TVF, 118 MİLYAR LİRA YATIRIMLA DÖRTYOL’A PETROKİMYA TESİSİ VE RAFİNERİ KURUYOR

Türkiye Varlık Fonu (TVF), petrokimya ve rafineri alanındaki dış ticaret açığının azaltılması amacıyla Hatay’ın Dörtyol ilçesinde yaklaşık 118 milyar TL yatırımla rafineri ve petrokimya tesisi kuracak. Tesis inşaat sırasında 17 bin, faaliyet döneminde ise 4 bin kişiye iş imkanı sağlayacak.

Türkiye Varlık Fonu Rafineri ve Petrokimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Yeşilköy ve Yeniyurt Mahalleleri arasında yapılacak olan Doğu Akdeniz Petrokimya tesisinin ÇED Sürecinde Halkın Bilgilendirme toplantısı
Dörtyol Halk Eğitim Merkezi salonunda geniş bir katılımla yapıldı.

Dörtyol İlçesi Yeniyurt ve Yeşilköy Mahalleleri arasında kurulacak olan 9 milyon ton kapasiteli entegre petrokimya tesisi için Halk Eğitim Merkezi salonunda geniş katılımlı olarak gerçekleşen toplantıda kurulacak tesis ve çevresi ile ilgili Çınar Mühendislik yetkilisi bilgiler aktardı. Ülkemizin petrokimya ithalatını önemli ölçüde azaltmayı hedefleyen yatırım Türkiye Varlık Fonu bünyesinde kurulan TVF Rafineri ve Petrokimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Hatay ili, Dörtyol ilçesinde bulunan ve geçmiş yıllarda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)’na ait alanda Doğu Akdeniz Petrokimya Tesisi olarak kurulması planlanıyor.

Kıyı Yapıları, Derin Deniz Deşarjı ve Enerji Üretim Tesisi dahil 118 milyar TL proje bedeli belirlenen tesisin entegre bir tesis olacağı ifade edildi.
Tesiste 4 milyon ton nafta ve 1.250 milyon ton LPG işlenerek Lineer Alçak Yoğunluklu Polietilen (LAYPE), Yüksek Yoğunluklu Polietilen (YYPE), Mono Etilen Glikol (MEG), Polipropilen (PP), Para-ksilen, Bütadien, Benzen ve Stiren gibi petrokimya ürünlerini üretmesi hedefleniyor. Yapılan sunumun ardından katılımcıların görüş ve önerileri alındı.

TESİSİN ADINDA DÖRTYOL YER ALMALI
Son konuşmacı olarak söz alan Ziraat Yüksek Mühendisi Ünsal Ateşoğlu ise 46 maddelik kapsamlı bir raporu yazılı olarak sundu.
Ziraat Yüksek Mühendisi Ünsal Ateşoğlu raporunda; Depreme dayanıklı (7-8 dereceye) olarak inşa edilmesi, ISO ve DIN standartlarında ürün üretilmesi, Ürünlerin bugün değil gelecek yılların istemlerine uygun olması, Kuruluşuna uygun olarak çevreye teknik, sosyal ve kültürel katkı sağlayarak örnek olması, Hava kalitesi ve kirliliği çalışmaları, Deniz suyu kalitesi çalışmaları, Yüzey ve yer altı suyu kalitesi çalışmaları, Toprak kalitesi çalışmaları, Deniz ve kara biyolojisi çalışmaları, Gürültü kirliliği çalışmaları, Sosyo-Ekonomik yapı çalışmaları, Lastik üreten fabrikalar, Tarım ilaçları fabrikaları, Petrol, Petro-Kimyasal depolama tesisleri, Kimyasal gübre fabrikaları, Limanlar ve liman müdürlüğü, İskele ve rıhtımlar, Katı atıkların depolama tesisleri, Toksit ve tehlikeli atık ve atıkların yakılması, Atık su arıtma tesisleri, Toplu konut projesi, Denizden alan kazanılması, Su depolama tesisleri, Gümrük müdürlüğü, Sahil güvenlik birimi, DOK kaptanlığı, Eğitim birimleri (teknisyenlik, teknikerlik lisans eğitimi verecek birimlerinin oluşturulması), Yelken kulübü, yüzme, su sporları, Petro-Kimya Borsası, Hatıra ormanı oluşturulması, Ticaretin Dörtyol’dan yapılması, Yemeklerde meyve olarak turunçgil verilmesi, Ceyhan nehrinden su getirilmesi, İnşaat malzemelerinin ilçe ve çevresinden temin edilmesi, İşçi elbiselerinin Dörtyol’dan temin edilmesi, Para giriş ve çıkışlarının Dörtyol bankalarından yapılması, Noter hizmetlerinin Dörtyol’dan yapılması, Üst yönetici, yönetici ve işçilerin Dörtyol’da oturmalarının sağlanması, Dörtyol ilçesinde bulunan endemik bitkilerinin Çukurova Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Botanik bölümlerden temin edilmesi, Yapılacak tesisin ismi Dörtyol olması, Toplu konut için Yeniköy Mahallesindeki Toki ve Hazine arsalarının devreye girmesi, Sağlık açısından çok kapsamlı, kırık, sinir ve kanser birimlerinin hizmete girdirilmesi, Asayiş için jandarma, polis hizmetlerinin devreye girmesi, Türkiye’de kabul görmüş ilk ve orta eğitim birimlerinin devreye girmesi (TED gibi), Sahilde bulunan kum zambaklarının korunması ve bütün çalışmalarda devlet ulus için vardır, ulus yoksa Devlet yoktur ilkesi kırmızı çizgimiz olmalıdır” şeklinde tamamladı.