerin huzurunu, bugün yine burada birlikte hissedebiliyoruz. Bugün 10 bin Hristiyan vatandaşımızla birlikte yaşıyoruz. Ortodoks, Katolik ve Protestan kiliselerimiz var, insanlar huzur içerisinde ibadetlerini yapıyorlar. Arap’ın Alevisi, Sunnisi var, Türk var, Kürt var bu insanlar huzur içerisinde bir arada yaşayabiliyorlar. Yüzyıllardır devam eden Ortadoğu’daki soruna örnek gösterilen bir şehirde bulunuyoruz. Eğer birileri Ortadoğu’daki kanı ve gözyaşını durdurmak istiyorsa, Hatay, onlar için iyi bir modeldir. Burada farklı fikirlerden, yaşam tarzlarında, mezheplerden insanlar huzur içerisinde bir arada mutlu bir şekilde yaşıyorlar. O yüzden bu kongrenin İlimizde olması, dünyanın farklı ülkelerinden, ülkemizin farklı şehirlerinden insanların gelmesi ve buradaki hoşgörüyü, mutluluğu, huzuru, güveni görüp yaşadıkları yerlerdeki insanlara anlatması bizim için önemli. Bazı Avrupa Ülkeleri, Hatay’ı kırmızı bölgede gösteriyorlar, burada bir güvenlik sorunu olduğuna dair algı oluşturmak için ve sigorta şirketlerinin, sigorta yapmamaları için bir çaba gayret var. Oysa Hatay sokaklarında mutluluğu, huzuru, güveni görüyorsunuz. Ben tekrar Avrupa Birliği projesinin kapanış toplantısında emeği geçen Emre hocama, kongre başkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Tekrar hoş geldiniz, şeref verdiniz. Sizleri Hatay’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduk.” dedi.
Etkinlik, Büşra Kocaman Sakin ve Melodi Çiftçi tarafından katılımcılara, 2020 yılının Aralık ayında faaliyetine başlanan uluslararası nitelikteki EuroSOMT Avrupa Birliği projesinin kapanış kongresine ev sahipliği yapan medeniyetlerin beşiği Hatay’ımızı konu edinen bir sunum gerçekleştirilmesiyle son buldu.
Etkinliğe Vali Doğan’ın yanı sıra, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, EuroSOMT Proje Direktörü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Emre Huri, Uluslararası Kontinans Derneğini Temsilen Kongre Başkanı Sherif Mourad, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Önlen, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, birçok ülkeden ve ülkemizden alanında uzman hekimler, tıp öğrencileri ile davetliler katıldı.