CHP’Lİ BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ YANLIŞI SAVUNUYOR, DOĞRU BİLGİLERİ SAKLIYOR!

CHP’li belediye meclis üyeleri, 21 madde adı altında topladıkları denetim komisyonu raporunda fuzuli yanlış bilgilerle halkı yanıltmaya çalışıyorlar.
Örneğin, İskenderun Belediyesi’ndeki müdürlüklerin vekalet sürecini tartışıyorlar.
Oysa aynı vekalet atama meselesi büyükşehirde var, ama dillendirmezler!
Çünkü işlerine gelmez!
Bilgi vereyim;
Mahalli idareler görevde yükselme yönetmenliğine göre ise asil olarak müdür atamak için; 10 yıllık devlet memuru olmak çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın açmış olduğu müdürlük sınavını ve belediyenin oluşturacağı mülakat komisyonu geçmiş olması şartıyla asil olarak atama yapılabilir, bu nedenle şartları taşımayan arkadaşlar ‘Vekaleten’ bu görevi yaparlar.Belediye Başkanın asil müdür atama yetkisi yoktur. Bu yüzden taktir yetkisi vekaleten atamaktır, bunun tek istisnası da 657sayılı DMK nunda Özel kalem müdürlüğüdür.
***
Posta pullarını bütün idareler bütçelerine göre PTT’den yılık alırlar, zaten başka yerden de alamazlar, posta idaresi iadeli taahhütlü, posta pulları da indirim tenzilat yasal olarak yapamazlar.
CHP’li üyeler bunu bilmiyor olabilirler mi?
Bütün denetim komisyonu raporundaki şerhler in bir hükmü yok. Hiç bir anlamı, hiç bir yasal dayanağı yok!
Bu işlerden anlayan bir belediye görevlisine gösterseniz tebessüm eder. ‘Hadi oradan’ der!
Çünkü, belediye mevzuatlarından haberleri yok.
***
Gelelim kamulaştırma meselesine;
Kamulaştırmada ‘el atma’ bütün belediyelerin karşılaştığı bir durumdur. İmar planlarına veya halkın ihtiyaçlarına göre uygularlar. Genelde yol ve yeşil alanlarda karşılarına çıkar, geçmişe dayanır.
Enkaz 10 yıllıktır, maalesef geçmişte ve bugün paraları olmadığından önce kamulaştırma yapmazlar. Gelecek yönetimler bununla karşılaşır. Ki, Başkan Fatih Tosyalı bu konuda ilgili birimlere talimat verir, belediyeyi gelecekte zor durumda bırakmamak için..
Bu davalar geçmiş dönem belediye başkanlarından kalma davalardır ki, belediyeyi çok zor durumda bıracak davalar yargıda devam etmektedir.
Hal böyle iken, kamulaştırma bedellerine ‘tazminat’ demek ne kadar doğru?
***
Doğrudan teminler yeni bir yöntem değildir. 4734 sayılı Kamu ihale kanununun 22. maddesinin d fıkrasına göre bir ihale yönetimidir. Bütün kamu kurumları ve belediyeler kullanır. Sadece sınırlama yasal sınır bütçelerinin %10’u na kadardır. İskenderun Belediyesi’nde (13 milyon).. Bu oran % 5 gibi bir orana tekabül eder ki, çok azdır. Bu şu demektir; İskenderun Belediyesi herkesin girebileceği ‘açık ihale’ yöntemini uygulamaktadır, şeffaf rekabete açık ihalelerdir.
Genelde belediyeler doğrudan temini veya pazarlık usulünü tercih eder, bütçenin yüzde onluk sınırı aştığı için Sayıştayca eleştirilir ve tenkit yerler, HBB bu konuda sorguya muhattap olmuştur!
CHP Grup Başkanvekili Fatin Bereketoğlu bunları bilmiyor mu?
Komisyon raporunu hazırlarken, belediye başkan yardımcılarına bu bilgilerden ötürü teşekkür etmedi mi?
‘Elinize sağlık’ demedi mi?Kapıdan çıkar çıkmaz, olayın aksini iddia etmek de nedir?
Yazık bu şehre?!
Her şeye itiraz etmekle bu memlekete katkı sunulmaz!
***
CHP’li üyeler ayrıca, ‘temsil ağırlama giderleri’ni kanunen kabul edilmeyen gider vs demişler..
Sanırım, İskenderun Belediyesi’ni şirket sanıyor!
Bilmiyorlarsa anlatayım;
Genel muhasebe kaideleri İskenderun Belediyesi’nde uygulanmaz.
Belediyeler, mahalli idareler bütçe ve muhasebe yönetmeliğine göre muhasebe kayıtlarını yapar. Burada ‘kanunen kabul edilmeyen giderler’ diye bir şey yoktur. O vergi mükelleflerinin, yani kurumlar vergisi veya gelir vergisine tabi mükelleflerde olan bir şeydir. Belediyelerde 1984 yılında İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı temsil ağırlama yönerge yürürlüktedir, genel kural da başkanın takdiridir. Alım usullerinde bir hata olmadığı sürece Sayıştay dahi sorgulamaz!
Genel olarak Türkiye ortalaması bütçenin binde 6 ile yüzde 1 arasında değişir ki, İskenderun Belediyesi’nde bu oran çok düşüktür.
Bütçe gerçekleşmesinin 218 milyon lira olduğunu düşündüğünüzde yüzde 1’i ne kadar yapar, onu da CHP’li meclis üyeleri hesaplasın bi zahmet!

Yılmaz AKPINAR – 06 Nisan 2022 Çarşamba