LİMAN VİNÇ SİMÜLATÖRÜ İSTE’DE

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), TÜRKLİM işbirliği ile Liman Vinç Simülatörü’nü envanterine dâhil etti.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) bünyesinde Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) iş birliği ile Liman Vinç Simülatörü Merkezi kuruldu. Açılışı yapılan merkez, öğrencilerin mesleki alanda gelişimlerine katkı sunmanın yanı sıra sektörden gelen taleplere cevap verecek. Kanadalı üretici CM-LABS tarafından geliştirilen üç boyutlu, görsel, işitsel ve mekanik özelliklere sahip simülatör ile Rıhtım Gemi Köprülü Vinci ve Lastik Tekerlekli Saha Köprü Vinci olarak bilinen iki adet liman ekipmanının eğitimleri İSTE’de yapılacak.

Açılış törenine İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Yusuf Yıldırım, İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, Doğu Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım, İTSO Başkanı Levent Yılmaz, YK Üyesi Müfit Tennioğlu, TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Genç, TÜRKLİM Yönetim Kurulu Üyeleri, TÜRKLİM Üye Liman Yetkilileri ile limancılık sektöründen pek çok önemli ismin yanı sıra, Türk Kızılay İskenderun Şube Başkanı Recep Sivri, İSTE Yönetim Kurulu Üyeleri, akademik ve idari personeli katıldı.

‘SİMÜLATÖR EĞİTİMLERİ GEREKLİDİR’
Açılış konuşmasına herkesi selamlayarak başlayan TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Genç, tarih boyunca denizcilik sektörüyle anılan İskenderun’un limancılık ve ticaret için önemine değindi. Limanların ekonomideki önemine değinen ve yapılan son araştırmaların verilerini katılımcılarla paylaşan Başkan Genç, “Nitelikli iş gücünü geliştirmek, limanların operasyonel risklerini azaltmak ve bu risklerden doğan iş kayıplarını önlemek için simülatör eğitimleri gereklidir. Bir konteynır terminali için olmazsa olmaz vinçlerin simülasyonunun yapılması için İskenderun Teknik Üniversitesi ile anlamlı bir protokol imzaladık. Cihazın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Liman Vinç Simülatörü Merkezi’nin açılışında konuşan İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci ise “Göreve başlamamın birinci sene-i devriyesi olan bu günde böyle bir açılışı yapıyor olmak çok anlamlı ve güzel” diyerek söze başladı.

“Sektörle uyum içerisinde çalışmanın üniversitemiz ve öğrencilerimiz için ne kadar önemli ve gerekli olduğunu vurguluyoruz ve buna uygun adımlar atıyoruz. Üniversite-Sanayi-Kamu-Toplum iş birliği sarmal modelinin ve Teknoversite vizyonunun gerçek anlamda içinin doldurması da ancak böyle mümkün olabilir” diyen Rektör Depci, simülasyon eğitimlerinin gereklilik ve önemine değinerek şunları söyledi: “Teorik eğitimin tek başına yeterli olmadığının bilincindeyiz ve pratik eğitim için imkânlarımızı geliştirmek için çabalıyoruz. Şüphesiz ki simülasyon kullanımı öğrencilerin sahaya inmeden önce mesleki yeterliliklerine yönelik bilgileri kazanması için inovatif fırsatlar sunmaktadır.”

‘İNOVATİF FIRSATLAR SUNUYOR’
İSTE olarak öğrencilerin nitelikli biçimde mezun olması ve iş hayatında başarılı olmasına katkı sağlayacak eğitimler sunduklarını belirten Rektör Depci, bu doğrultuda son bir yıl içerisinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili bilgi verdi. İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, “İskenderun Teknik Üniversitesi- Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’nin iş birliğiyle üniversitemize kazandırdığımız Liman Vinç Simülatörü, siz değerli paydaşımızın da yer aldığı, üniversite stratejimizi güçlendirme ve güncelleme amaçlı çalışmaların bir parçasıdır. Öğrencilerimiz, şehrimiz ve ülkemiz için çalışmaya, İSTE’yi geliştirmeye devam ediyoruz. Liman İş Makinası Simülatörünün öğrencilerimize, öğretim elemanlarımıza ve denizcilik sektörüne faydalı olmasını diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
Protokol üyelerinin kurdele kesiminden sonra Rektör Depci önderliğinde Liman Vinç Simülasyon Merkezi gezildi. Simülatörün ilk denemesini ise İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci yaptı. Açılış töreni düzenlenen ikram ve karşılıklı sohbet ile son buldu.

Açılışı yapılan Liman Vinç Simülatörü’nün mevcut eğitim paketinde, liman ekipman operatörlerinin verimlilik ve iş güvenliği konularında yeterliliklerinin arttırılması maksadıyla çeşitli araçlar sunulmaktadır. Öncelikle kursiyerin eğitim aldığı özel tasarlanmış koltuk üzerinde bulunan 2 adet joystick, farklı tipte switch ve sesli ve görsel ikaz lambaları bulunmaktadır. Bu koltuk haricinde metal bir iskele üzerine kurulu 9 adet büyük LCD ekran üzerinden kursiyer üç boyutlu liman sahasını görebilmekte ve koltuk üzerinden verdiği komutlar ile üç boyutlu vinci liman sahasında idare edebilmektedir. Kursiyer haricinde aynı zamanda eğitimcinin de kendisine ait operatör ekranı bulunmakta ve ders esnasında kursiyerin performansını çeşitli indikatörlere (saatlik hareket sayısı, hasar sayı, türü ve şiddeti vb.) göre ölçmektedir. Operatör ders esnasında liman sahasındaki hava durumunu ve gündüz/gece değişimlerini anlık olarak yapabilmekte, farklı acil durum hadiseleri de simüle edilebilmektedir. Bu paket içerisinde yer alan diğer ekipman mobil liman vinci simülatörüdür. Simülatör üzerinde bulunan hazır senaryolar dışında farklı tipte senaryolarda “Exercise Builder” uygulaması ile hazırlanabilmektedir. Exercise builder uygulaması ile farklı üreticilerin (Liebheer, KoneCranes vb.) çok sayıda vinç modeli kendi özel yeteneklerine göre de modellenebilmektedir.