İDLİB’DE İNŞA EDİLEN BRİKET EVLER SAHİPLERİNE TESLİM EDİLDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay Valisi Rahmi Doğan ve beraberindeki heyet ile birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Mehmet Akif İnan Vakfı ile “Bir Aradayız İdlib’in Yanındayız” Kampanyası kapsamında Hatay Valiliği ve AFAD koordinesinde savaş mağduru aileler için 12 STK tarafından İdlib’de yaptırılan briket evlerin açılış ve anahtar teslim törenine katıldı.

İNŞASI BİTEN EVLERE ŞUANA KADAR 50 BİN AİLE YERLEŞTİRİLDİ
İdlib bölgesinde yaşayan, savaş mağduru insanların barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla yaptırılan briket evlerin açılış ve anahtar teslim törenine video mesaj ile katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hak sahiplerine hitaben yaptığı konuşmasında, “İçişleri Bakanlığı AFAD koordinasyonunda yürütülen yardım kampanyası ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle başlattığımız 77 bin briket evin 57 bin 306’sını tamamladık, kalanların inşası ve hazırlıkları sürmektedir. Bu evler camisi, okulu, sağlık merkezi, fırını, sosyal tesisi ve çocuk parkıyla eksiksiz birer yaşam alanı olarak tasarlanmış ve inşa edilmiştir. İnşası biten evlere şuana kadar 50 bin aile yerleştirildi. İnşallah briket ev sayısını toplamda 100 bine çıkaracak, dolayısıyla 100 bin ailenin şartlarını bir parça da olsa düzeltmiş olacağız. Briket evlerin burada oturacak Suriyeli kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu evlerin yapımında emeği geçen tüm kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, hayır sahiplerine, inşasında çalışan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

‘BURADA 85 MİLYONLUK TÜRKİYE’NİN KALBİ VAR’
İçişleri Bakanı Soylu ise konuşmasında, “Allah’ın, dinimizin ve inancımızın bize bir emri var; biz kardeşiz. Cumhurbaşkanımız söyledi; rengimiz, milletimiz, milliyetimiz, konuştuğumuz dilden maada, hep beraber kardeşiz. Burada gördüğünüz 12 sivil toplum kuruluşumuzla birlikte yıllardır, burada adları ve sanları olmayan milyonlarca insana Türkiye, bu sivil toplum kuruluşlarıyla yardım köprüsü kurmuştur. Huzurunuzda her birine şükranlarımı ifade ediyorum. Bugün burada 77 bin olarak projelendirilen, 57 bin bitirilen, 9 bini devam eden 50 bini de taşınılan evlerin açılışını yapıyoruz. Günün birinde sizler topraklarınızdan sökülüp buraya gönderildiğinizde Sayın Cumhurbaşkanı’mız ‘Bizim kardeşlerimiz, kim ne derse desin sahip çıkacağız. Onları yalnız bırakmayacağız. Çoluğu da çocuğu da yetimi de yaşlısı da biz onları yalnız bırakamayız.’ dedi. Bu arkadaşlarımızın hepsi harekete geçtiler. AFAD koordinasyonunda, kendi organizasyonlarıyla Hatay Valiliğimizin koordinasyonuyla burada yerel otoritenin ortaya koymuş olduğu faydalılıklarla güçlü bir adım attılar. Burada Cumhurbaşkanı’mız talimat verdi, ’20 bin briket ev yapılacak’ diye. Birlikte rahmet vardır. Biz birlik olunca Cumhurbaşkanı’mız bizi gördü ve dedi ki ’50 bine çıkarıyoruz briket evleri’. Şimdi yine birliği gördü, biraz önce konuşmasında söyledi. Bu bölgede 50 bin sayısını Allah’ın izniyle 100 bine çıkarıyoruz. Burada, özellikle Türkiye’den 81 vilayetten valiliklerimizin koordinasyonunda da sivil toplum kuruluşlarının organizasyonda da briket evler yapıldı. Bir gün bakanlar kurulundaydık, kabinedeydik. Cumhurbaşkanı kabinede bakanlar kurulunda, tek tek bakanlara sordu, ‘Sen kaç briket ev yapacaksın? Elinizi cebinize atın, aldığınız maaşlardan kardeşlerimize yardımcı olun.’ Meclis grubunu topladı, ‘Hepinizi göreceğim. Siz kardeşlerimize kaç briket ev yapacaksınız’ dedi. Burada 81 vilayetimizin, bakanlarımızın, milletvekillerimizin her birinin katkısı, desteği, kardeşlik imzası var. Bilesiniz sevgili kardeşlerim, burada 85 milyonluk Türkiye’nin kalbi var” dedi.

SÜLEYMAN SOYLU, FUTBOL OYNAYAN ÇOCUKLARA EŞLİK ETTİ
Konuşmalarının ardından dua eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, diğer kamplara video konferans aracılığıyla yetkililerden, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alarak akabinde protokol üyeleri ile birlikte açılış kurdelesini kesti.
Daha sonra Hatay Valisi Rahmi Doğan ve beraberindeki heyet ile birlikte, KIYAMDER tarafından İdlib’te yaptırılan Yetim Köyü’nü ziyaret eden İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, açılış kurdelesini keserek buradaki çocuklarla bir süre sohbet etti. Akabinde İdlib’deki yetim ve öksüz çocukların barınma ve eğitim ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye Diyanet Vakfı Yetim Köyü’nü ziyaret eden İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, futbol oynayan çocuklara bir süre eşlik etti.

Tören ve ziyaretlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, Hatay Valisi Rahmi Doğan, AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Hatay Milletvekilleri TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Hacı Bayram Türkoğlu, Abdulkadir Özel, Lütfi Kaşıkçı, il protokolü ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri eşlik etti.