MUHTEŞEM BİR ESER, ‘GÖLDEN OVAYA AMİK’

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Gülnaz Özcan ile Prof. Dr. Tahir Özcan 12 yıllık araştırmalarını “Gölden Ovaya Amik” adlıyla kitaplaştırdılar.
İSTE öğretim üyesi Prof. Dr. Gülnaz Özcan, lekeli saz balığını araştırırken, ilginç verilerle karşılaşınca Amik Gölü üzerine kitap yazmaya başladıklarını söyledi.
Yok olan Lekeli saz balığını araştırırken birçok bilimsel kaynağı incelediklerini ifade eden Prof. Dr. Gülnaz Özcan “Aslında göl hakkında bildiklerimizden çok daha fazla bilgiye ulaşmaya başlamıştık. İşte bu bilgileri toplayıp topluma olan bilimsel borcumuzu ödemiş olacağımız düşündüğümüz için bu kitap ortaya çıktı” dedi.
Türkiye’de kurutulan en büyük gölün Amik Gölü olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gülnaz Özcan, “Kitapta binlerce yıllık varoluş yolculuğunda birçok topluma ve canlıya ev sahipliği yapmış olan Amik Gölü anlatılmaktadır. Yirminci yüzyılın ortalarında sıtma, sel baskınlarının kontrolü ve tarım arazisi açma nedeniyle kurutulmasına karar verilmiş ve yüzyılın son çeyreğinde tamamen kurutulmuştur. Fakat kurutulma sonrası aynı isimli ovada meydana gelen taşkın ve sel olaylarından sonra toplumun, medyanın ve yönetimin tüm dikkatlerini bu alana ve yok olan göle çevirmiştir” diye konuştu.

DETAYLI BİR ÇALIŞMA
Prof. Dr. Özcan, hem bilimsel çalışma alanı hem de bu özelliklerinden dolayı göldeki canlı yaşamına odaklanmaya başlayınca Amik Gölü hakkında bilinen bilgilerin ne kadar eksik olduğunu ve derli toplu bir kaynağın eksikliğini fark ettiklerini sözlerine ekledi.
Amik Ovası’nın sembolü ve hayat kaynağı olarak algılanan, ayrıca geçmişinde kuş cenneti özeliği olan, yok edilen Amik Gölü’nün bu zengin yapısı hakkında bugüne kadar detaylı bir çalışma yapılmadığına işaret eden Prof. Dr. Özcan bu zenginliği gelecek kuşaklara aktarmak için bu çalışmayı yapıp kitaplaştırdıklarını kaydetti.

GÖLLE BAZI TÜRLER YOK OLDU!
Prof. Dr. Tahir Özcan da, kurutulmadan önce Ramsar alanı özelliğine haiz olan Amik Gölü’nün geçmişteki coğrafi konumu, tarihi gelişimi, biyolojik çeşitliliği kendilerini çok etkilediğini aktararak “Fauna kısmında gölün molluskaları, krutaseleri, balıkları, sürüngenleri, kuşları ve memelileri, tarımsal faaliyetleri, göle bağlı avcılık ve balıkçılık faaliyetleri, hidrografyasının kurutulma öncesi durumunu, kurutulma faaliyetleri ve kurutulma işlemi sonrası ekolojik ve yönetimsel sorunlar ile birlikte gölün tekrar oluşturulması hakkında genel bilgileri “Gölden Ovaya Amik” kitabında bulabileceksiniz. Kitap içeriğinde değişik kaynaklardan resim ve fotoğrafların kullanıldığı ve zengin faunasında yok olan türlere dair detaylı bilgilerde vermeye çalıştık” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Özcan, ‘Gölden Ovaya Amik’ kitabında tüm anlattıklarının aslında sıradan bir gölün hikayesi olmadığını, tamamıyla Amik Gölü’nün gerçek hikayesini paylaştıklarını vurguladı.
HABER MERKEZİ