KANSERLE MÜCADELE BİLİNÇLE BAŞLAR! KANSERİ TANI, FARKINDA OL, HAYAT KURTAR!

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonunda, Antakya İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM, Gönüllü Genç Sağlık Liderleri (GGSL-GESEL) Topluluğu ve HMKÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı ortaklığında “Kanserle Mücadele Bilinçle Başlar! Kanseri Tanı, Farkında Ol, Hayat Kurtar!” isimli panel gerçekleştirildi.

Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi haline gelmiştir ve buna bağlı olarak toplumlarda önemli bir sosyo-ekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi zorluklara yol açabilmektedir. Tüm bunların yanında, kanser türlerinin birçoğunun önlenebilir olması, Dünya Kanser Günü’ne verilmesi gereken önemin de giderek artmasına yol açmaktadır. Son istatistiklere göre, Türkiye’de her yıl ortalama 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Türkiye’de erkeklerde en sık görülen türler, prostat ve sigara kullanımı ile ilişkilendirilebilen akciğer kanserleridir. Kadınlarda en sık görülen türün ise meme kanseri olduğu bilinmektedir.

Obeziteye bağlı oluşan kanserlerin ise daha çok kadınları etkilediği bilinmektedir. Üniversitede eğitim görmekte olan öğrencilerin kanser konusunda farkındalığını yükseltmek, bilincini artırmak, kanser hakkında sağlık okuryazarlığını sağlamak ve davranış değişikliği oluşturmak amacıyla Prof. Dr. Nazan Savaş (MKÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı A.B.D.) moderatörlüğünde Dr. Nilüfer Elveren Bulduklu ( Antakya İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Birim Sorumlusu) ve Arş. Gör. Dr. Ali Yalman (HMKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü) katkıları ile “Kanserle Mücadele Bilinçle Başlar! Kanseri Tanı, Farkında Ol, Hayat Kurtar!” isimli panel gerçekleştirildi.