TOROSLAR EDAŞ 61 MİLYON LİRA BÜTÇELİ ŞEBEKE BAKIMIYLA YAZA HAZIR

Toroslar EDAŞ yazın artan klima tüketiminin de etkisiyle artan elektrik tüketiminin, elektrik şebekesi üzerinde oluşturacağı yükü de dikkate alarak, yaz mevsimine yönelik şebeke bakımlarını tamamladı.

Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ, bu yılın ilk yarısı için 61 milyon liralık bütçe ayırdığı şebeke bakım işlemlerinin çoğunu gerçekleştirerek, yaz aylarında da müşterilerine kaliteli ve kesintisiz elektrik sağlamak için şebeke bakımlarını tamamladı. Adana, Mersin, Gaziantep, Hatay, Kilis ve Osmaniye’de yaz sıcaklarının başlamasıyla, klima kaynaklı katlanan elektrik talebinin şebeke üzerinde oluşturabileceği arızaların önüne geçilebilmesi için, değişime ve bakıma ihtiyaç duyan şebeke unsurları yenilendi. Arızalara ve kesintilere yol açabilecek olumsuzluklar önden giderildi.

Bu kapsamda, havai hat, bina, aydınlatma ve diğer şebeke envanterlerine bakım yapılırken, hücre içi ve bina temizlikleri yapıldı. Aynı zamanda, hücre uzaktan kumanda kontrolleri gerçekleştirilirken, bina iyileştirmeleri, trafo bakımları, topraklama iyileştirmeleri, izolatör değişimleri, trafo kademe ayarı kontrolleri, trafo yağ kontrol ve değişimi çalışmaları gerçekleştirildi.
Denize yakın yerlerde tuz ve rutubete maruz kalan izolatörlerin yıkanması için izolatör yıkama aracı kullanılarak, tuz ve rutubetten dolayı oluşabilecek kesintilerin önüne geçildi. Yaklaşık 1000 kilometre yüksek gerilim havai hattı, 100 kilometre alçak gerilim havai hattı, 800 adet trafo, 200 adet saha dağıtım kutusunun (pano) bakımı yapıldı. Yaklaşık 15000 nüfuslu bir ilçeyi besleyebilecek bir jeneratör envantere dahil edildi. Trafo yüklenmelerini fark edebilmek için düzenli olarak yük ölçümü yapılırken, 15 bin nüfuslu bir ilçeyi besleyebilecek kapasitede, 1 adet 2 MVA gücünde yüksek gerilim jeneratör ve 3 adet mobil jeneratör alımı yapıldı. İşletmeye hazır bekleyen tüm jeneratörler, kriz durumu ve anlık ihtiyaç durumları için bakımları yapılarak hazır hale getirildi.

Yaz aylarında nem fazla olduğu için porselen izolatörlerden silikon izolatörlere dönüşüm çalışmaları, hücre içi izolasyon çalışmaları, bina iyileştirmeleri, trafo bakımları, alçak gerilim SCADA ile trafoların yük takibi, topraklama iyileştirmeleri, bina, fiderlerde bağlantı noktalarının kontrolü ve iyileştirilmesi gerçekleştirildi.
HABER MERKEZİ