TAHTAKÖPRÜ ANA KANALI İHALE EDİLDİ

TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı ve Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman müjdeli haberler vermeye devam ediyor.
Geçen ay içinde Hassa; Yoluklar, Gazeluşağı ve Arpalıuşağı göletlerinden sonra şimdi de dev bir sulama projesi daha başlıyor.

Tahtaköprü ana kanal inşaatı 2 Aralık 2021 tarihinde ihale edildi. Amik ovasına can ve bereket verecek bu dev projeye ilk kazma hemen vuruluyor.
Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman yaptığı açıklamada; “Geçen yıl Dünyada ve ülkemizde çok büyük kuraklık yaşandı. Birçok ilde çiftçi buğday dahi ekemedi. Ancak çok şükür Amik ovasında ikinci ürün ekildi. Çok büyük sorunlar yaşanmadı. Verimden ve sudan dolayı Çiftçilerimizi mağdur etmedik” dedi.

YAZ ORTASINDA 30 MİLYONKÜPÜ AŞAN SU GELDİ
Yayman, kendisinin de çiftçi çocuğu olduğunu ve yazın ortasında Kahramanmaraş Menzelet barajından 30 milyon³ aşan bir miktarda su getirdiklerini ve kurak seneye rağmen Amik ovasında çiftçinin yüzünün güldüğünü dile getirdi.
Daima üreten ve çalışan çiftçilerimizin yanındayız. Daha çok çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. İnşallah Amik ovasındaki sulama işini tamamen çözeceğiz dedi.

‘DSİ ÇALIŞIYOR, HATAY HAYAT BULUYOR’
DSİ Adana Bölge Müdürlüğü yaptığı açıklamada şu hususların altını çizdi;
“Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk sınırları dahilinde ve Hatay ili sınırları içerisinde bulunan Tahtaköprü Barajı 9 m yükseltilerek su tutma kapasitesi 175 milyon m³’ten 455 milyon³ yükseltilmiştir. Bu hayalleri aşan, insanı heyecanlandıran çok büyük bir projedir. Barajda depolanan ilave su ile işletmede sulama sahası ise 465.000 dekara çıkmıştır.
Tahtaköprü Barajı sulaması kapsamda öncelikle sulama ana kanal inşaatının ihale edilmesi planlanmış ve yatırım programına “Hatay Tahtaköprü Barajı Sulaması 1. Kısım” işi alınmıştır.
Yaklaşık maliyeti 1 milyar TL (Eski rakamlarla 1 Katrilyon )olan “Hatay Tahtaköprü Barajı Sulaması 1. Kısım” işinin ihalesi 02.12.2021 tarihinde yapılmıştır. İlimizde bu güne kadar yapılmış olan en yüksek bedelli olan İHALE’nin inceleme süreçleri devam etmektedir.
Bu iş kapsamında Tahtaköprü sulama sahanın suyunu iletecek 27,459 m3/sn kapasiteli, 35 km uzunluğunda betonarme U kesit (b=8,5, h=5) Tahtaköprü Ana Kanalı ve üzerindeki sanat yapılarının inşaatı yapılacaktır ifadelerini kullandı.

‘SÖZ VERDİK YAPTIK’
TBMM Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman “Seçim döneminde söz vermiştik. Çok şükür bu sözü tutmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz” dedi ve ekledi;
“Daima söylüyoruz “Bölgemizde Su petrolden daha değerlidir” gelecekte petrol savaşları değil su savaşları olacaktır. Su, bölgemize hayat vermektedir. İşte şimdi de Tahtaköprü barajından suyu ovaya getirecek 35 km uzunluğunda dev bir kanal yapacağız inşallah.
Tahtaköprü Ana kanalıyla beraber artık yer altı sulamasına ve damlama sulamasına aynı anda geçeceğiz. Çalışmalar son hızla devam ediyor.

CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ
Sulama projelerinde Hatay’ımıza büyük önem veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye, DSİ Genel Müdürümüze, Bölge Müdürümüze ve sulama konusunu en başından beri ısrarla takip eden değerli çiftçilerimize teşekkür ederiz. Hep söylediğimiz gibi ‘Yaparsa Ak Parti yapar. Yaparsa Recep Tayyip Erdoğan yapar..’